News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Mångfalden i samtidskonsten

Mångfalden i samtidskonsten

16-10-14
DSC05598

Konstbildaren Peter Ekstrand från Örebro och Nora gav på tisdagskvällen ett inspirerande och omfattande föredrag om det som händer på världens museer och i konstvärlden i allmänhet.

DSC05600

Detta handlar framför allt om att konsten har fått vidgade dimensioner, under de senaste 20 åren vilket betytt att klassiskt måleri, teckning och skulptur delvis har fått ge vika för andra uttrycksformer, såsom installationer av figurer i andra material. Ofta har dessa då ett politiskt budskap såsom Ai Weiweis telefonarbetare på sommarutställningen i Örebro eller de här avbildade samhällskritiska studierna.

DSC05604

Det som även är typiskt för mångfalden i de nutida konstscenerna är att de kända konstnärerna rekryteras från alla världens hörn och att konsten på detta sättet har blivit helt internationell, liksom innehållet i verken blivit viktigare än hantverket i sig.

DSC05615

Konstverket ska alltså ha ett reellt budskap. Ett sådant finner vi också i den samiska samtidskonsten t.ex. här hos Anders Sunna.

DSC05612

Ännu ett exempel från den här beskrivna nutida konsten eller ”concept art”, som den ofta kallas är svensken Peter Johansson, här med sin imitation från känd Hollywood-installation med många Johanssons, kanske Sveriges mest vanliga efternamn.

DSC05611

Samme konstnär framställer gärna svenskheten drastiskt som här med en rånarhuva i dalastil.

Text och foto: Monika Käller

Kommentarerna är avstängda