News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Lördag i Ställdalen

Lördag i Ställdalen

2021-07-11

Folkets Trädgård hade program planerat för hela dagen. Det vände sig till både barn och vuxna.

Förmiddagen skulle ha börjat med att Fritidsbanken som skulle visat vad de har att låna ut för att få en aktiv fritid. Tyvärr regnade det så det blev inställt. Den gör ett nytt försök i augusti.

När nästa evenemang skulle börja 13.30 sken solen så det kunde genomföras.

Fem personer kom för att tala pollinering och vikten av att se till att bin, humlor, fjärilar och andra steklar har platser där de kan hitta mat.

Daniel Gustafson från Länsstyrelsen var dagens gäst.

Han visade kartor på hur mycket äng som fanns i Ljusnarsberg för ca 150 är sedan och hur det ser ut idag.

Det var lite skillnad. De gröna fälten var ängar på 1850-talet. Vi kan ju aldrig gå tillbaka i tiden. Det är inte realistiskt varken ur praktiskt eller ekonomisk synpunkt. Det är utopi men kartorna kan hjälpa oss att se var det är lämpligt att återskapa dem om möjligheterna kommer.

Det var mycket intressant att detaljstudera kartorna

Vi fick också se en karta över kommunens naturskyddsområden. Inom dess finns några platser som är lämpliga som äng. Ställdalens Naturstudieklubben hävdar ängen på Dansarbacken som är ett guldkorn för kommunens innevånare och besökare. Vi talade då om att det finns många viljor om hur skogen skall användas. Det finns naturälskare som vill vandra i orörd skog. Men det finns också skogsägare som vill bruka sin skog och efter sina planer. Den balansgången måste vi klara av för att nå bästa möjliga resultat.

Samtalet avslutades med en promenad på det som förhoppningsvis kommer att bli äng. Intressanta iakttagelser gjordes för att det kommer att bli så.

Zenita visar Kicki vad man kan göra med gräs. Genom att vira och knyta gräset kan man få vackra prydnader.

På den här bilden kan man tro att det finns bara kråkvicker men nere efter marken finns det små mer betydelsefulla växter. Zenita och Daniel examinerar.

Det blev två intressanta timmar. Daniel stod för fakta som ledde till många frågor och en livlig diskussion.

Eftermiddagen i Folkets Trädgård skulle ha avslutats med cirkusskola. Men tyvärr hängde åska och regn i luften så SAIK lånade ut gymnastiksalen på Bergslagsvallen så barnen fick möjlighet att lära sig några knep för att bli cirkusartister. De som har möjlighet kan gå in på Ställdalens Byalags hemsida och bli informerade.

Det är i Ställdalen det händer saker. På lördag den 17 kommer det att bli guidad visning med Håkan Mossberg i Svartviken med start kl.11.00.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda