News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Insatser för Majblomman hyllas av H.M. Drottningen

Insatser för Majblomman hyllas av H.M. Drottningen

2022-10-29

Förra veckan hade inbjudna majblommevolontärer samlats på Stockholms slott. H.M. Drottningen delade ut diplom för deras insatser. Rickard Didić var en av de inbjudna.

 

Foto: Nicklas Thegerström

Som barn sålde Rickard själv majblommor några år, genom Astma- och Allergiföreningen i Bergslagen. Att försäljningen skedde genom den föreningen berodde på att det inte fanns någon Majblommeförening i Ljusnarsberg och inte heller någon försäljning med hjälp av skolklasser. Nu har det gått en del år, sedan Rickard själv sålde majblommor, men han har hjälpt andra barn som vill sälja. Men eftersom det inte fanns någon Majblommeförening i Ljusnarsberg, så gick den största delen av försäljningen till Majblommans riksförbund. Det är ju inget fel med detta, men Rickard tyckte det att pengarna skulle stanna kvar här i Ljusnarsberg, för att stötta barn i vår kommun. 2021 tog Rickard saken i egna händer och tillsammans med några andra intresserade personer bildade han en Majblommeförening i Ljusnarsberg. Rickard är idag kassör och insamlingsansvarig i föreningen, Åsa Rosenberg är ordförande. Rickard hjälper också barn som vill sälja majblommor och han försöker komma på nya idéer för att få in mer pengar, för pengar behövs. Rickard berättar att i somras fick de in ansökningar där man önskar att få ett bidrag så att man kan ta med barnen en dag till Örebro. Det kommer också in önskningar om möjlighet att kunna köpa en glass ute till barnen, att kunna hälsa på en släkting som bor en bit bort eller att vid ett tillfälle få äta på en restaurang. Detta är saker som många av oss ser som en självklarhet att kunna göra, men tyvärr är det inte så för alla. Det kommer också in önskemål om varma kläder, skor eller en cykel. Föreningen delar i stort sett bara ut presentkort eller saker som förening köpt in. Det är mycket sällan som gåvan lämnas ut i rena pengar. För att få pengarna i föreningen att räcka till fler, är vi därför mycket tacksamma till de företag som ger en rabatt på de presentkort vi köper in.

För den som inte har någon ekonomisk möjlighet att ge det där lilla extra, till sitt barn,  idrottskläder eller kanske bra kläder till vintern, så kan man ansöka om ett bidrag. Blanketten hittar man här!

 

För den som vill bidra till att göra livet för barn i vår kommun lite roligare och ljusare kan man bidra på olika sätt; köpa majblommor av barn i april månad, nu kan man gå till biblioteket där det finns en ”sista chansen” låda, där man kan köpa majblommor eller bara lämna ett bidrag. Det går också att lämna ett bidrag genom att följa nedanstående länk, då kommer man till en sida där man kan swisha ett valfritt belopp. Alla gåvor tas emot med stor tacksamhet.

Klicka här för att swisha till Majblommeföreningen i Ljusnarsberg!

Så tillbaka till Stockholms slott. För sina insatser med att starta upp en förening i Ljusnarsberg, sitt jobb i denna förening och att vara ett stöd åt dem som vill sälja majblommor, blev Rickard vald till ”årets volontär 2021”. Till slottet blev även volontärer för år 2020 och 2022 inbjudna (då det p.g.a. pandemin inte har varit någon ceremoni på några år). Andra som blev hyllade för sina insatser var bland annat en klass från Adolf Fredriks musikskola, som hade samlat in den helt makalösa summan på 951 000 kr! Alla som hyllades fick emotta ett diplom från H.M Drottningen.

text: Anna-Lena Didić 

Kommentarerna är avstängda