News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kopparbergs marknad

Kopparbergs marknad

19-10-01

Så var det återigen dags för den årliga höjdpunkten i Kopparberg – ”marken”!

När jag flyttade till Kopparberg 1995 och började jobba på Kopparbergsskolan, så hörde jag redan vid terminens start, talas om ”marken”. Höstterminens planering utgick nämligen från denna. Jag hörde ständigt att ”detta gör vi före marken, och detta gör vi efter marken”. Dagen efter ”marken” var också en friluftsdag, med en långpromenad, för lärarna hade upptäckt att barnen hade allt annat än skola i huvudet, när marknaden väl var slut. Idag har man löst detta med en studiedag istället. Men för mig som var nyinflyttat i Kopparberg och aldrig hade upplevt denna marknad, så hade jag lite svårt att förstå varför allt planerades ”före och efter marken”. Men jag fick vänta och se, och när ”marknadsveckan” väl hade börjat, då förstod jag så väl vad mina kollegor menade!

Men med allt prat om denna marknad, så berättade jag för min släkt där hemma i Småland att det är en marknad på gång, och den är nog stor, för alla pratar om ”marken”. Jo då, jag lyckades få mina föräldrar, en syster och en systerdotter så pass intresserade att de begav sig till Kopparberg för denna helg. Det dock ingen av oss hade tänkt på, var vädret! Hemma i Småland var det fortfarande sensommar, med en känsla av höst. Här var det höst på riktigt och marknadshelgen till ära, så blev det t.o.m. en känsla av vinter, då det var några minusgrader på natten! Våra gäster hade kommit i sommarkläder och sommarskor! De fick verkligen ta på sig allt de hade med sig i klädväg när vi gick ut! Vi skrattar åt detta än idag! Som tur är, så fanns det ju även då, mössor och vantar att köpa på marknaden!

Tyvärr så har dock marknaden minskat i storlek med åren. Vart man än gick under helgen, så hörde man pratas om detta. Det är ju inte alls lika många försäljare längre, vilket är tråkigt! Det är några favoriter man verkligen saknar! Men i år kändes det också som om antalet besökare var färre. Det gick väldigt bra att ta sig fram, utan någon större trängsel. Men om man tittade på alla bilar som trängdes på parkeringsplatser, på bakgator och vid gruvbacken, så var det nog en hel del besökare ändå!

Gammalmarknaden belägen vid stora gården, är ju ett måste om man besöker Kopparberg denna helg. Som vanligt bjuds man in till marknaden till tonerna av ett positiv! Om inte annat, så är ju detta en liten historialektion, något att visa upp för barnen idag!

Inne på gammalmarknaden står mor och dotter, Sonia och Ulrica Lundgren från Ludvika, och säljer lotter. Sonia berättar att de har stått på marknaden i ca 25 år. De tycker båda att det är en härligt fin och skön gammalmarknad, men många utbud och trevliga människor. En stor glädje är ju alla människor som de träffar år efter år! De tycker verkligen att denna marknad är väl värt ett besök, men tycker även de att det är tråkigt att antal försäljare på marknaden har blivit färre. Men besökare vid lottståndet hade de i alla fall gott om. Det var många som ville ta chansen att vinna en hel kasse full med mat!

Från gammalmarknaden är det lämpligt att fortsätta vandringen ner i Rydbergsdal och bort mot tivolit. Karusellerna var i full gång, men även här var det på något sätt lugnare än vanligt! Det var inte alls samma öronbedövande volym, som det varit tidigare år! Men kanske beror känslan av att det över lag var en ”tystare” marknad, på att det inte längre går några helikopterturer?

Om det var någonstans som det ändå var en del trängsel och man fick den riktiga marknadskänslan, så var det mellan Oscaria och John Scott´s. Men här fanns som vanligt mycket att köpa och se för helgens besökare! Här trängdes försäljare för både godis, korv och naturligtvis av Langos! Sen är det ju många som verkligen har gjort till en tradition att besöka Oscaria och förse sig med nya skor till vintern!

En nyhet i denna korsning var nog för många besökare John Scott´s. Här bjöd man (på tyskt vis) in till oktoberfest, dock med en svensk touch, då man bl.a. serverade älgburgare!

På söndagskvällen var det enda spår som fanns av marknaden skräp och kartonger efter gatorna! Nu återstod bara den årliga städningen för att göra vårt Kopparberg fint igen! Tack alla ni hjältar som gör det viktiga efterarbetet!

Text och bild: Anna-Lena Didic´

Kommentarerna är avstängda