News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Julbord 2017

Julbordens tid

17-11-21
DSC00947
Arkivbild 

Nu börjar snart julbordens tid, Ja, en del har väl till och med tjuvstartat redan, men den mest intensiva tiden brukar vara från första advent och framåt. Då ska vi, eller i varje fall en del av oss, frossa i sillinläggningar, ägghalvor, lax i alla former, Janssons frestelse, köttbullar, korvar och kallskuret och naturligtvis julskinka, revbensspjäll, lutfisk och risgrynsgröt.

Hoppade jag över något? Oh ja, men det var fullt medvetet. Listan blev ju lång ändå. Men den som vill kan ju komplettera med diverse smaskiga sallader, pastejer, syltor med tillbehör som rödbetor, saltgurka, senap och syltlök. Bruna bönorna då? – OK vi slänger med dem också om ni vill. Och sen följer efterrätterna….

Men alla har tyvärr inte möjlighet att avnjuta ett julbord, dignande av de ovan uppräknade läckerheterna. För det första så nödgas man konstatera att ett gammalt talesätt fortfarande gäller; smakar det så kostar det!

En snabb titt i aktuella annonsblad visar att julbordspriserna ligger runt fem till sju hundra per person och för den som inte är van vid storstadslivets krognotor kan det nog verka mycket, i varje fall om man vill äta tillsammans med hela familjen. Fast det finns ju alternativ som är billigare. Många föreningar äter julbord tillsammans och kan genom sambeställning få ett förmånligt pris, ofta i samband med ett något reducerat urval av rätter.

Annat som kan begränsa julbordsfrossandet kan vara att man på grund av födoämnesallergier eller annan sjukdom inte tål allt som serveras. Laktosintolerans, glutenallergi och diabetes är väl kända för de flesta, men det finns personer som inte kan äta t.ex. lök, ägg eller fisk och som till och med är så känsliga att de inte tål lukten därav.

_DSC1704

Lider man av födoämnesallergi (eller annan överkänslighet) kanske det julbord som arrangeras av Astma- och Allergiföreningen i Bergslagen och Unga Allergiker Bergslagen i samarbete med Astma- och Allergiförbundet i Örebro Län, kan vara ett bra alternativ. 

Det dukas upp i Församlingshemmet i Kopparberg den 2/12 klockan 13. Julbord Bergslagen 2017
Bilden ovan är från förra årets julbord.

Mera julbord (kåseri)

Mitt eget förhållande till julbordet blir i år lite extra knepigt. Ja, alla som känner mig vet ju att allt jag äter har en tendens att sätta sin prägel på min kroppsbyggnad. ”Du växer i färdriktningen” brukar min kusin Sören säga.
Men i år har jag drabbats av återkommande attacker av gikt, och ordinerats att lägga om kosten.

Den dieten innebär att jag i princip får gå förbi allt vad sill heter, skippa allt rött kött och allt processat kött (inga korvar, inga köttbullar, inget kallskuret, inga syltor eller pastejer) och ingen Jansson, eftersom den innehåller ansjovis. Revbensspjällen och bruna bönorna får jag också låta bli.
Och så får jag inte dricka öl, snaps eller söt läsk! Skinka, lax och ägg ska jag också undvika.

Vad blir då kvar? – Potatis, bröd och risgrynsgröt (jag får ta mjölk till gröten också) är väl i stort sett allt från själva julbordet, om jag inte ska ta för mig en rejäl portion av grönkål och andra grönsaksdekorationer!
Men jag får frossa vid desserten. Frukt får jag äta liksom nötter, mandel och eventuella andra frön.

Så här ska man väl i alla fall inte ha det, tänkte jag och gick till Internet där det finns lösningar på de flesta problem. Efter en stunds googlande upptäckte jag att det fanns åtskilliga förslag på diet vid gikt, och att de sinsemellan var tämligen olika. Mat som var förbjuden på ett ställe, var godtagbar på ett annat och vice versa! Om jag skulle undvika allt som någonstans stod upptaget som olämpligt skulle väl inget återstå.

Men å andra sidan – genom att bara äta sådant som var acceptabelt i åtminstone någon förteckning, skulle jag nog kunna klara ett julbord rätt så bra!

Eller, som ett tredje alternativ – varför inte bara äta, dricka och vara glad en kväll, även om man får halta omkring och käka värkmedicin i en vecka efteråt?

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda