News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Mera positivt från Kyrkbackskolan

Mera positivt från Kyrkbackskolan

2019-04-05

När vi nyligen besökte Kyrkbackskolan för ett annat reportage, träffade vi också Olle Samuelsson, som berättade om en årlig, riksomfattande tävling som heter Teknikåttan. I den tävlingen har Kyrkbackskolans åttor i år kvalificerat sig till regionsfinalen nu i april, vilket redan i sig är synnerligen hedersamt. Skulle det bli seger då, väntar riksfinalen! Men även andra respektive tredje placeringarna ger utdelning i form av bidrag till klasskassan.

– Vi har försökt att kvalificera oss flera gånger tidigare, berättar Olle, men det här är första gången, som vi har tagit oss till regionsfinalen.
Årets uppgift består av två delar. Den ena delen är att skapa en mekanisk timer, som på en given tid (5 minuter) kan välta en läskburk som står på ände. Reglerna är noggranna och säger bland annat att man inte får använda färdiga komponenter eller motorer, elektriska eller andra.

Den andra delen av uppgiften handlar om programmering. Där gäller det att med hjälp av en vanlig kortlek skapa en kod som beskriver hur några schackpjäser står uppställda på ett spelbräde så att andra med hjälp av korten kan placera ut motsvarande pjäser på ett tomt bräde.

Den som vill veta mera om tävlingen Teknikåttan, kan gå till http://www.teknikattan.se/
Där kan man också ta del av tidigare resultat och själv försöka att besvara kvalificeringsfrågorna.

Text: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda