News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Medlemmar av regeringen möter gymnasieungdomar

Medlemmar av regeringen möter gymnasieungdomar

19-09-02
– Hur kan demokratin i Sverige stärkas?
Deklarationen om att värna demokratin skrivs under på Slottet

På onsdag kommer regeringens kommitté för att stärka demokratin i Sverige till Örebro.
Ordföranden Peter Örn ska bl.a. träffa gymnasieungdomar för att höra hur de ser på svensk demokrati och de hot som omger demokratin.

Efter mötet med skolungdomarna kommer en ny deklaration som uppmanar att värna demokratin i Sverige att skrivas under. Peter Örn och Maria Larsson är de första som undertecknar deklarationen som sedan ska spridas i hela Sverige,

Bakom deklarationen står den kommitté – Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati – som regeringen tillsatte förra året. Örebro är först i landet med att skriva under.

Kommittén som leds av Peter Örn, tidigare chef för svenska Röda Korset, VD för Sveriges Radio m.m och har som uppgift att 100 år efter att även kvinnor i Sverige fick allmän rösträtt, föreslå åtgärder som ska värna demokratin mot det som upplevs som hot som kan avläsas bl.a. i form av demokratiskt utanförskap, försämrat demokratiskt samtalsklimat och antidemokratiska aktörer.

Efter mötet med ungdomarna kommer Peter Örn att delta i samtal med representanter för föreningsliv, demokratiforskare från Örebro universitet och på onsdagskväll även ledande kommun- och regionpolitiker.

Gymnasieungdomarna kommer från Lindegymnasiet i Lindesberg, Möckelngymnasiet Karlskoga/Degerfors samt Riksgymnasiet för döva och hörselskadade i Örebro.

vardemokrati.se
Hemsida för Demokratin 100 år – samling för en stark demokrati

Kommentarerna är avstängda