News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

”Inspirationskväll för en rökfri skola”

”Inspirationskväll för en rökfri skola”

19-04-12

Måndagen den 8 april bjöd Unga Allergiker Bergslagen in skolpersonal, skolsköterskor, politiker och intresserad allmänhet till en inspirationskväll på föreningarnas hus i Örebro, med temat ”Tillsammans för en rökfri skola”.

För astmatiker är det ofta väldigt jobbigt att befinna sig i en rökares närhet eller att sitta bredvid någon som har rökdoft i sina kläder, då detta kan orsaka ett astmaanfall. För Unga Allergiker är det därför väldigt viktigt med offentliga rökfria miljöer, och de ser med glädje fram emot den nya lag som kommer den 1 juli, då det bl.a. blir rökfria uteserveringar och rökfria lekplatser. För många astmatiker är detta första gången någonsin som de kan äta mat på en uteservering. Men den giftiga röken från cigaretterna drabbar ju inte bara astmatiker, utan alla människor och djur som vistas i rökares närhet, de blir passiva rökare. Men framför allt så drabbar ju den giftiga röken, rökarna själva. Varje år dör ca 12 000 människor i Sverige, där rökning har varit en bidragande orsak. Enligt forskning så har nio av tio rökare, börjat röka under sin skoltid! Med detta i bakhuvudet vill Unga Allergiker Bergslagen hjälpa till att sprida information om rökning och få oss alla att jobba för en rökfri skoltid.

Det började med ”ett rökfritt projekt”, där fem deltagare från Unga Allergiker Bergslagen tillsammans gjorde en ”rökfri utställning”. Denna har visats på några bibliotek runt om i länet, och fler bibliotek kommer att få frågan. Men Rickard Didic´ som är ordförande i Unga Allergiker Bergslagen, ville göra något mer. Han vill få lärare att jobba mer aktivt i denna fråga. Därför började han för snart ett år sedan att planera för en inspirationskväll för skolpersonal. Rickard fick tag i tre föreläsare som kunde tänka sig att delta en sådan här kväll och planerandet för kvällen tog full fart.

Unga Allergiker Bergslagens rökfria utställning. Under kvällen fick deltagarna svara på frågor, som man fann svar på i utställningen. Två vinnare belönades med varsitt paraply från Unga Allergiker Bergslagen.

Föreläsare som tackat ja till kvällen var Helén Stjärna, generalsekreterare för A non smoking generation, Viktor Hedermo, doktorand socialt arbete, Örebro Universitet och Ellen Bäckman, handläggare på Länsstyrelsen.

Viktor Hedermo pratade bl.a. om varför ungdomar börjar röka,

och Ellen Bäckman pratade bl.a. om folkhälsproblemet rökning. Hon berättade bl.a. att det sedan 1994 har varit rökförbud på våra skolgårdar. Trots detta visar undersökningar att det fortfarande röks på många skolgårdar.

Tyvärr blev Helén Stjärna från A non smoking generation sjuk dagen i fråga och det var därför en föreläsare mindre under kvällen. Men Rickard passade på att visa tre kortfilmer från A non smoking generation, som gav åhörarna mycket information. Visste ni t.ex. att barn jobbar under slavliknande förhållanden på tobaksplantagerna och får i sig lika mycket gift, som om de rökt 50 cigaretter/dag!? Mer om det finns att läsa sist i artikeln, och det är inte bara i fattiga länder, som detta sker.

Rickard, med syster Linnea hjälptes åt att sprida information om denna inspirationskväll. Trots att inbjudningar gått ut till alla 7-9 skolor och gymnasieskolor i hela länet, så var antalet deltagare rätt få. Båda tycker att det är lite tråkigt att det inte sätts större fokus på elevernas hälsa, men är tacksamma över de som faktiskt visade sitt intresse och kom, och de hoppas att de kan fortsätta med arbetet ute i skolorna! Tänk om man lyckas få elever att inte börja röka under sin skoltid! Chansen är då stor att de aldrig kommer börja röka och detta kanske skulle rädda ca 10 000 liv per år!!!

Linnea och Rickard Didic´ i Unga Allergiker Bergslagen vill jobba för en rökfri skoltid för att rädda liv. Rickard vill gärna uppmana alla lärare och skolsköterskor att gå in på https://tobaksfriskoltid.nu/ Där kan man finna stöd för sitt arbete för en tobaksfri skoltid. På samma sida kan man också skriva under för att alla barn har rätt till en tobaksfri skoltid! Senare i vår kommer socialminister Lena Hallengren att uppvaktas med alla dessa underskrifter.

Kan en t-shirt rädda liv?

Anna-Lena Didic´ berättade att A non smoking generation bildades 1979. Redan detta år, eller kanske året efter så var hennes klass (i den skola hon gick i) med i en tävling som A non smoking generation anordnade. Tävlingen gick ut på att klassen skulle göra serier som handlade om rökning. De ägnade ganska stor tid åt detta projekt i skolan. Men de lärde sig mycket på köpet, de skrev och ritade bilder, så de kunde använda både svenska och bildlektionerna. Dessutom så fick de lära sig otroligt mycket om rökningens skadliga verkan på oss människor. Så en dag kom ett stort paket till klassen! Anna-Lena kommer inte ihåg om de hade kommit på 3:e eller 4:e plats i tävlingen, men alla i klassen fick varsin t-shirt från A non smoking generation! Detta var ju en jätterolig vinst i sig, men det fanns en större vinst ändå – liv! Det var nämligen så, att ingen av eleverna i den klassen började röka! På högstadiet var det elever från varje parallellklass som började röka, men inte i den klassen! Så visst kan en t-shirt rädda liv! Framför allt så sänder Anna-Lena en tacksam tanke till läraren som lät dem jobba med det här projektet! Troligen räddade hon flera av sina elever från en för tidig död p.g.a. rökning!

Linnea och Rickard tackar för denna gång! Om någon är intresserad av deras arbete för en rökfri skoltid, vill låna utställningen eller kanske har några andra frågor ang. Unga Allergiker, så är det bara att höra av sig! Kopparbergarn har kontaktuppgifterna. De vill också tacka alla deltagare som visade sitt intresse och deltog denna kväll och önska dem Lycka Till! i deras arbete för en rökfri skola.

Här kommer en länk till en kort, men mycket intressant faktafilm från A non smoking generation. https://www.youtube.com/watch?v=x4KvEmqOreE&feature=youtu.be

Artikel från Tobaksbarn: Tobak-och-barnarbete_130904

Tobaksfakta:Larmrapport om barnarbete på tobaksodlingar  USA

Sammanställt av Inger Aftonljus

Kommentarerna är avstängda