Idoga odlare stänger butiken
2020-12-21
För alla som åkt på riksväg 50 mellan Storå och Löa, är odlingarna vid Ingelshyttan en välbekant syn. Där har Madeleine Lindqvist och Martin Möller tillhandahållit både bär och grönsaker åt en uppskattande kundkrets under en tid av nästan femton år. Men nu är den epoken slut, åtminstone nästan, för självplockning av hallon kommer att erbjudas även framöver. Innevarande säsong finns ännu ett lager av potatis, rotfrukter och vitkål, så även fast själva butiken är stängd kan man köpa sådant efter kontakt med ägarna.
Det var 2006 som Madeleine och Martin köpte gården, som då var ett konventionellt jordbruk. Visserligen var det då länge sedan jorden brukades till annat än bete för unga nötkreatur, för den förra ägaren blev över hundra år gammal och djuren tillhörde andra bönder, men i det här fallet var detta inte någon större nackdel.
De nya ägarna, som var för sig hade utbildning i trädgårdsodling och mångåriga erfarenheter inom det området ville nämligen odla ekologiskt, och då var det bra att jorden var ”avgiftad”. Men ändå krävdes åtgärder för att förbättra odlingsförutsättningarna.
– Vi har lagt ner mycket på att dränera fälten och att arbeta upp jordens struktur genom gröngödsling och med tillförsel av kompost och stallgödsel, säger Madeleine.
Att det blev just gården i Ingelshyttan, var mest en slump, fortsätter hon. Martin och jag hade då relativt nyligen hittat varandra, och sökte en lämplig gård för att där arbeta tillsammans. Den här gården var till salu och den passade in på våra önskemål, och så blev den vår.
Men nu är det alltså slut på den kommersiella trädgårdsodlingen, och Madeleine och Martin kan få tid att ägna sig åt annat som de tycker om.
Martin tänker odla sin konstnärliga sida, berättar Madeleine. Han målade tavlor, när han var ung, och han var riktigt bra på det. Nu ser han fram emot att ta upp penslar och palett på nytt.
För egen del tänker Madeleine att använda sin nyvunna tid till textilt skapande. Vävning, sömnad och andra handarbeten får nu större utrymme i livet. Kanske blir det också en bok?
Ja, det vore roligt att skriva en bok om de här femton åren, säger Madeleine. Tankarna får väl mogna lite, men kanske…
Men vi är faktiskt med i en bok redan! En alldeles ny kokbok, som heter ”Härifrån” skriven av årets EKO-kock, Anders Johnsson. Den släpptes så nyligen som i slutet av november.
Om framtiden i övrigt berättar hon att hon och Martin inte har några omedelbara planer på att flytta, men om rätt köpare skulle dyka upp, någon som vill odla med rätta känslan för jorden och grödorna, kan de tänka sig att överlåta gården.
I vilket fall som helst är det nog många som kommer att sakna möjligheten att besöka den lilla butiken efter vägen, och få köpa de allra färskaste högkvalitativa trädgårdsprodukter direkt från producenten, trygga i förvissningen att allt är odlat med kärlek och omsorg.
Kanske blir det någon som kan driva odlingarna vidare ändå, för vi är nog alla överens om att Storå Bär och Grönsaker varit en stor tillgång under de nästan 15 år, som rörelsen varit igång.
Text, så här långt: Björn Öringbäck
Foto: Bo Kempegård, har besökt gården och lämnar här nedan redovisar han sitt besök i ord:
Som jag har förstått så är det nästan färdigsått. ☺
Vilka krav kan man ställa? På andra? Hur höga som helst. Bara det blir bra. Och det har det blivit. Det har varit KRAV-märkt i Ingelshyttan i många år. Tack vare Madeleine Lindqvist och Martin Möller.
Med början 2006 i liten skala är det nästan över efter 15 år. Bara nästan? Att vara eller icke vara, det är frågan. Travestering av Hamlet. Svar: Nu får det vara så. Men vi skall i alla fall vara kvar, sa bägge två. För hallonplockningen fortsätter som förut.
Vad har varit svårast? Mer än väder och vind? Dräneringarna av åkrarna har krävt mycket arbete. Denna säsong har vi verkligen saknat volontärerna från när och fjärran. Bland annat har vi haft stor hjälp av nätverket WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farming eller Willing Workers on Organic Farms) https://wwoof.se/ som har kommit för att arbeta. Det finns tack och lov fler organisationer som är hjälpsamma. Personligen kommer undertecknad ihåg en ung kvinna från Hongkong som tyckte att hon hade kommit till ett eldorado. Det kan man förstå för hon där bodde på våning 67. Hon var mäkta förvånad över att det var så ljust hela dygnet. (Vi bodde vid den tiden bara ett par kilometer norr om odlingen och handlade ofta där.) Grönsakerna som de har odlad har varit av bästa kvalitet. Personligen är deras vitkål en delikatess.
Har ni någon annan producent att rekommendera nu? Är min fråga? Nej, inte på rak arm.
Vad ska göra sedan när ni får mycket tid för annat? Utveckla våra hobbisar är svaret. Madeleine vill hålla på med sin textilverksamhet mycket mera. Martin vill måla tavlor. Båda önskar att kunna träffa vänner och släktingar oftare. Skogen lockar också bägge.
_________________________________________