News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Maträddarna på Kyrkbacksskolan

Maträddarna på Kyrkbacksskolan

2022-06-08

Under vårterminen har åttondeklassarna haft ett projektarbete i hemkunskapen som handlar om hållbar utveckling och minskat matsvinn. Detta ingår som en del i Agenda 2030. Nu är det alltså dags att redovisa resultaten och det gör man med en posterutställning.

Eleverna har tittat på problemet både på global och lokal nivå. För att göra projektet mer hanterbart har man valt ut två livsmedel, bananer och bröd, berättar hemkunskapsläraren Rose-Marie Lindström. 
Anledningen är att just dessa står för en stor del av svinnet både i butiken och hemma.

Rose-Marie berättar också att eleverna har intervjuat personal på ICA Kopparhallen, Lådan, Herrgården och centralköket på Treskillingen. På det sättet har de fått en bild av hur matsvinn ser ut inom olika verksamheter. Resultaten presenterad eleverna pedagogiskt på sina affischer.

Men nu åter till bananerna och brödet.
Vad gör man då med ”gamla” bananer?
Bananer som blivit lite brunfläckiga är egentligen inte gamla, utan mogna eller möjligen lite övermogna och passar utmärkt i till exempel bananmuffins.

Sixten Höök och Viktor Strömberg hade förtjänstfullt bakat bananmuffins som de bjöd besökarna på. De smakade förträffligt, bra gjort killar!

Och vad gör vi med brödet? Kanske ströbröd eller skorpor eller varför inte fattiga riddare. Rose-Maries universaltips när det gäller matsvinn är annars att inte köpa mer än vad som går åt, då slipper man slänga bort både mat och pengar!

Slutligen berättar Rose-Marie att man under nästa läsår kommer att ha nya intressanta projekt i hemkunskapen. Kopparbergarn ser fram mot att få återkomma med rapporter om dessa.

 

Text och bilder Erik Karlsson

 

Kommentarerna är avstängda