News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Med smak för äpplen

Med smak för äpplen

19-11-25

Många av Trädgårdsföreningens medlemmar kom till Församlingshemmet.

Den lockande titeln på söndagseftermiddagens träff var ”Med smak för äpplen”.

Vi fick höra hur Per Klingberg och Christina Schaffer förändrat sin skogsträdgård. 2008 kom de till Kopparberg. Trädgården hade fem äppelträd. Man kan ju i och för sig tycka att fem träd är rätt mycket att ta hand om. Men de jagar de perfekta äpplet och den jakten har nog inget slut. För närvarande har de 70 äppelträd och ett 40-tal sorter. Imponerande, i all synnerhet som att de inte köper färdiga träd utan ympar in på rot och har tålamod att vänta.

Vi fick se bilder på hur man bäst planterar för att förhindra att sorken kalasar på rötterna. Knepet är dubbelt kycklingnät i jorden runt rotklumpen. Kycklingnätet viks sedan över jorden så sorken inte kan gräva sig ner uppifrån. Det gäller att överlista dem!

Hur gammalt blir ett träd, tro? Ingen vet med säkerhet men några hundra år är inte omöjligt.
När bär träden frukt för första gången – är det ens lönt att plantera ett träd om man kommit upp i åren? Per Klingberg kunde säga att det är aldrig för sent. Köper man ett träd i handeln kan man få frukt året därpå. Driver man upp ett träd själv kan det dröja mellan fem och åtta år.

Om man nu inte riktigt vill ha eller ens har plats för 70 träd så kan man tänka på att sätta tre träd. Ett med sommarfrukt, ett med äpple som mognar på hösten och sist en vinterfrukt som man kan förvara fram till mars.

Efter fina bilder och intressant föredrag kom punkten avsmakning.

Äppelsorten Melonäpple kom i fyra olika skepnader.

 

Färsk, torkad, mustad och som cider. Var det skillnad i smaken? Jajamensan. Stor skillnad i sötma var det.

På bordet fanns också en äppelsvarv, som både skalar och kärnar ur.

Ett dignande kaffebord väntade och medan vi fikade blev det en livlig diskussion om hur nästa års verksamhet skulle kunna se ut. Vad vill vi göra, vad vill vi höra? Vart vill vi åka?

När medlemmarna gått hem skulle styrelsen träffas och snickra på nästa års program. Det kommer att bli spännande med en så engagerad styrelse och intresserade medlemmar.

Vill man vara med i Trädgårdsföreningen är man alltid välkommen!

Text: Birgitta Palm Andersson
Foto: Birgitta Palm Andersson och Sture Ekmark

Kommentarerna är avstängda