News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Marken_Gott och Blandat

Lite gott och blandat från Marken 2022

2022-09-30
Nu är Marken igång! Foton: Linnea Didic.


Gammelmarken med tjo och tjim! Foton Sture Ekmark.


Uppblåsta ballonger.
Godis i massor.
Nya kvastar sopar bäst, sa Åke Johansson som är en knalle. Passa på till päsk kan dom vara slut!
Tofflor både högt och lågt


Handsken är kastad. Nej, han sa bara hejdå till en kund.
Michelle & Tom Cox från Siljansnäs håller på med smide.
Här går det hett till. Man tager ett järn och hettar upp detta för att forma till något helt annat.


Här vankas det hemkokt kålsoppa.
Stopp ett stop! Är det månne hemkokt/gjort i buteljen. Flaskan var full för tre timmar sedan sa de som dansade förbi i full snurr.
Honungsprodukter är en bisyssla, sa Maria Svensson Grahn.


Det här är andra bullar.
Full snurr även på tivolit. Bara för de unga.
När regnet drog in drog de flesta ut.
Någon eller några som hade bråttom och drog som ett streck.

Text och Foton: Bo Kempegård.

 


Hej igen Kopparbergar´ns läsare.
Sedan vi hördes sist har det blivit lite ordning på året i Kopparberg när det åter vart möjligt att fira vårt eget nyår, för här har man sedan urminnes tider räknat tiden på året före och efter marken. Och nu har det hänt Kopparbergs marknad, allmänt benämnd Köpperbärsmarken, har återuppstått efter två långa års väntan.

Fredagen den 23 september, enligt många en vecka för tidigt, hade den nya marknadsgeneralen kallat till sk. förmarknad, vilket torde betyda att knallarna kan ha försäljning under tiden de plockar upp sina varor som ska saluföras på själva marknaden. Den nya 2marknadsgeneralen” är ju inte längre den som ”äger” marknaden utan en tjänsteman som är från TOMER (Torg och Marknadshandlres Ekonomiska Riksförening) som har rätt till arrendet från kommunen, den förra arrendatorn var ju Björn Salin som drev Kopparbergs Marknad AB i många år.

Marknaden kanske hade kunnat börja lite bättre men regnet som mötte oss som skulle ut i ottan för div. uppdrag för olika föreningar upphörde kl 8,30 så när den första bilen anlände till PROs parkering vid församlingshemmet hade det precis slutat och jag kunde välkomna en familj från Malmköping.
Efter mitt pass på parkeringen tog jag en promenad för att se hur folktätheten växte till sig och jag tror att inte var det någon brist på besökare på marknaden för det var bra trängsel på gatorna fast det var lite bredare mellan stånden mot vad det är brukligt men jag tror att eftersom folket kom så kommer också knallarna, om det är någon som orkar, kan och vill syssla med detta kneg som inte är någon dans på rosor utan här handlar det om hårt arbete från tidig morgon till sen kväll och inte har man någon hjälp i arbetet av någon dator utan arbetet måste utföras fysiskt och när man kan tro att det är dags för en slummer så är det nog bara att tänka om för nu går färden till nästa marknad som ibland kan vara redan nästa dag. T.ex. kan man titta på hur det såg ut förre pandemin, senast det begav sig så var det Kopparberg på lördag och söndag, för vissa Grythyttan på måndag och onsdag morgon skulle man vara beredd att ta emot besökare , och förhoppningsvis kunder, på Sannamarken i Fjugesta som varade i två dagar för att sedan bege sig till Hallsberg för fredagens endagarsmarknad.
På bilderna från TOMERS Marknadsguide från 1994 kan vi se hur dessa två veckor, som innefattar Kopparberg, såg ut.

Så nu kan livet återgå till det normala med före och efter får vi hoppas.
Från PROs horisont kan meddelas att föreningen har haft parkering vid församlingshemmet och Laxbro Gård och åtminstone på lördagen var det fullt, dessutom har ett tappert gäng hållit till vid Esters Kiosk och sålt lotter och bjudit på kaffe och kaka Bengan och Ingalill hade fått med sig ett bra gäng som troligen, har inte resultatet när detta skrivs, återigen närmat sig rekord.
Tack och bra jobbat alla som deltagit hjälpt till eller bara kommit och sagt hej och tagit en lott eller två och kaffe. Det ska kanske nämnas att kakorna hade sponsrats av ICA Kopparhallen och om jag känner Bengan rätt har han nog lyckats få en del av kaffet på samma vis annars är det vi lottköpare som stått för den delikatessen.
Många bilder blev det på mina två promenader över byn där den andra gick till Gammelmarken för att kolla så alla är tillbaka men jag kanske missade någon men jag kände iallafall igen Lindesnickarn, Dennis och Ingela från Ställbergs Rökeri och Tjurskallen där jag äntligen fick en vildsvinstjurizo, som nog är en stavning som bara förekommer i trakterna av Järnboås :),
Där nere var det naturligtvis spel och dans som vanligt men fick inte till mig vilka som spelade men egen ljudtekniker hade dom. Jag lät kameran gå ganska flitigt och många hamnade på bild men vissa regler gör att dessa inte kan publiceras men ett ansikte som jag vågar visa är vår dansdrottning mm. Som råkade komma i bild. (redaktören bestämmer naturligtvis vilka bilder som ska visas)
Det finns åtskilligt mer att berätta för jag hade bara ca 1,5 tim fördelat på två promenader på lördagen så var inte rädda att skicka in er berättelse till Kopparbergarn dom kan säkert hjälpa till att göra den vida känd för jag vet att detta läses i princip hela världen så kom igen och låt Kopparbergs Marknad, Köpperbärsmarken, bli vida känd och era roliga berättelser från densamma dessutom.

Text och bild: Benny Collin.

 

Kommentarerna är avstängda