News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Korpspelen i Gammelbo

Korpspelen i Gammelbo

2022-06-19

Här i Gammelbo, ”Mitt i Sommarsverige” är naturen i sin allra vackraste skrud. Här fanns förr ett fält för segelflyg, men något mer anas längst bort i bilden. 

Det är den gamla hangarbyggnaden, Aerodromen, som har fått en rejäl upprustning för att kunna användas igen, men nu för helt andra saker än flygplan. Här ska spelas Korpspelen en varieté med 22 scener och nästan 50 personer i ensemblen. Uppsättningen är den största Spektakelteatern hittills har gjort. Staffan Blixt har skrivit manus tillsammans med Stefan Jansson, som också är regissör.

Det är full fart i den gamla hangaren. Skådespelarna går ut och in i öppningen och scenkläder åker på och av för olika scenbyten. Det är aktörer i alla åldrar, allt ifrån 8 till 75 år och alla är ivriga och koncentrerade på vad de har framför sig. 

 

Här kan gammal och ung träffas och dela glädjen att få agera tillsammans och samla och byta erfarenheter.

Det gäller att skydda det man har och ibland kan det bli så illa, att man tar till bössan.

Vem man än frågar, så är de väldigt glada för att ha fått komma igång igen med träningen av det lustspel som komma skall. För nu, efter två års överhopp, ska det bli av. 

Stefan Jansson, regissören, är inte minst nöjd och glad. Han berättar att de började 2020 och när pandemin satte käppar i hjulen för träningen, började de repetera digitalt. Inte trodde man, att det inte skulle kunna bli något alls det året och sedan fick man ytterligare ett år med pandemin som bromskloss. 

Det fick bli lite annat under tiden, för helt utan teater, det kan inte Stefan tänka sig att vara. ”Mer hö än blomster”, kortfilmen ”Hoffmanns droppar”, ”Riddare-Kandidaten” och  ”Flydda tider”, som faktiskt fortsätter även i år, är uppsättningar som Stefan gjort tillsammans med Staffan Blixt och som har kunnat göras utomhus under pandemitiden.

Kopparbergarns medarbetare känner Stefan ända sedan högstadietiden. Redan då visade han prov på fyndighet och var kvick i tanken. Han säger själv, att när inte fotboll funkade som intresse, fick han utveckla något annat som passade honom bättre och han kände, att han fick stöttning för sina idéer. Tur för oss det, som vill se kreativiteten spruta. Han både regisserar och agerar, när det gäller teater. 

Handlingen omfattar tiden från att Bergslagen bebyggdes, fram till nu och lite till. Det är tal, sång, dans och musik. Men en sådan här satsning klarar man inte utan hjälp och stöttning. Föreningarna i bygden, en bygd i Bergslagen, Ramsbergs Ryttarkamrater och Gammelbo Byalag, har ställt upp till ensemblens stora glädje och tacksamhet.

Kazue Ikeda är koreograf från Lindesberg och visar hur dansen ska formas. Det är fart och fläkt och hon demonstrerar rörelserna med stor inlevelse.

Katarina Furst är en av skådespelarna utanför hangaren. Hon berättar att huvudbonaden hör till ett avsnitt då det handlar om att valloner kom till Sverige för att arbeta. Scenen tar upp hur invandrare tas emot fick vi erfara lite senare.

Med många scener och många skådespelare går det åt en hel del kläder. Mycket är uppsytt just för Korpspelen och en del har man kunnat ändra för att passa in vid just det här tillfället.

Premiär är det 28 juni och sedan spelar man till 5 juli. 200 pers. räknar man att kunna ta in i hangaren varje gång och fika ingår i priset. 

Beställa biljetter kan man göra här Beställ biljetter

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda