News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Julbord för alla även i år

Julbord för alla även i år

16-11-27
_DSC1709

Det tycks som om allt fler människor drabbas av allergier av olika slag. Vissa, som forskar i frågan, är säkra på att den miljö vi vistas i och som innehåller allt fler och fler kemiska ämnen, är en bidragande orsak till detta. Men även naturliga ämnen i vår natur ger upphov till ibland verkligt svåra allergier. Ta bara pollen som exempel. Våren kan vara en pina för dem, som måste stänga fönster och dörrar så fort björken blommar och visst har man hört talas om, att det också tidigare fanns människor som fick arbeta på åkrarna med en höskörd, som gjorde dem snuviga och orsakade rinnande ögon.

Maten vi äter och godiset vi stoppar i oss, kan också ge upphov till olika allergiska reaktioner. Astma- och allergiföreningen Bergslagen passade därför på att ge alla en chans till att få äta gott i allergisäkert sällskap på julbordet Församlingshemmet.

_DSC1702

Redan utanför dörren blev man välkomnad med en julvisa och sedan var det bara att stiga på.

_DSC1712

Där stod Rickard och alla barn i föreningen fick var sin påse. Annars kunde man köpa en lott och fick den påse, som lottens nummer visade på.

_DSC1704

I stora salen stod ett rikligt julbord uppdukat. Skinka och sallader, grönsaker, korvar, köttbullar och potatis i olika former fanns att välja på på stora bordet och intill fanns sill, ost, kex och bröd.

_DSC1710

För att man skulle veta vad man stoppade i sig, fanns skyltar vid de olika rätterna och Anna-Lena Didic’ visade och berättade var man kunde finna specialmaten.

_DSC1719

Ca 35 personer hade kommit samman och det visade sig, att det inte bara var kopparbergare, utan folk kom från flera ställen i hela länet och trots att många inte kände varandra, pratades det livligt och trevligt vid långbordet.

_DSC1723

Barnen Didic’ är ju som bekant mycket musikaliska och medan maten avåts, sjöng Linnea en sång till ackompanjemang på fiol av Rickard.

_DSC1734

Ewa Rüdén, styrelseledamot i Astma- och allergiföreningen i Örebro, Kom med en hel påse med enkronor och la i en burk. Det var ett bidrag till Musikhjälpen och Unga Allergiker har skapat en insamlingsbössa för att hjälpa barn i krig att få gå i skolan. Vill också du, som läser detta, ge ditt bidrag, så gå in på deras Facebook-sida, så hittar du en möjlighet där.

_DSC1736

Sedan kom den annonserade gästen och underhållaren Linus Andersson in och ”levererade”. Han började med ”Välkommen hem” och sjöng sedan på både svenska och engelska och avslutade med ”Hallelujah”.

_DSC1745

Det har varit en novelltävling inom Unga Allergiker och Anna-Lena läste upp de vinnande bidragen och Rickard talade om vem som skrivit dem. I klassen 6-18 år vann Linnea Didic’ och i klassen 19-29 år vann Madelene Axelsson Blöhse. Novellerna handlade om hur det kan kännas att leva med allergi och hur man själv och omgivningen kan förbättra situationen. En av novellerna handlade bland annat  om svårigheten att mötas av hyacinter och amaryllis vid julen, något att tänka på för oss andra.

_DSC1751

Fyra trevliga tjejer, Nadja, Linnea, Jolie och Nicole steg sedan upp och sjöng några sånger, vilka gick i julens tecken. Deras gröna hårdekorationer lyste ikapp med deras leenden.

_DSC1756

Det blev också musikunderhållning. Rickard, Linnea, Nicole och Oscar spelade klassiskt och öppnade med en menuett av Purcell och fortsatte med några stycken till.

15232134_1546186075408361_8565490129046174212_n
Bild Anna-Lena Didic’

Efterätterna var det sannerligen inget fel på. Det fanns kladdkaka, gobollar, frukt och grädde och alla tog till sig av godsakerna. Kaffe/te med småkaka kunde man också få.

IMG_7289
Bild Anna-Lena Didic’

Till slut uppträdde dansgruppen. Nicole, Nadja, Linnea och Jolie dansade till Michael Jacksons Smooth Criminal och dansnumret blev mycket uppskattat av publiken!
Se det var ett riktigt jubord med underhållning och mätta och belåtna kunde deltagarna se fram emot en helg i Adventstidens tecken.

Text: Inger Aftonljus

Foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda