News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Höstmys på Hammarbacken

Höstmys i Hammarbacken

2015-10-27

Genom ett landskap färgat i höstens färger, som förstärkets av klart solsken, gick färden till Hammarbacken.

IMG_6822650pxd-1

Där hade Hembygdsföreningen anordnat höstmys i Cafeet.

IMG_6816_650px-1

Ett 40-tal besökare bänkade sig i det minimala utrymmet men finns det hjärterum finns det stjärterum, som ordspråket lyder.
Anna Britta Forslund hälsade alla välkomna.

IMG_6806_650px1

För dem som kände sig hågade fanns finsk korvsoppa och kaffe med hembakat bröd att köpa.

IMG_6767_650px-1

Programmet började med att medlemmar ur Blå Bergens Nyckelharpor, förstärkta med Lovisa Strålöga från Grönbo på fiol, spelade folkmusik och visor mestadels från bygden.

IMG_6777_650px-1

Lovisa sjöng Finnbäcks Lars visa. Det var en mycket njutbar upplevelse.
Vildmannen av Anna Britta Forslund var en mycket mjuk och vacker melodi. Koppången stod också på reportoaren och genomfördes mycket förtjänstfullt. När de slutfört sitt program fick de många förslag på önskelåtar.

IMG_6780_650px-1

De valde att spela Annas Visa. En mycket fin avlutning på ett varierande program.

IMG_6773_650px-1

Kopparbergarn fick ett samtal med Hans Hallin från Lindesberg, spelledare för Blå Bergens Nyckelharpor.

IMG_6785_650px-1

Han spelade delar av konserten på en Oktavharpa. Ljudet var nästa som att höra en cello.

IMG_6796_650px-1

Den var betydligt större en vanlig nyckelharpa.
Hans har byggt Oktavharpan själv. På 1990-talet högg han den omkring 150-åriga granen som utgör stommen. Nu först vintern 2014 – 2015 var virket så torrt så det gick att tillverka instrumentet. Det tar ca 200 timmar för en som är van att bygga en nyckelharpa. Hans berättade att nyckelharpan är en åretruntsysselsättning. På vintrarna bygger han och på somrarna åker han runt och spelar. Hans har byggt nyckelharpor sedan 1979 då han deltog i en kurs i Lindesberg.

IMG_6791650px-1

Efter musiken ägnades en stund till kaffedrickning. Ett trevligt sorl fyllde lokalen.

IMG_6810_650px-1

Nu var det dags för Boris Gudmundsson att berätta skrönor och sägner. Han började med att förklara skillnaden mellan en myt, en legend, en sägen och skrönor. En myt är något som man antar, som att man kan se kinesiska muren från månen eller en muntlig berättelse som förändras när det går från mun till mun. En legend har någon liten sanningshalt i sig men har förändrats med tiden. En sägen är ofta bunden till en viss plats och har viss sanningshalt. Skrönor har för det mest mycket lite med verkligheten att göra och handlar många gånger om skogsrå, troll och andra övernaturliga väsen. Skrönor är också bundna till ett viss region eller landskap.

Boris berättade bl.a sägner om gruvfrun i Stråssa och hennes systerson Lasse Maja. Åhörarna fick också höra skrönor om skogsrå och troll men också hur djävulsutdrivning kunde gå till.

Boris är en god berättare så det blev mycket givande.
Ett besök på Hammarbackens loppis gjordes innan bilen vändes mot Ställdalen igen med en mycket trevlig upplevelse i minnet.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

Kommentarerna är avstängda