News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Kartan över oss i Kopparberg på lördag

Kartan över oss i Kopparberg på lördag

2020-09-15
Premiär för hörlursvandring om framtiden i Kopparberg
För första gången någonsin bjuder Riksteatern in till en GPS-programmerad ljudpromenad i landsomfattande format. Kartan över oss är en vandring genom det inre landskap som uppstår när vi försöker tänka på framtiden. Premiären äger rum på 40 orter samtidigt och Kopparberg är en av dem.

Kartan över oss är en kartläggning för att förstå vad det innebär att möta det som ligger framför oss. En berättelse om vår gemensamma framtid som publiken utforskar genom att vandra runt på sin egen hemort. Det är ett samarbete med den fiktiva myndigheten ”MESB” (Myndigheten för emotionell och själslig beredskap).

För att uppleva verket använder publiken sin egen mobil och hörlurar. Genom att sedan besöka olika platser på orten växer kartan och berättelsen.

Kartan över oss är en landsomfattande undersökning som MESB genomför tillsammans med riksteaterföreningar över hela landet. Uppdraget är att kartlägga medborgarnas olika känslor inför mötet med framtiden, vilket publiken bjuds in att delta i. Myndigheten har utvecklat en särskild app som alla i publiken laddar ned till sin mobil. Där börjar det, berättar det konstnärliga teamet.

Bakom Kartan över oss står Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén som är välkända namn på Riksteatern. De känns igen från tidigare produktioner som Nationalparken, Fäboland, Run for your life, När vi träffade varann, Landet Inuti och Sång till välfärden. Detta är första gången de samarbetar i denna konstellation.

– I Kartan över oss har publiken själv huvudrollen. Varje persons egna tankar och känslor styr stegen genom berättelsen, de egna fötterna skriver historien. Scenografin utgörs av den egna orten som publiken genom verket möter på ett nytt sätt. Vi tror att det finns en avgörande skillnad mellan att sitta och iaktta och att vandra. Kanske öppnar hörlurspromenaden upp för en annan typ av deltagare, fortsätter det konstnärliga teamet.

Kartan över oss är en unik satsning då det är första gången Riksteatern presenterar ett verk i form av en hörlursvandring. Verket kommer finnas tillgängligt på varje ort under tre år. Kartan över oss är även en jubileumsföreställning som avslutar Riksteaterns två tematiska spår Demokratins gränser och Människa och natur.

I Kopparberg är Ljusnarsberg Riksteaterförening arrangör. Premiären är den 19 september kl.15.00. Publiken samlas vid församlingshemmet i Kopparberg för att starta vandringen.

Lisa Färnström, Joakim Rindå, Hampus Norén
Fotograf: Urban Jörén  

Konstnärligt team
Konstnärligt koncept och manus Lisa Färnström och Joakim Rindå
Komposition och ljuddesign Hampus Norén
Röst Johanna Hermann Lundberg med flera

För mer information:
https://www.riksteatern.se/kartanoveross/

Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/kartan-over-oss

Riksteatern 145 83 Norsborg Tel 08 531 991 00 www.riksteatern.se
Epost: info@riksteatern.se Organisationsnummer: 802006-1365

Kommentarerna är avstängda