News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kopparbergare besökte Järnboås

Kopparbergare besökte Järnboås

2021-09-11

Förutom fantastisk konst gjort av akvarellkonstnären Karin Pettersson och keramikern Jennie Henriksson, är det en Kopparbergare som också får ta åt sig äran! Nämligen Janne Westlund från Bångbro. På ett fenomenalt sätt tog han sig an alla rallyfantaster som kom på årets ”Rally & Konst” vid Skogshyddan, Gammelhyttan i Järnboås.


Besök av Kopparbergare vid Skogshyddan. Fr. v Thomas Westlund, Anette Karlsson, Janne Westlund, Lars Jansson och Åsa Westlund-Jansson.

Med spänning räknade vi ner mot helgen den 4-5 september. Väderkartorna blev allt finare och man talade om högtryck! För det är ju rätt så viktigt hurdant vädret blir. Akvareller och keramik i en öppen maskinhall och rallybilar på gräsmattan. Då vill man ha ett fint väder! Flaggan var i topp lördag morgon då Anita och Janne Westlund kom körandes i var sin bil med släp uppför Skräddarbacken på väg in mot Skogshyddan. Med täckta släp, var spänningen på topp om vad som skulle finnas inuti. Jodå, en standard Opel Kadett GTE som tagen från bandet i Tyskland. En Opel Ascona CF, som hämtad från Ragge Eklunds tävlingsverkstad i Sverige under 70-talet!


Den här bilen rönte stort intresse. En Ascona med skärmbreddare, en kraftfull motor. En cross flow med förgasarna på ena sidan av topplocket och grenröret på den andra sidan. Hela 237 hkr ger den kombinationen enligt den tyska trimningsfirman. Lackeringen påminner om det svenska Opelstallets framgångar.


Här har vi Alf Larsson från Nora med hunden Julia. Alf kände sig riktigt hemmastadd då han stod och lutade sig mot Kadetten. Inte så konstigt, han har ägt den! Men då var den inte i det här skicket.

Kadett GTE i toppskick
Alf Larsson köpte Kadetten GTE:n somaren 84. – Det var tänkt att jag skulle göra i ordning den för rally och grupp E, berättar han. Men så ändrades reglerna. Jag hade kvar den till sommaren 2015, då bestämde jag mig för att sälja den. Det fanns många spekulanter, men jag ville sälja den till en seriös person som skulle rusta upp den. Det blev till Janne Westlund och det har jag aldrig ångrat. Årsmodellen är 1978 och motorn har en effekt på 105 hkr. I appendix-k klassen i Sverige idag finns ett flertal tävlingsutrustade i aktion.


På plats var också Sture Lindbergs Opel Ascona B. Fullt rallyutrustad och i toppskick.

Bredsjöbo i rallycomeback
Det börjar dra ihop sig för comeback i rallyskogen. Många väntar med spänning på att få se Sture Lindberg i aktion. När man pratar med folk minns de hans bilar, de var i toppskick. Han var en snabb chaufför också. Den här bilen var utrustad för rally när den inköptes och karossen är bytt. Nu är den i toppskick efter en tid hos Lindbergs Bil i Bredsjö! Det blir en ren familjeaffär i comebacken! Den yngste sonen Martin som kartläsare och äldre sonen Tommy sköter servicen. Opel Asconan är nästan att jämföra med Volvo 240:na, de är populära, framgångsrika och snabba.


Här har vi två sköna personer från Filipstad. Bengt Karlsson (t. v) och Jon Andre´son. En är BMWfantast och den andre är Volvofantast.

Bengt backade upp en ung Jonas Kruse
Det var andra gången de ärade med sitt besök. Jon är en BMW förare och har en 2002:a han kör i appendix-k klassen med. Han berättade att det kanske blir start i Örebros Rikspokalen nästa. Bengt Karlsson har läst åt Jonas Kruse och även kört hans 242:a i tävling. Men det var länge sedan. – Vad spännande, det här måste undersökas! Ja ni vet ju den tidigare SM-mästaren i en Volvo 240. Numera också populär expertkommentator i SVT, då det gäller rally. Men också förare i Team Nybe stallet i en Toyota Corolla. Från en säker källa har jag fått följande sensationella uppgifter. – Utan Bengt hade min rallykarriär tagit stopp! Jag skrotade farsans Amazon. Bengt lånade då ut sin nybyggda röda skitsnygga Volvo 140 till mig! Han bidrog även till min utveckling med sin rutin. Dessutom en underbar snäll fantastisk människa. Slut citat! Jaa Bengt Karlsson, hoppas sjukvården fixar till höften, så du kan slänga kryckorna. Du pratade förra gången lite om Amazon och rally, vill jag minnas. Det låter väl inte så tokigt …


Här står Opelbilarna på rad i kvällssolen vid Skogshyddan.

Slutsummering
Helgen är över och vilket fantastiskt väder det blev, speciellt under lördagen. De mest långväga besökarna bodde i Göteborg. Det var också första gången motorcykelåkare tog sig upp för Skräddarbacken. Kaffetermosarna fick jobba i högtryck, vilket är ett gott betyg. Jaa, nu får det bli lite semester. Sen får man väl så smått börja tänka på nästa år igen, eller hur?

Text o bild: Nils-Brage Pettersson

Kommentarerna är avstängda