News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kopparbergarn ökar farten

Kopparbergarn ökar farten

2022-01-27

Kopparbergarns redaktion, som numera är utlokaliserad till grannkommunen Hällefors, har äntligen fått en snabbare uppkoppling mot internet!
Så vadå? säger kanske ni som varit bortskämda med uppkoppling via fiber, men för oss och andra som bor lite utanför tätorten är fiber inte en självklarhet. Inte är det så lätt att ordna överallt heller, trots att det finns många företag som vill få förmånen att leverera sina tjänster. Det är den i våra dagar heliga lönsamheten som kräver att åtminstone ett 20-tal hushåll inom ett begränsat område, är villiga att ansluta sig samtidigt. Ändå blir det inte direkt billigt för fastighetsägarna, men här stannade priset på drygt 16000 kronor.

Redan för flera år sedan gick det i vårt område ut ett erbjudande om fiber, men endast cirka ett dussin (ett dussin = 12 stycken) nappade på erbjudandet, som då inte längre var företagsekonomiskt intressant för leverantören.
Nästa erbjudande kom 2019, men inte heller då blev det något av. Men nu förhåller det sig så, att förutom ett fåtal permanent bebodda hus, så finns det ganska många fritidshus också. När deras ägare under 2020 insåg att de på grund av Coronan, kanske skulle behöva isolera sig där och ändå kunna jobba ”hemfrån”, blev gruppen större och grävningsarbetena påbörjades.

Det är mycket arbete som ska till innan allt är klart. Först skulle det läggas en plastslang i marken. Husen ligger glest utspridda, så grävningsarbetet tog tid. Sen skulle själva fibern blåsas in i slangarna, kopplingsskåp sättas upp på strategiska platser och till sist behövdes en tekniker som skötte om installationen inomhus.
Ett par dagar före jul 2021 var allt tekniskt arbete klart. Det var bara själva Internet som saknades! Fortsättning följer.

Text och foto: Björn Öringbäck

 

Kommentarerna är avstängda