I smålommarnas värld. Vecka 28.
2025-07-12
Den här veckan befinner vi oss i mitten av juli 2014. Klockan närmar sig sex denna klara högsommarmorgon. Jag går med viss möda över mossen mot smålommarnas tjärn. De mer än halvmeterhöga vintergröna skvattramen är den dominerande buskväxten på mossen, och kräver höga benlyft.
Skvattram tillhör familjen ljungväxter är en liten vintergrön buske som når en höjd av 30-100 cm. har ljusgröna läderartade blad. Växten blommar från maj till juli och har små, vita blomklasar Blommorna har en stark och karakteristisk doft. Den är fridlyst men får plockas med måtta över hela landet utom i Skåne, Halland och Örebro län.
Skvattram har en lång historia inom folktron. Den brändes ofta i hemmet för att rena luften i bostaden.
Den användes för att hålla möss och annat otyg borta. Den ansågs besitta magiska egenskaper och skydda mot onda andar och trolldom. Den användes för att behandla reumatism, gikt , hudproblem feber och att tvätta sår. Den karaktäristiska starka doften användes för att höja smaken i te och destillerade drycker. Den är mycket effektiv som medel mot myggor och andra insekter – naturens eget myggmedel! Färska blad gnuggas mot huden och ger då en avvisande effekt i ca 30 minuter. Detta ska vara det bästa insektsmedlet vi kan finna i vår natur.
Lom-parets ungar är nu ett par veckor gamla. Verkar som vanligt pigga och hungriga.
Det karaktäristiska kacklande ljud hörs från öster. Ena föräldern kommer med morgonens första fisk, en siklöja. Lommen kommer i hög fart ner mot tjärnen. En kaskad av vatten rörs.
Ena ungen möter ivrigt upp och får sin morgonfisk.
Mätt och belåten trycker den sig mot föräldern.
Efter en stund förbereder sig den andra sig för avresa efter mer fisk.
Lommar kan inte, som exempelvis gräsanden och många andra sjöfåglar, starta sin flykt rakt upp.
När lommar startar, används fötterna till att ge den fart som krävs, för att få de smala vingarna att bära den spolformade kroppen upp i luften.
För att nå höjden över skogen krävs det några varvs flygning runt tjärnen. Sen bär det av österut mot fiskesjön.
Nu blir det någon timmes vila i väntan på matfisken.
Jag tar nu paus i mitt skrivande en vecka. Vi ses vecka 30.
Bengt L-ll
Kommentera