News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kopparbergare i Jämtland

Kopparbergare i Jämtland

19-09-30

Efter en dags resa med tåg, genom en del av vårt vackra Sverige, så kommer vi (min son och jag) fram till stationen i Undersåker. Denna lilla ort i Jämtland med fantastisk utsikt över både sjö och fjäll är väl värd ett besök. Vi ska övernatta på Södergården, ett vandrarhem av det lite finare slaget, då både sängkläder, handdukar, tvål, schampo m.m. ingår i priset. Detta vandrarhem ägs av Astma- och Allergiförbundet och man jobbar med tillgänglighet. Man behöver absolut inte vara allergisk för att bo här, men man behöver vara medlem (vilket man lätt kan bli på hemsidan eller på plats). Dessutom är tanken att ALLA ska kunna bo på vandrarhemmet utan att bli sjuka, så av den anledningen är djur inte tillåtna och man får inte heller använda sig av parfym eller t.ex. äta nötter, ägg eller fisk. Men visst klarar man sig några dagar utan parfym, nötter, ägg och fisk? De som är allergiska mot detta måste ju undvika det varje dag! Som medlem får man dessutom bo på denna vackra gård till ett mycket förmånligt pris! Om man trots allt tycker att man gärna vill äta dessa födoämnen eller kanske resa med sin hund, så finns det ju även andra ställen som erbjuder övernattning!

Men vårt mål var nu Södergården.

Från stationen går det en låååång backe rakt upp mot Södergården. För den som känner att man direkt vill ta ett träningspass med resväskan, så får man det här. Men vi hoppade över det träningspasset och blev istället hämtade av Eva Björklund som är föreståndare på Södergården. Eva är väldigt mån om sina gäster och ger med glädje en hel del tips om vad man kan se och upptäcka under sin vistelse i Jämtland. Hon har faktiskt varit så mån om boendet, så förra året fick Södergården det fina priset ”Årets kudde -gästernas val”!

Det finns mycket att se i trakterna runt Undersåker. Väl värt ett besök är ju t.ex. Åre och Åreskutan, och även Tännforsen, Sveriges (till ytan) största vattenfall! För den som vill ut på vandring finns många fina vandringsleder och den som vill handla lite lokalt kan t.ex. besöka chokladfabriken.

Mitt favoritställe är dock Ristafallet. Med en promenad i en skog som emellanåt påminner om en trollskog, kan man se det fantastiska Ristafallet. Tage Danielsson valde Ristafallet att gestalta Glupafallet i filmen om Ronja Rövardotter. Det var här Ronja Rövardotter gjorde sitt vårskrik!

Om man fortsätter promenaden längs Indalsälven så kommer man upp till kaffestugan på toppen! Där serveras inte bara underbart fika utan man bjuds även på en fantastik utsikt!

Vid detta tillfälle besökte vi Undersåker och Södergården för planeringsdagar för Astma- och Allergiförbundet. Om man kommer hit i större sällskap, så finns möjligheten att boka en kock (om han för tillfället är ledig), och detta var just vad Astma-och Allergiförbundet hade gjort! Kocken heter Kjell Strömberg och är faktiskt uppväxt i Kopparberg!

Kjell kom till Kopparberg -67 då hans familj flyttade hit. Kjell var då tonåring, men gick i nian på dåvarande Ljusnarsskolan. Kjells pappa jobbade på Kopparbergs verkstäder (AKV), där han senare blev delägare. Hans mamma blev så småningom kontorist på AKV. Kjell har två syskon, Jan och Eva. Jan är den som nu fortfarande bor kvar i Kopparberg. Sommaren -68 jobbade Kjell som smörgåsnisse på Hotell Laxbrogården hos källarmästare Blumenthal.

Efter utbildning på Köks- och Restauranglinjen i Örebro, var det lite småjobb. Men våren -75 började Kjell jobba på Laxbrogården för dåvarande källarmästare Tage Westlund. Men drygt ett år senare blev Kjell hovmästare på Star Hotel Elektra i Ludvika, men han höll kontakten med Tage Westlund och har ofta jobbat extra, på Tages i Bångbro.

I slutet av -78 blev Kjell uppringd av Carl-Jan Grankvist och började jobba i Grythyttan. Men efter drygt ett år så gick flyttlasset för Kjell till Östersund, där han blev restaurangchef. Efter det blev Kjell fast i Jämtland, men med ett fantastiskt register av olika jobb i ”bakfickan”. Idag är Kjell ”sin egen”, han är matkreatör och jobbar där han blir anlitad. Bl.a. så har Kjell lagat mat åt många olika idrottsförbund, vid t.ex. SM och VM. Det som nu står närmast i Kjells agenda är att laga mat åt Norges Parasport skidåkare!

Åt Astma- och Allergiförbundet har han också lagat mat vid ett flertal tillfällen och vi kan bara säga att maten är fantastisk! Här bjuds det på närodlad och närproducerad mat, som av hantering av Kjell inte bara smakar underbart, utan man känner också att man har ätit nyttigt!

Sedan i somras har Kjell dock lagat mat på lite närmare håll! Han har nämligen jobbat på Tällbergsgården i Tällberg! Kjell nämner dock att han har en dröm, och det är att ha en servering på Kopparbergs marknad med Jämtländsk mat!

Så vi får väl säga – Välkommen till Kopparberg!

Text: Anna-Lena Didic´
Foto: Anna-Lena Didic´ och Rickard Didic´

Kommentarerna är avstängda