News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Majblommor 2023

Majblommor 2023

2023-04-29

Årets majblommeförsäljning har nu varit igång i ungefär en och en halv vecka. Här i Ljusnarsberg är det drygt 15 ungdomar som säljer majblommor genom Kulturskolan i Ljusnarsberg eller Astma- och Allergiföreningen i Bergslagen, åt Majblommeföreningen i Ljusnarsberg. Då och då har vi kunnat se ungdomar med gröna väskor på ICA Supermarket Kopparhallen, när de har försökt sälja majblommor. Säljarna har även personliga webbshoppar där man kan göra en beställning, då skickas majblommor från Majblommans centrallager hem till köparen. Årets försäljning av majblommor pågår t.o.m. den 3 maj.

 

 

Årets formgivare för majblomman är 12-åriga Elsa Schymberg från Karlstad som har kallat årets majblomma för ”Fred på jorden”.

– Jag ville att majblomman skulle påminna om jordklotet. Det blå är havet, det gröna är skogen och det gula alla ställen där det är krig. Jag tror det är något många barn tänker på just nu, säger Elsa.

Idén med att sälja majblommor, kom 1907 från Beda Hallberg. Då handlade det framför allt om att samla in pengar för att bekämpa tuberkulos och för att kunna driva sommarkolonier, dit barn kunde komma och vara i en frisk miljö för att stärka sitt immunförsvar. De senaste åren har insamlingen handlat om att bekämpa barnfattigdom. Finns detta i Sverige, är vi kanske många som tänker? Ja, var tionde barn i Sverige lever i fattigdom. Att kunna ha varma kläder på vintern, att vara med i en idrottsförening och ha idrottskor, att få spela ett instrument och att få äta en glass på sommaren, är inte en självklarhet hos alla barn. Hjälp oss att hjälpa, så att vi kan ge fler chansen till en fin barndom!

Vill du köpa majblommor av säljarna i Ljusnarsberg? Det finns säljare som står på ICA Supermarket Kopparhallen vid olika tillfällen. Majblommeföreningen kommer även att ha ett bord under valborgsmässofirandet i Rydbergsdal den 30 april och det kommer  finnas säljare på plats under ”Kalaset”på Malmtorget den 1 maj.

Vill du hellre beställa majblommor i webbshop? Då hittar du länkarna här nedan. Där går det endast att köpa de paket som visas i webbshopen.

Telma, Elsie & Ingrid: https://majblomman.shop/ingrid-95
 
 
Frågor eller funderingar? Kontakta insamlingsansvarig för Majblommeföreningen i Ljusnarsberg på ljusnarsberg@majblommeforening.se  alt. 079-358 89 29.

 

Information hämtat från Majblommeföreningen i Ljusnarsberg, samt Majblommans Riksförbunds hemsida; www.majblomman.se

Bild: Majblommans Riksförbund

Text: Rickard Didić och Anna-Lena Didić

Kommentarerna är avstängda