News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kura skymmning på biblioteket

Kura skymning på biblioteket

2016-11-17

Tillsammans med Terttu och Arto från Finland, hälsade Barbro Resare ett 20-tal personer välkomna till biblioteket.

DSCN2931_650px-1

Kura skymning är en mycket gammal tradition. Innan elektricitet kom var det karbid- och fotogenlampor som sparsamt lyste upp rummen men det var dyrt så det gällde att spara på bränslet. När dagen övergick till mörk kväll satt man därför med enklare arbete och lät mörkret komma innan man tände lyset.

DSCN2936_650px-1

Barbro och Solveig presenterade programmet för kvällen. Arrangemanget är en del av Nordiska Biblioteksveckan.
Solveig hade en burk med små makaroner vilken fick gå runt bland deltagarna. Uppdraget var att gissa antalet i burken.

DSCN2941_650px-1

Så släktes ljuset ner och endast levande ljus gav en fin stämmning i rummet.

DSCN2945_650px-1

Sven Olof Emet berättade några historier innan han satte sig med gitarren och sjöng några visor. Det är välkänd musik av bl.a. Evert Taube och Dan Andersson som han framför.
Många nynnade tyst med.

DSCN2947_650px-1

Barbro Resare läste ur boken Vattnets vakter av Emmi Itäranta. Översättare Tarjo Salo. Översättningen av utdraget ur boken är gjord enbart för detta samarrangemang mellan biblioteken i Sverige och Föreningen Norden. Boken skildrar framtiden på ett mycket brutalt sätt, där vatten är en bristvara och hur militären åker runt och letar gömda brunnar. Det känns lite högtidligt att man denna kväll läser ur samma bok på många av landets bibliotek.

Under tiden Barbro vilade rösten serverades kaffe med hembakat bröd. Ett trivsamt sorl av röster intog lokalen. Pris till den som hade gissat mest rätt i makaronitävlingen delades ut. Närmaste kom Kaija Remonen. Hon och fyra till som också kom nära i sina gissningar fick varsin novellbok med texter både på svenska och finska.

Så läste Barbro åter några kapitel ur boken. Det märks att hon använt rösten i sitt yrkesverksamma liv. Åhörarna kan ta del av varje ord och sinnesstämning.

Sven Olof Emet avslutade sedan kvällen med några välkända visor.
Deltagarna i kvällens ”kura skymning” tog lite av den varma känslan med sig och lämnade biblioteket. Ett kallt novemberregn mötte Kopparbergarns skribent. Men det är en bagatell när man kan åka hem till ett varmt hus.

Text och foto.: Thyra Lundell

Kommentarerna är avstängda