News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Internetbank och Mobilt BankID

Internetbank och Mobilt BankID

15-03-19
På onsdagsförmiddagen har några tappra tagit sig till Bergslagens Sparbank i Kopparberg för att lära sig lite om hur man kan sköta sina bankärenden över datorn och mobilen. Gunilla Karlsson och Jenni Bengtsson tar emot, och en trappa ner i banken bjuder de på fika med smörgås och kaka.  Och så börjar en bankkurs för de lite äldre.

mobilid
Jenni Bengtsson och Gunilla Karlsson samt ett par av deltagarna Sonja Sten och Monika Bergström

På en stor skärm kan man se hur det ser ut när man loggar in på banken och hur man betalar eller för över pengar mellan konton. Gunilla och Jenni förklarar mycket tydligt hur allt går till och om hur dosorna fungerar. Det finns två sorter, en större och en mindre. Sonja Sten, en av deltagarna berättar att hon har den större dosan och att den fungerar bra, fast händerna börjar vara stela.

– Jag kan ju inte längre beställa en biljett för att åka någonstans, säger hon. Då måste jag få hjälp av min dotter.
Men Sonja vill klara det själv.

De som inte gått över till internetbank, utan har kvar blocket som betalningsmedel, kan få ha båda en tid för att kunna känna sig säkra. Sen kan man ta bort blocket.

– Men hur säkert är det då med internet och mobil, kommer frågan.

Jenni berättar att säkerheten är stor och tvärt emot vad många tror, så är mobilen säkrare än datorn.

– Men det gäller att ha ett bra lösenord, inflikar Gunilla. Man kan använda samma lösenord på flera ställen, men ta inte de sista siffrorna i personnumret. Det är inte ett säkert lösenord.

– Kan jag hjälpa maken också? frågar någon och svaret blir att om båda har rätt till kontona, kan man komma åt dem med samma dosa. Det är något, som banken kan ordna.

Med ålderns rätt är det inte så lätt att ta till sig all information, men Gunilla säger att det går bra för deltagarna, att komma tillbaka med ett par räkningar och få hjälp på banken att använda dator och dosa för att betala dem.

Sedan berättar och visar de hur man kan använda mobilen för att sköta sina bankärenden. Framför allt kan det vara bra att kunna gå in och kolla hur mycket man har på sina konton. Efter kursen får Kopparbergarns manliga deltagare hjälp med att få in Mobilt BankID på mobilen och väl hemma kan han hjälpa hustrun med hennes.

Det finns fler chanser att få lära sig det här. Alla som är intresserade kan ta kontakt med banken, så kan de ordna fler kurstillfällen. Samhället börjar kräva av oss alla, att vi kan använda dator och mobil.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

 

 

Kommentarerna är avstängda