News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kors och tvärs och då och nu

Kors och tvärs och då och nu

(eller: Från rysk utombordare förr till gasoldriven amerikan i dag)

2020-01-20

På Solab kan man inte bara köpa båtar, motorer och andra grejer för aktiviteter på, i och omkring vatten, där finns också en liten museiavdelning som kan väcka minnen hos oss äldre och möjligen lite förvåning bland yngre.
På bilden ovan förevisar Sven-Olov och Jens Lönnström några av dem.
I förgrunden ser vi en ryskbyggd utombordare från 1990 av märket Bemepok, och i handen håller Sven-Olov en bild med motorn monterad på en båt.

En sån här kostade bara en tiondel av vad en amerikansk motor kostade, berättade Sven-Olov. Bilden är från provkörningen före köpet, men sedan har den bara fått stå som kuriosaföremål, tillade han och lyfter av kåpan så att den tekniska delen kan beskådas.

I dag är det annan teknik som gäller. Jens Lönnström visar upp en Mercury Propan som vid första anblicken ser tämligen vanlig ut, men den här är byggd för att köras på gasol, en energikälla som är betydligt mer skonsam mot miljön än en vanlig bensinare.

Vi såg den för precis ett år sedan på båtmässan i Düsseldorf berättade Jens. Vi var kanske först, eller i alla fall bland de första i Sverige att få hem den. Den är så ny att det inte ens finns en broschyr på den ännu.

Jag frågade: Är det alltid full gas eller är det gasen i botten? De log åt min fråga. Fråga 2: Kan man få soppatorst när man kör på gasol?

Foto och lite text: Bo Kempegård

Text så att det går att läsa och förstå: Webmastrarna

 

 

Kommentarerna är avstängda