News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

I allas vår egen trädgård grillar vi korv och framtidstro

I allas vår egen Trädgård grillar vi korv och framtidstro

2021-08-03
Ställdalen den 31 juli.

En ljummen sommarkväll med doft från grillen i goda vänners lag. Hur toppar man det? Jo, genom att möta både goda och nya vänner vid grillen i Folkets Trädgård i Ställdalen! Infödda ställdalsbor mötte nyinflyttade yngre och nyinflyttade äldre för att prata nutid och framtid för vår gemensamma by. Det var Byalaget som bjudit in till ”Grilla om vår framtid” och många hade lockats hit. Vilken härlig stämning!

Kjell, Byalagets ordförande, skötte korvgrillningen med assistans av Byalagets sekreterare Ewa-Leena. Här serverar han Kicki. En snabb uträkning gav vid handen att det efter 46 minuter grillats en korv i minuten, och att åtgången var i snitt två korvar per person så långt. Det nya fina cafémöblemanget i Trädgården bjöd verkligen in till att sitta ned samt att flytta runt mellan borden för att dryfta både det ena och det andra. Syftet med mötet var ju att känna glädjen att få träffas och umgås, men också att prata om vår Trädgård och om vad vi vill med vår by. Och det kom upp förslag såsom att bygga upp, riva ner och informera. Och det gav också skribenten en bra möjlighet att gå runt mellan borden och lyssna in vad det ”språkades” om och hur de hamnat i Ställdalen för länge sedan eller bara för några månader sedan!

Vi möter Kajia och Willy. De är ett par sedan 20 år tillbaka då Kajia flyttade in hos Willy. Det var folkdansen som förde dem samman. Willy föddes i Lilla Smedberg och flyttade som ung till hus i Ställdalen. Ett hus, som enligt Willy, fordrar ett ständigt snickrande. För 10 år sedan förlovade de sig och – vad skribenten kan ana – lovade de då att vara Ställdalen trogna i alla sina dar!

Vi möter Frida, Patrik och hundvalpen Ylva. De lämnade Stockholm för ett och ett halvt år sedan för släktgården i Ställdalen. På den har de inrett sin stuga. I oktober utökas familjen med en liten pojke. De ser Ställdalen som en bra ort för barn att växa upp på och nämner bland annat den fina förskolan. De jobbar båda hemifrån idag. Frida som sjuksköterska på 1177 och Patrik som egenföretagare med att renovera plåtmaskiner. Till detta har han också en verkstad i Grängesberg. Just nu önskar de sig mest av allt att få fiber till gården. Och framtiden?
– Vi hoppas på en framtid här, absolut, säger de samstämmigt.

På bilden även Lisa, dotter till skribenten, med hunden Nala, vilka är på besök i Ställdalen.

Vi möter Kopparbergarns trogna ställdalsreporter Thyra som sitter i samspråk med Kerstin.

– Vi pratar om trädgården och om mat, sådan som förenar folk, säger Thyra. Och Kerstin är nyfiken att höra om tankegångarna runt Folkets Trädgård och vad som skall ske framöver.

Hennes man Kimmo – utanför bild – inflikar glatt
– Det händer inte så mycket här så det gäller att passa på.

Och Kerstin tillägger
– Det var otroligt fint här i Trädgården förra året.

 

Vi möter Gun, Inger, Annika och Ute runt bordet. Ute flyttade från Gislaved till Ställdalen i oktober förra året. Här finner hon lugn och ro som pensionär. Hon har successivt bekantat sig med bygden då hon har vänner här sedan tidigare. Gun bodde en kort tid inneboende i Kopparberg för att se sig omkring var hon vill slå sig ned. Valet föll på Ställdalen och här är hon bofast sedan två månader tillbaka.

– Här är så lugnt och bra och så skönt att gå ut med hunden, säger Gun.

Det enda som damerna saknar är matvaruaffären. Den senaste lades ner våren 2017. Men det finns också idéer om nytt. Annika önskar sig kolonilotter utanför rosa huset.

Inger är ordförande i lokala PRO och aktiv i Folkets Trädgårds evenemang. Hon har nu fullt upp, tillsammans med sina kollegor, att planera hattparaden som arrangeras i Trädgården den 21 augusti.

Och här sitter de – Willy, Leif, Kimmo och Bengt – på ljugarbänken. Fyra stiliga män i en sammanlagd ålder av 350 år – enligt egen utsago! Tillsammans med sina respektive kallar de sig Västra Born Group, med resor som gemensam aktivitet. På skribentens fråga om hur och vad de har diskuterat (de ljuger inte) om Ställdalens framtid svarar de direkt
– Vi har inte hunnit dit ännu!
fotograf: Kicki

Under kvällen väcks idéer om en välkomstbroschyr för Ställdalen till de nyinflyttade. Idéen utvecklas vidare till att kanske väcka upp Beru, den lilla skalbaggen med magiska krafter som tryckts på bomulls- och linneprodukter i det tidigare handtryckeriet i Ställdalen. Varför inte en Beru-påse med Ställdalsinformation till alla nyinflyttade? Här syns Beru i skogen.

Mätta, upplyfta och med positiva tankar om Ställdalens framtid gick sedan var och en hem till sitt. Och den fritidsboende skribenten längtade inte alls att återvända – såsom planerat – till sitt fasta boende i Skåne påföljande dag!

Text: Gittan Holmström
Foto: Bengt Lundell

Läs artikeln från 2019-01-12 om Beru i i denna nättidning

 

 

 

Kommentarerna är avstängda