News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kopparbergarn på Maskeradbal

Kopparbergarn på Maskeradbal

2022-08-14

Kön ringlar lång utanför ”vårt” Operahus på Skäret. Spänningen ligger i luften, snart ska vi färdas 230 år tillbaka i tiden, möta Gustav III, och gå på bal!
Kopparbergarns reporter Bo Kempegård har tagit sig till Skäret för att få uppleva årets opera ”Maskeradbalen”. Detta är en opera som skrevs av Giuseppe Verdi. Han skrev operan med tanke på Gustav III och mordet på Maskeradbalen. I Italien blev det dock protester, och han fick göra vissa ändringar, bl.a. så lades handlingen till Boston och Gustav III fick bytas ut mot en amerikansk guvenör. I Sverige har Maskerdbalen spelats i många olika versioner, men här på Opera på Skäret, gör man en högdramatisk blågul version. Handlingen är förlagd till operan och hovet i Stockholm och Gustav III är i fokus. Musiken spelas av den Svenska Kammarorkestern och leds av den italienska dirigenten Lorenzo Coladonato.

Framför Operahuset finns denna vägvisare. Den visar oss inte bara till nödvändiga ställen, så som toalett, utan även hur långt det är till stora operahus ute i världen!

Vid informationsdisken finner vi Sara Granath och Britt Wickman. Med glatt humör svarar de på alla frågor!

Operahuset ligger så vackert vid sjön Ljusnaren. Här kan man också ta en kaffepaus under något som ser ut som en upp och nedvänd båt!

På plats inne i det magnifika operahuset!

Scenen och orkesterdiket.

Snabbt fylls alla platser i salen. Föreställningen ska snart börja och det är dags att plocka ner kameran.

Dirigenten Lorenzo Coladonato och operasångare Paolo Lardizzone, som spelar Gustav III. I bakgrunden ser vi glada aktörer som gratulerar varandra efter ännu en fantastisk föreställning, och det kan de verkligen göra, för uppsättningen har fått fantastiska recensioner!

Glada skådespelare på rad, efter ännu en fantastisk föreställning!

Det som imponerade på vår reporter, förutom den otroliga föreställningen, var den fantastiska akustiken i byggnaden! Han satt långt bak, men hörde allt, utan förstärkare och högtalare! Det var en ljudupplevelse utöver det vanliga!!

Foto: Bo Kempegård
Text: Bo Kempegård, Anna-Lena Didić

Kommentarerna är avstängda