News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kulturglimtar vid Ställbergs gruva

Kulturglimtar vid Ställbergs gruva

15-06-24
Återigen öppnar Ljusnarsbergs konstklubb upp vägarna för årets kulturrunda och för tredje året i rad medverkar Ställbergs gruva med programpunkter. I år är det något utöver det vanliga då konstgruppen vid gruvan ställer till med presskonferens för att offentliggöra köpet av Ställbergs gruva. Vi har gjort en snabb enkät vid frukostbordet en onsdagsmorgon vid gruvan för att känna på tempen vid gruvområdet.

Veine-Bartos
Veine Bartos, vaktis, chefsarkitekt, målare och flugfiskare vid Ställbergs gruva

Varför är Kulturglimtar viktigt?
Det är kul!
Ett viktigt tillfälle för mänskor att träffas, se varandra och få dela med sig av saker som en gör men som inte alla vet om. Ett sätt att visa vad som händer i kommunen!

Vad ser du mest fram emot?
Jag ser fram emot att se hur många som kommer hit till gruvan och hur det kommer att bli här.

Vad kommer hända vid gruvan?
Här kommer det vara jättevackert väder och café! Öppet hus, en samtidsarkeolog och så kommer det vara bokcafé och massa mat. Mycket folk. Och på kvällen blir det en presskonferens med spännande nyheter från personerna som jobbar här vid Ställbergs gruva, det får man inte missa! Sen blir det konsert med Sara Parkman och Samantha Ohlanders i maskinhallen, där är det otrolig akustik! (Bättre akustik än i Dalhalla!!! Nästan.)

Moa-Vahlstedt
Moa Vahlstedt, tecknare, gymnasist och feriearbetare vid Ställbergs gruva,

Varför är Kulturglimtar viktigt?
Det är viktigt att visa att det finns verksamhet här i kring och inte bortse från allt. Ge det en chans, ifrågasätt inte allt!

Vad ser du mest fram emot?
Se folks reaktioner och hur många som kommer. Försöka se konceptet i det hela och se vad folk har kommit fram till och få avnjuta kreativiteten.

Tycker du som ung att det är viktigt med kulturglimtar?
Ja, faktiskt! Det är ett bra inslag. Det är en positiv överraskning. Det är ambitiöst. Få upp hoppet.

Peter-Widell
Peter Widell, trätekniker, miljöansvarig och nattsuddare vid Ställbergs gruva

Vad ser du mest framemot inför Kulturglimtar?
Det känns så självupptaget att säga allt som händer här vid gruvan, men det är typ det jag vet om. Jag tycker presskonferensen ska bli spännande och så ser jag framemot lite stämningsfull musik. Jag ser nog ändå mest fram emot att se hur vårt arrangemang flyter på som helhet och se folk i det.

Vad tycker du om kulturlivet i Ljusnarsbergs kommun?
Det verkar finnas sjukt mycket men kanske inte så öppet, folk sitter i stugorna och håller på med sitt. Därför är Kulturglimtar en jättebra chans att få visa upp sig!

Sara-Parkman
Sara Parkman, folkmusiker, körledare, social arkitekt, pratkvarn vid Ställbergs gruva

Varför är Kulturglimtar viktigt?
Överallt i hela Sverige finns det massa kultur som lever i skymundan. Kulturglimtar är ett utmärkt exempel på hur en kan arbeta praktiskt med att synliggöra kultur. Ska bli så spännande att se vad kommunen har att erbjuda.

Varför jobbar du vid Ställbergs gruva?
För att det är skitskoj att kombinera tankearbete med fysiskt arbete med konstnärligt tänk. Mycket bra kombo.

Vad ser du mest fram emot till helgen?
Jag ska spela en konsert med min fiolbästis Samantha i maskinhallen på lördagskväll, det ska bli väldigt roligt att få visa henne denna magiska plats!

Raja2
Raja, gruvhund, gosegull och friluftsentusiast

Vad ser du mest fram emot i helgen?
Att matte och husse kommer!

Varför är Kulturglimtar viktigt?
Vad är det för nåt ens? Kanske att få träffa den kända hunden Sigge som har blogg på Plåtfatet? Jag har också funderat länge själv på att skaffa egen blogg men har inte vågat, så jag ska fråga Sigge om lite tips och trix.

Hur tycker du att hundperspektivet syns i årets Kulturglimtar?
Hundrepresentationen är usel, det är alldeles för få hundar som får komma till tals – voff. Hundperspektivet är i gruvan är annars jättebra- jag får springa fritt och jag älskar att skälla i maskinhallen för det låter så mycket. Och så får jag massa uppmärksamhet!

På lördag kan alla som vill åka buss från Kopparberg till gruvan. Bussen avgår från Kopparberg station kl 19.00, från Ställdalen vid gamla affären kl 19.15.
Bussen går tillbaka från Ställbergs gruva till Ställdalen och Kopparberg klockan 23.15 på lördag kväll. Det är gratis!

Av: Ställbergsredaktionen

Kommentarerna är avstängda