News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Jämlik hälsa

Jämlik hälsa

2021-04-29

Under onsdagskvällen hölls ett nytt möte för de föreningar som har anmält sitt intresse att vara med i projektet ”Jämlik Hälsa” för ett hälsosammare Ljusnarsberg. De flesta föreningar som är intresserade har nu också fyllt i ett frågeformulär med fakta om sin förening. De som ännu inte har gjort detta får gärna skicka in svaren till mikael.haapala@ljusnarsberg.se , så snart möjlighet ges. Under mötet pratade vi också om aktiviteter som kan samordnas mellan olika föreningar och om uteaktiviteter som vi kan ha tillsammans i kommunen.

Emma Nyström, som är enhetschef på vårdcentralen i Kopparberg, berättade att hälsosamtalen i Ljusnarsberg har kommit igång. Det är personer som under året fyller 40, 50 eller 60 år som hittills har blivit inbjudna till ett samtal. I ett senare skede kommer man även bjuda in dem som fyller 70 år och förstagångsföräldrar.

När man blir inbjuden till ett hälsosamtal, så får man dels fylla i en enkät om sin hälsa och man får också ta lite prover. Bl.a. så kollar man kolesterolvärdet och blodsockret. Efter samtalet så får man en hälsokurva, där man ser om man är ”grön” eller ”röd”. Om hälsan inte är helt bra, så diskuterar man om vad man kan göra för att må bättre. Bl.a. kan det erbjudas recept på en fysisk aktivitet, en läkarkontakt, kostnadsrådgivning m.m.

Hälsosamtalen är helt gratis!
I början eller mitten av juni kommer det bli ett nytt möte för alla intressenter i detta projekt.

Text: Anna-Lena Didic´

Kommentarerna är avstängda