News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Internationella stjärnsolister i Don Carlo och Kärleksdrycken i sommar

Internationella stjärnsolister i Don Carlo och Kärleksdrycken i sommar

Opera på Skäret presenterar stjärnsolister från tio länder i Don Carlo och Kärleksdrycken i sommar. Bland sångarna finns flera som återvänder och flera som gör sin Sverigedebut.
– Vi är otroligt glada över att de som sjungit här tidigare gärna återvänder till Opera på Skäret. Och tack vare våra auditions kan vi introducera en rad fantastiska nya solister för den svenska operapubliken. De kommer att utföra stordåd på scenen i sommar, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare.

Il-Hong,-Alexander-Niclasson,-Ingegjerd-Bagøien-Moe.
Il Hong, Alexander Niclasson, Ingegjerd Bagøien Moe.

Två av sommarens sångare, sydkoreanske basen Il Hong och norska sopranen Ingegjerd Bagøien Moe, bjöd medierna i Örebro och landshövding Maria Larsson på skönsång på Örebro slott på tisdagen. Bägge kontrakterades efter att ha imponerat stort under auditions i Stockholm under vintern.

– Att sjunga Elisabetta i Don Carlo är en fantastisk utmaning. Det är en riktig drömroll eftersom uppgiften kräver otroligt mycket, såväl musikaliskt som sceniskt. Jag ser fram emot en mycket spännande sommar på Opera på Skäret. Jag har hört så mycket om den speciella akustiken och den mjuka, vackra klangen som operahuset skapar, säger Ingegjerd Bagøien Moe.

Alejandro Roy från Spanien i titelrollen i Don Carlo och kanadensiska Emily Dorn som Adina i Kärleksdrycken hör till dem som i år gör sina första framträdanden på Opera på Skäret. Svenska sopranerna Charlotta Larsson och Matilda Paulsson, liksom amerikanska tenoren Cody Austin, har tidigare sjungit huvudroller här och kommer nu tillbaka. Årets föreställningar blir höggradigt internationella med sångare från fyra kontinenter – Europa, Nordamerika, Australien och Asien.

William Relton från Storbritannien ansvarar för regin i Don Carlo och Michael Balke från Tyskland är dirigent. Bägge har tidigare bidragit till kritikerrosade uppsättningar på Opera på Skäret, Relton som regissör i Otello 2014 och Balke som dirigent i Den flygande holländaren 2016. Kärleksdrycken regisseras av Elisabet Ljungar, och för musikalisk ledning av operan står Bengt-Åke Lundin, mångårig medverkande på Opera på Skäret.

– Don Carlo är ett riktigt mästerverk av en av de största mästarna, och faktiskt den allra första opera jag såg. Det känns oerhört inspirerande att sätta upp detta storslagna drama i den magiska miljön på Opera på Skäret, säger William Relton.

I samband med femtonårsjubileet 2018 inleder Sveriges ledande sommaropera en satsning på två operaverk per år. Ambitionen är att ett breddat utbud ska ge fler operaälskare, både i Sverige och utomlands, en anledning att besöka Opera på Skäret.

Sommaren 2018 är det femtonde året som Opera på Skäret erbjuder opera av internationell klass på ett före detta sågverk vid Ljusnarens strand i Bergslagen. Don Carlo spelas på Stora scenen tolv gånger från 28 juli till 26 augusti. Kärleksdrycken spelas tio gånger på Lilla scenen från 14 juli till 24 augusti. Bägge operorna spelas på italienska och textas till svenska.

Mer information, biljetter och komplett spelprogram: www.operapaskaret.se.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Sten Niclasson, operachef. Tel: 070-890 15 02. E-post: sten@operapaskaret.se.
Alexander Niclasson, konstnärlig ledare. Tel: 073-516 61 23. E-post: alexander@operapaskaret.se.
Jens Frejrud, pressansvarig. Tel: 070-669 66 05. E-post: jens@operapaskaret.se.

Opera på Skäret drivs av Kulturcentrum Ljusnarsberg, en ideell stiftelse vars mål är att driva en internationell operafestival på Skäret samt att medverka till utvecklingen av kommunens och regionens kulturliv. Opera på Skäret samarbetar med Ljusnarsbergs kommun, Örebro kommun, Region Örebro län, Länsmusiken, Länsteatern och Musikhögskolan i Örebro samt Bergslagens sparbanksstiftelse. Projektet stöds också av privata finansiärer som The Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Kommentarerna är avstängda