News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kolmilan i Silvergruvan 2020

Kolmilan i Silvergruvan 2020

2020-08-14

Milan från Milano? Nej. Ingen fotboll nu. Vi tar Vägen västerut. Vägen Västerut med originaltitel Wagon Train – TV-serie på 1960-talet? Mot Silvergruvan i stället. 

Dagens eftermiddagsskift bestod av Johnny Olsson från Saxhyttan. Han har varit med sedan 1985. Känd som Kumming när han spelade bandy och ishockey. Han har sedan några år hämtat förstärkning från Kopparberg, nämligen Ragnhild Geschwind. Det hälsar mig välkommen till eftermiddagskaffet.

Milan har besök av andra från Silvergruvan och några till. Dan Forsberg är ordförande och milchef för Torparcirkeln.

Årets mila är nummer 35. I början var det resmilor men numera är det liggmila. Rökutvecklingen är kraftig och Jonny försvinner nästan i den täta röken.

Mellan 10 och 12 personer är engagerade under tiden som milan är i gång. Två till tre veckor pågår det hårda jobbet. Det gäller att hålla milan tät och spaden är ett lämpligt redskap att klappa ihop den med.

48 kubikmeter björk fanns i liggmilan vid tändningen. Temperaturen inne i milan är 800 till 900 grader Celsius. Då kolas det. Skulle syre komma in så brinner det. Det får det inte göra. Därför är det ständig bevakning.
Hur många kubikmeter kol blir det när det är klart? Det vet vi inte, blev svaret.
Årets mila är döpt till Gördis/Hjördis. Alltid ett kvinnonamn.

Trots röken, eller kanske just beroende på den, är det gott med en fikapaus. Det smakar extra gott så här bredvid kolarkojan.

På frågan om ersättning svarade Johnny att ”vi jobbar svart”. På nätterna jobbar de kolsvart.

http://www.torpcirkelnsilfvergrufvan.se/index.php

Bild och text: Bo Kempegård med bra hjälp av webansvariga

Kommentarerna är avstängda