News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Lunchmatstävling på Kyrkbacksskolan i Kopparberg

Lunchmatstävling på Kyrkbacksskolan i Kopparberg

2023-05-23

Eleverna i 9A och 9B har sedan vecka 12 jobbat i par eller 3 st./grupp där de tillsammans utifrån olika kriterier tagit fram en måltid till Kyrkbacksskolans lunchmatstävling.

Lektion/tillfälle 1: valde de en maträtt som de gjorde olika beräkningar på;  20 kr/portion, klimatavtryck max 2.0. (Har använt ett matkalkylatorprogram från WWF) samt att den var funktionell, den ska kunna tillagas till ca 400-450 personer.

Lektion/tillfälle 2: provlagning av maträtten. Utvärdering och ev. justeringar. De fick pröva sig fram att göra olika uppläggningar på sin maträtt.

Lektion/tillfälle 3: Tävling! En jury bestående av Rose-Marie (hkk-lärare) Joppe (kulturpedagog), Daniel (kostchef i kommunen) samt en representant från Centralköket.

Juryn gjorde en individuell bedömning på varje maträtt på en skala 1-10.

  • Planering, ordning och hygien
  • Funktionellt
  • Näringsriktigt
  • Pris
  • Klimatavtryck
  • Upplägg
  • Smak
  • Motivering av valet.

Ett medelvärde räknades fram på respektive maträtt som sedan summerades till ett slutgiltigt resultat.

Vid matlagningen har Joppe varit med och filmat, vilket klipptes ihop till en film som eleverna fick se tillsammans vid prisutdelningen. Respektive tallrik har fotograferats vilket också visades tillsammans med en beskrivning och motivering av valet av maträtten.

Tolv bidrag deltog i tävlingen och tre av dem nominerades.

Det vinnande bidraget ” Vegetariska biffar med hemlagat mos och brunsås, inlagd gurka och rårörda lingon.” tillagades av Emil Skoglund, Hugo Gällström, Oskar Söder. Vinnande bidrag kommer att serveras i Kyrkbacksskolans matsal innan sommarlovet.

Till denna ”nya” tävling kommer det att finnas en ”vandringstallrik” som kommer att fortsätta att fyllas med namn under kommande år.

Foto: Joachim Tadell

Text: Joachim Tadell, Anna-Lena Didić

 

 

 

 

 

Kommentarerna är avstängda