News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Insändare

Insändare

Det här är en sida, där du kan ge din syn på saker och ting. Din insändare ska vara saklig och får inte innehålla personliga angrepp eller rena otidiheter. Vi förbehåller oss också rätten att välja vad som publiceras.

I insändaren får du vara anonym, men till oss på redaktionen, måste du uppge din riktiga identitet.
Skriv till webmaster@kopparbergarn.se

Bäst nytta för resenärerna

19-12-18
Öppet brev till Nina Höijer

Hej Nina!

Jag läste igår hur ni i planeringsgruppen tänkt er utvecklingen av buss och tåglinjer inom länet. För många blir det säkert mycket bra, men med visshet inte för andra. Själv bor jag i Hällefors kommun, men har nyligen bott inom Ljusnarsberg och känner väl till hur viktiga kommunikationerna är. Fortsättning här!

birdline2

2019-01-11

Tänk!

Tänk efter före

Ljusnarsberg är en gammal ort/ Kommun, med gruvor skog och andra industrier.

Kommunen stod på höjdpunkten av verksamheten 1950-talet. Då hade kommunen ca 10500 invånare.

Med stora planer för framtiden bl.a. byggdes Laxbrogården (skulle ha blivit mycket större)

Men efter storhetstiden på -50- talet har kommunen minska sin befolkning, i stor sett varje år. Följderna har blivit att skolorna har lagts ned på alla orter, även i Kopparberg. Affärer stängs eller har lagts ned. kommunikationer har försämrats, industrier lagts ned och arbetstillfällen försvunnit. Service i forma av polis, post och annan service har försämrats. I dag är det svårt för de industrier, som finns kvar att få rätt arbetskraft. Värdena på fastigheter och bostäder minskar/rasar för varje år. Nu börjar det även finnas fastigheter som står tomma, öde och förfaller. Nu visar SCB siffror för kommunen att det bor ca 4950 personer i kommunen och av dessa är ca 1000 födda utomlands. Det finns prognoser på att kommun, kommer att vara död som kommun, på 2070-talet.(källa dagens samhälle) Man blir då förvånad att Sverigedemokraterna, vill kasta ut alla utlandsfödda. Varför strävar SD för att utplåna kommunen? Ta bort 1000 personer så finns det endast 3900 kvar! Kommer då kommunen att ens finns kvar till 2070-talet?

Det måste ju till inflyttning och fler arbetstillfällen. Då varje kvinna i Sverige borde föda ca 2,3 barn för att befolkningen, inte skall minska (I dag födds ca 1,7 barn/kvinna). I Finland så lågt som 1,6).

I Ungern (som är SD:s favorit land) lagstiftar man därför om att arbetarna skall tvingas jobba 400 timmar övertid.(arbetarna själva kallar det slavarbete och protesterar).

Så tänk efter före.

Förvånad och undrande

18-12-03

Skrivelse från Miljöpartiet de gröna i Ljusnarsberg.

Världens klimat och de levande varelserna på jorden har en tuff vardag och en ännu kämpigare
framtid framför sig. Enligt WWF så har populationen av vilda ryggradsdjur minskat med 60% sedan
1970. En skrämmande utveckling enligt oss. Vi vill med denna skrivelse och med medföljande länkar
göra er extra uppmärksamma på detta problem.

Läs hela skrivelsen här! 

birdline2

18-11-09

Det skiljer stort mellan hämtningsavgiften för villahushållens sopor i kommunerna. Villaägarna har gått igenom förra årets vanligaste hämtningsavgift i 290 kommuner. Avgiften för ett en- eller tvåfamiljshus är 3 400 kronor i Sala, men bara 950 kronor i Trollhättan. Skillnaden är 2 450 kronor, nära 260 %.

Skillnaderna är stora även inom länen. Det län som har de största skillnaderna är Örebro. Där finns såväl landets näst dyraste kommun, Ljusnarsberg (3 300 kr) och den näst billigaste, Kumla (990 kr). Det gör det mer än 2 300 kr dyrare att bo i Ljusnarsberg där avgiften är drygt 230 % högre.

Det kan finnas många skäl till varför priserna skiljer sig åt, men det borde förtydligas så att man som konsument förstår vad man betalar för.

Taxekonstruktionen kan påverka priset. I vissa kommuner har man en stor fast del i avfallsavgiften och i andra en stor rörlig del. Taxor kan konstrueras på många sätt, till exempel volymbaserade, miljöstyrande, o.s.v.

För det kan väl inte vara så illa att skillnaderna beror på bristande effektivitet hos kommunerna?
Skillnaderna borde analyseras mer ingående för det är orimligt att vi har så stora variationer på sopavgiften.

Thomas Gustafsson                                               Roger Lindahl

Ordförande                                                               Regionchef

Villaägarna Ljusnarsberg                                      Villaägarna Region Mitt

birdline2

18-08-22

Brev till PRO-arna från Leif och resekommittén

Till PRO

birdline2

17-06-02

RÖKFRIA UTESERVERINGAR

RÖKFRIA UTESERVERINGAR är en mycket viktig sak som man borde diskutera mer om, för jag tycker att alla ska ha rätt till att sitta ute och äta även om man är rökare eller inte. Alla utsätts ju av passiv rökning bara att man går förbi en uteservering. Då kan man inte ens gå in till den restaurangen utan att få ett astma anfall, det kan bli så farligt så att personen behöver åka till akuten.
Det blev rökfritt inne på restauranger 2005. Anledningen att det blev rökfritt var för att cigarettröken även är farlig för personerna bredvid. Idag dör det ca 200 människor per år i passiv rökning, det är nästan dubbelt så många än dem som dör i trafiken varje år. Varje år söker 100 00 människor vård i sjukdomar som är relaterade till rökning, 12 000 av dem dör. Och detta är bara i Sverige.
Jag förstår att folk inte vill flytta på sig och röka någon annanstans som kanske är längre bort, men jag tror faktiskt att rökningen kommer att minska då. Barn blir lättare beroende av rökning om deras föräldrar röker, barnen har också en större chans att få astma och öroninflammation. Man vet nu förtiden att 20-30% av barnastman orsakas av passiv rökning. (faktan är från tobaksfakta.se)
/Linnea Didic

17-06-02

Skräp i naturen
Varför slänger man skräp i naturen när det finns soptunnor?
Flera gånger när jag har varit ute på promenad har jag sett folk som har slängt skräp i naturen även om det fanns en soptunna 3 meter ifrån dem. Tror ni att jorden kommer vara så trevlig och fin om alla slänger skräp i naturen? För det vet jag att jag inte vill.
Skulle ni vilja gå om kring i en nedskräpad natur? Jag tycker att man borde skaffa fler soptunnor efter som det slängs så mycket och att alla ska ta mer ansvar om var man slänger sitt skräp. Många kanske tycker att det inte finns tillräckligt med soptunnor, men då kan man väl ta med skräpet hem eller dit man ska och slänga det där (Om det nu finns en soptunna där). Det jag vill säga är att alla borde sluta slänga skräp i naturen.
//Nadja

17-06-01

När Snön Smälter…

Har du någon gång känt en äcklig lukt och känt något kladdigt under skon och upptäckt att det var hundbajs?
Då har du förmodligen blivit arg på hundens ägare och väldigt äcklad.
Många lata hundägare plockar inte upp hundens avföring på hösten och vintern eftersom dom tror att det kommer att döljas av snön och sen försvinna på något sätt.
Men bajset försvinner inte utan ligger kvar till våren då snön smälter och bajset kommer fram igen.
Då trampar folk i det eller så måste någon annan (ofta anställd av kommunen) städa upp efter hundägarna (och om dom är anställda av kommunen så betalar vi för det genom skatt).
För dom skatte-pengarna skulle många viktigare saker ha kunnat utföras som mer pengar till skolan, sjukvård och förbättringar av infrastrukturen m.m.
Många säger att allt som skapar arbete, är bra men personalen som jobbar med att städa upp bajset njuter nog inte av det.
Dom skulle kunna jobba med något mycket viktigare.
Jag tycker också att det är hundägarnas ansvar att plocka upp efter hundarna.
Och tänk om alla skulle överge sitt ansvar till samhället, då skulle inget fungera och inget skulle bli gjort.
Man skulle heller inte kunna gå på gatorna som är täckta med hundbajs.
Vissa kommuner har till och med regler och lagar om att plocka upp hundbajs som kan leda till böter.

En som inte gillar hundbajs på skorna

17-06-01

Varför får man inte ha keps eller mössa på sig i skolan?

Jag går i en skola där man inte får ha keps eller mössa på lektionerna och jag kan förstå att den regeln finns för att man ska visa hyfs. Men ändå! elever ska väl kunna känna sig trygga, för de känner sig trygga med sin en keps eller mössa på sig och med vissa religioner får de ha slöja men vi får inte ha våra huvudbonader.
Ska man behöva gå till skolan och känna sig otrygg på grund av att man inte har hunnit fixa till håret och en lärare säger direkt på lektionen ex. Benjamin ta av dig kepsen. Och om inte vill det, men man måste och man känner på sig att alla kommer att hålla på att retas på grund av att man har en frisyr som spretar åt alla möjliga håll.
Vi har tagit upp de här på varje elevråd och möte men dom struntar i vad vi säger.
Det är därför jag vill att skolledningen ska ta hänsyn till allas åsikter och inte bara strunta i det.

Joar Franzén

17-05-30

Kopparberg, Sveriges nästa skräpstad!

I Kopparberg så är det fullt med skräp på gatorna efter folk som tycker att närmiljön inte är något att bry sig om. Men det finns även de som plockar upp skräp. Det skulle behövs mer eftertanke hos de som skräpar ner, än att vissa personer ska plocka upp skräp efter andra.

Ett förslag kan ju vara att sätta ut fler sopkorgar. Om man placerar ut soptunnor vid fler ställen så kanske man kan få mer personer att slänga sitt skräp i papperskorgen. Om man till exempel placerar ut flera soptunnor längs stora gator eller utanför och i närheten av affären. Att det ska finnas en soptunna vart man än är i byn.

Om inget görs så kommer Kopparberg till slut bli en så äcklig by att ingen skulle vilja sätta foten här. Skulle du vilja att det fanns skräp så långt ögat når?

Och folk som tycker att det finns tillräckligt med soptunnor tycker jag ska använda sig av dem. Jag har redan sagt hur jag tycker i den frågan.

Kommunen borde ta tag i det här. Se till att flera soptunnor finns och kanske till och med att det ska finnas fler skräpplockare. Om det finns mer personer som JOBBAR som skräpplockare så slipper dessa frivilliga att plocka. Det kan ju inte vara så kul att plocka skräp efter folk som skräpar ner. Då blir det att kännas som att man har en ”underklass”.

Statistik ifrån ”Håll Sverige rent” är att efter varje 10 kvadratmeter så finns det 6 skräpbitar (2016). Det har alltså skräpats ner mer från 2014 då det bara var 4 skräpbitar på var tionde kvadratmeter.

Vissa människor tycker att det är okej att skräpa ner för att de tror att skräpet tillslut kommer att försvinna men det är en lögn. Till slut, om ingen vill plocka upp skräpet så kommer skräpet blåsa ut till vattendrag och som vi alla vet så leder alla vattendrag till havet. Det i sin tur leder till att bland annat mikroplast åker in i ett dödligt kretslopp där fisk och människor som äter fisk skadas

Med vänlig hälsning: Joel Kromm

Tidigare

Cancer – vanligare än du tror 15-10-10

Utanför Byalagets lokal 15-08-16

Om vargar och demokrati 15-02-20 

Ronnie Wegersteds tankar om sitt val av parti 14-10-04

Samtal med en fiskhandlare 14-10-03. 

Om dammsugare mm 14-09-30

14-07-05

gadda

Den här gäddan har tagit sin sista kräfta i  Rällsälven. Jaako Nilsson tog den och vikten var 5,6 kg.