News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Julbord för alla

Julbord för alla

15-11-24

Nu är det julbordens tid, med starka smaker och dofter, som många uppfattar som ljuvliga, men som andra inte klarar av på grund av allergiska besvär. Därför arrangerades i helgen ett julbord helt fritt från allergiframkallande ingredienser. Bakom arrangemanget stod Astma och allergiföreningen i Bergslagen. Kopparbergarn hade för avsikt att stilla sin nyfikenhet genom ett besök med provsmakning, men tyvärr dök sent förhinder upp.
Anna-Lena Didic har dock sänt oss en redogörelse för vad som hände:

Med flera veckors planering och sammanställning av alla olika födoämnesallergier lyckades vi tillslut få ihop ett julbord. Med på julbordet fanns det allergier mot bl.a. Mjölk, ägg, nötter, citrusfrukter, skaldjur, fisk och lök, men även glutenintolerans och vegetariskt önskemål. Men vi lyckades skapa ett julbord som passade alla! Vår medlem Christine Thornestedt lagade till det mesta av maten på hemmaplan dagarna före julbordet! 30 personer kom och alla var till synes mycket nöjda med både mat och underhållning! För många är detta enda möjligheten att äta på ett annat ställe än i hemmet, då de inte vågar gå på restaurang p.g.a sina allergier.

altjul2
Fiolgruppen Prosit och nybildade sång- och dansgruppen Prosit hade få medlemmar denna dag, men de som var på plats gav sitt allra bästa! När alla gäster plockade sin mat spelade fiolgruppen vackra jullåtar och sen tog sånggruppen vid. Dansgruppen visade en dans till Panetos låt ”Hur dansar de i Norge?”
Så nu vet alla hur de dansar i Norge….

altjul1
Men tillslut kom dagens överraskning…, och inte var det Tomten som kom, men för många ngt mycket bättre! Årets lokalartist Linus Andersson och pianisten Emil Hermansson äntrade scenen, och tillsammans gav de publiken sköna rysningar med låtar som ”Man in the mirror” och ”Halleluja”.
”En försmak av julen” som vi kallar evenemanget är ett samarbete mellan Astma- och Allergiföreningen i Bergslagen och Unga Allergiker Bergslagen. (Unga Allergiker Bergslagen sträcker sig över Örebro och Västmanlands län.) UA har under hösten haft en novelltävling där man ska skriva en berättelse på temat ”Allergier i vardagen”. Denna dag avslöjade Rickard Didic (ordförande i UA) vilka berättelser jurygruppen hade utsett som vinnare. Jurygrupp var fyra ledamöter från Astma – och Allergiföreningen i Örebro län. För att de inte skulle veta vilka personer som hade skrivit berättelserna, hade Rickard tagit bort författarnas namn och numrerat berättelserna. Rickard avslöjade nu att Patrick Ahlström från Västerås kom på första plats med en berättelse om doftöverkänslighet och skolavslutning. Linnea Didic, Kopparberg, kom på andra plats med en berättelse om utanförskap pga allergier. På tredje plats kom Joel Olofsson, också Kopparberg, med en berättelse om födoämnesallergier. Alla deltagare fick ett presentkort på Akademibokhandeln.
Vilken dag! Nöjdare julbordsgäster får man leta efter!

Text och foto: Anna-Lena Didic

Kommentarerna är avstängda