News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kläder och foton från gången tid

Kläder och foton från gången tid

17-01-26
IMG_0104web

Det var vernissage på Galleri Blå Soffan i lördags. Nya Kopparbergs Bergslags Hembygdsförening och Ljusnarsbergs Konstklubb har gjort en gemensam satsning med att visa kläder och bilder från förr.

IMG_0114web

En hel del personer kom till visningen och både Monika Käller och Clifford Hallberg fanns på plats för att hjälpa besökarna tillrätta.

IMG_0116web

Monika hade gjort ett jättejobb med utställningen. Kläderna finns upphängda på stafflier och galgar i lokalen på ett mycket vinnande sätt och allt är hämtat från Hembygdsföreningens förråd. Nu kan alla komma och se vilka skatter, som finns att beskåda.

IMG_0103web

Även Elof Eriksson, ordförande i hembygdsföreningen, hade kommit för att berätta om de utställda föremålen.
– Han är den som vet mest om föremålen, säger Monika, och Clifford har ju koll på fotografierna.

IMG_0106web

– Sylvia Persson har också hjälpt till en hel del med utställningen, berättar hon vidare.

IMG_0099web

IMG_0100web

IMG_0101web

Hembygdsföreningen har ju ett mycket stort förråd av gamla bilder och här finns motiv från kommunens alla ”hörn” att se.

IMG_0102web

I Tingshuset har hembygdsföreningen regelbundna träffar, då de visar ”nya” bilder ur sitt enorma arkiv. Många är oidentifierade och vem som helst är välkommen att se dem och eventuellt känna igen platser och personer.

_DSC1881

Det är märkligt så tydliga de gamla bilderna är, med tanke på hur det här med kamerateknik har utvecklats.

_DSC1880

Den här bilden från Abrahamsgård kom Kristina Larsson Sköld med, så den också fick vara med på utställningen.

IMG_0108web

Många av plaggen är mycket vackra och väl bevarade, andra har sina skavanker, men ändå måste man beundra med vilken känsla och estetisk ådra de är utformade.

_DSC1888b

Klänningen med det gröna förklädet är en Brusalaklänning, som tjänstfolket hade på sig på husets fester. Den kallas också Ljusnarsbergsdräkten och finns mycket noggrant beskriven. Varje veck och rynka skulle göras på sitt särskilda sätt. Här är den i ull, men den gjordes också i bomull.

_DSC1884

Även skor och mössor och hattar finns med i samlingen

IMG_0115web

Den här västen hittades som isolering i ett fönster i Elof Erikssons familjegård, vilken skulle renoveras 1970. Hur länge den legat där är osäkert, men Elof tror att det åtminstone kan röra sig om 50 år. Nu får den vara med i den utställning, som pågår på Blå Soffan.

Utställningens klädesplagg har annars Maja Forslund, född 1878 i Kopparberg, samlat in. Hon hade ett mycket stort intresse för sin hembygd och det är också hon som startade hembygdsföreningen 1923-24. Hon ville bevara gamla plagg och olika typer av textilier för eftervärlden och gick runt i gårdarna och samlade in så mycket hon kunde få. Även om hon ibland fick avslag på sin önskan om gamla kläder, fick hon ihop en hel del, som under lång tid legat nerpackat i lådor och hängt i skåp. Så kom idén om att visa vad som legat gömt i åratal.

IMG_0107web

IMG_0109web

Det var inte bara kvinnor, som skulle vara fint utstyrda. Krås på skjortan och spännen på skorna hade nog inte vem som helst råd till.

IMG_0110web

IMG_0111web

IMG_0112web

Det här förklädet, liksom ett som sitter på andra sidan, är båda sydda i kattun, ett fint och glättat bomullstyg med mönster.

IMG_0113web

_DSC1889

På utställningen finns också rena handarbeten, som tex de här märkdukarna. De är sydda i pytte, pytte små korsstygn och hur brodösen har klarat av att räkna linnetrådarna i tyget, är mycket svårt att förstå. Ett förstoringsglas, som hängdes på bröstet för broderi och stoppning av finstrumpor var ju vanligt förr, så man kan tänka sig att något sådant har kommit till användning.

Utställningen pågår i Galleri Blå Soffan fram till och med 11 februari, så det är gott om tid, att gå dit och se. Galleriet är öppet ons-lör 14.00-17.00.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Sture Ekmark

Kommentarerna är avstängda