News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Majutflykt med Hembygdsföreningen

Majutflykt med Hembygdsföreningen

16 05 15

DSC00540

Den 12 maj var det återigen dags för en av NKBH:s populära utflykter till mer eller mindre okända platser i Ljusnarsberg med omnejd. Ja, så okända är de kanske inte, men Håkan Mossberg, som guidar på utflykterna, har alltid intressanta saker att berätta, med anknytning till det förgångna.

DSC00539

Den här gången gick färden till områden kring Södra Bredjön och ett tjugotal intresserade följde med. Där besöktes Bredsjöbergsgruvorna, som består av tre schakt och en ort som förbinder två av dem med varandra.

DSC00543

Där kunde man gå in, men det tredje schaktet var vattenfyllt och inbjöd varken till att vandra eller bada i.

DSC00544

DSC00546

Efter gruvbesöket tog man sig ner till Södra Bredsjöns strand för en fikastund. För några av deltagarna blev det kanske en överraskning att finna en gammal rälsbuss där ute i naturen, långt från närmaste järnvägsspår. Men Håkan kunde berätta att fordonet en gång forslats dit över isen för att sedan få tjänstgöra som sommarstuga.

DSC00550
Andra platser som besöktes under kvällen var Närstutorpet och Goddagsbacken, där man också kunde se spår efter tidigare terrassodlingar.

DSC00554

Som avslutning på en trevlig kväll åkte sällskapet till Skomakarhällen som ligger alldeles vid vägkanten mellan Stjärnfors och Guldsmedshyttan. Man upptäcker den lätt genom att det har satts upp sex reflexstolpar på grund av att den tidigare var täckt av vägbanken.

DSC00556

En som var med när den upptäcktes var Aina Pakola som fick syn på ett spår i vägkanten och på så sätt kom den fram. Hällen utgör gränsen mellan Kopparbergs och Lindebergs socknar.

Foto och uppgifter: Birgitta och Sture Ekmark

Kommentarerna är avstängda