News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

I sommar står Kopparberg i händelsernas centrum!

I sommar står Kopparberg i händelsernas centrum!

2024-04-06

I tisdags hölls ett möte för ”Rådet för funktionsnedsatta och pensionärer” i Tingshuset. Detta var ett möte fullt med information, bl.a. om vad som kommer hända i Kopparberg i sommar!

Johan Ericsson och Linnea Didić fick inleda mötet med att berätta om en av sommarens stora evenemang – Kopparbergs festivalen och Summercamp. I år kommer festivalen vara den 9-10 augusti. Nytt för i år är att det kommer vara två scener och att festivalplatsen är flyttad lite närmare John Scott´s. Summercamp kommer vara som en ”festival i festivalen”, gratis och öppen för alla, i festivalområdet under lördagen den 10 augusti mellan kl. 10.00-14.00.

Summercamp startade 2017 av Annica och Lars-Håkan Olofsson från ICA Supermarket Kopparhallen. De gjorde det till en fest för barn. 2018 gick kommunen in som medarrangörer. 2022 flyttade Summercamp in på festivalområdet och blev en del av festivalhelgen. Johan pratade om att han och Mats, som båda står bakom JME Music och är arrangörer för Kopparbergs festivalen, har en dröm om att festivalen ska bli en stadsfest. En helg där hela Kopparberg har en festival tillsammans. Så han bjuder in företag och föreningar att ”haka på” och vara en del av denna helg. För föreningars del, är det en fantastisk chans att få visa upp sig själva, då man kan delta med ett gratis bord under Summercamp. Johan berättade att man söker funktionärer till festivalen. Detta kan vara föreningar eller privatpersoner. Att vara funktionär kan innebära att man sitter i entrén, bygger/river området, är chaufför åt artister, m.m. Den som ställer upp som funktionär brukar också belönas med en dags gratis entré till festivalen! Om en hel förening ställer upp på ett större jobb, så kan det bli en annan överenskommelse. För förslag, frågor och idéer går det bra att höra av sig till  johan@jmemusic.se  eller till linnea.didic@telia.com

Viktigt är också att de söker boende för artister och deltagare under festivalen! Har någon ett boende eller ett rum att hyra ut, meddela Johan! Den 18 april kl. 18.00 hålls ett möte på John Scott´s  med tyngdpunkt på Summercamp, men också en del om festivalen. Alla intresserade – privatpersoner, föreningar och företag är välkomna att delta!

Skolchef Andreas Lundholm berättade om Kopparbergs 400 års jubileum och Lotta Stenbacka som är aktivitetssamordnare i kommunen berättade om ”senior i fokus”.

I år är det 400 år sedan bergsmannen Mårten Finne hittade kopparmalm vid nuvarande Storgruvan i Kopparberg. Detta ska naturligtvis firas! Andreas Lundholm håller i trådarna för detta firande som kommer att ske i samband med nationaldagsfirandet den 6 juni. För de föreningar eller organisationer som vill vara med eller vill veta mer hålls en informationsträff tisdagen den 23 april kl. 18.00 i Tingshuset, Kopparberg. Vill man delta på denna träff eller har man förslag som man vill bidra med kontakta Andreas Lundhom på andreas.lundholm@ljusnarsberg.se, 0580-805 86.

Lotta Stenbacka som har en tillfällig tjänst som aktivitetssamordnare i kommunen, berättade att man nu har startat upp ”Senior i fokus”. Detta är träffar i församlingshemmet där man under några måndagar bjuder på olika föreläsningar och fikar tillsammans mellan kl. 14.00-16.00. Det är inriktat på seniorer, men intresserade i alla åldrar är välkomna att delta. Träffarna är kostnadsfria och ingen föranmälan behövs! Den 8, 22 och 29 april är datum för kommande träffar. Lotta berättade att föreningar som vill hålla i en kommande träff är välkomna att höra av sig. Under mötet diskuterades också om man kan få igång en vän-tjänst som i ett rullande schema håller i olika träffar. Som vi fick veta under mötet, och som det har informerats om även tidigare, så är den ofrivilliga ensamheten bland äldre, tyvärr stor i vår kommun. Vi behöver gemensamt komma fram till lösningar för att minska denna ensamhet. Om man som förening eller privatperson vill delta med ett ”program” eller om man har några andra idéer går det bra att höra av sig till Lotta. lotta.stenbacka@ljusnarsberg.se

Mycket information och många frågor och förslag for genom luften under mötets två timmar. Ett axplock av det som nämndes, utöver det som redan nämnts är att det kom upp en fråga om parkering utanför den nya bankomaten. Idag är det inte tillåtet att parkera där. Men många med rörelseproblematik är i behov att att parkera i bankomatens närhet. Denna fråga ska behandlas vidare. Rådets ordförande Natalie Ström berättade att vår näringslivschef Mikael Haapala har slutat sin tjänst, rekrytering pågår. Vi har nu också fått en ny kommunchef – Mikael Pulkkinen.

Text: Anna-Lena Didić, Rickard Didić

Foto: Anna-Lena Didić

Kommentarerna är avstängda