News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Hört på byn 2013

Hört på Byn 2013!

13-12-23 Jakträtt

Den morddömde Sven-Göran kom in i rättsalen, steg upp i förhörsbåset och åklagaren började att förhöra:
-Du medger att du sköt honom när han genade över din tomt för att tomta hos din granne?
-Ja, jag sköt honom så inälvorna sprutade ur honom… men jag är oskyldig!
-Men hur kan du vara oskyldig om du erkänner att du skjutit jultomten?
Sven-Göran håller upp sin jaktlicens där det står:
”Härmed erhåller Sven-Göran Albertsson jakträtt på tomten”.

13-12-08 Himmelriket

Ett 85-årigt par, som varit gifta nästan 60 år dog i en bilolycka. De hade varit vid god hälsa de senaste 10 åren, mycket tack vare motion och fruns hälsokost.

När de kom till pärleporten, så stod Sankte Per där och tog emot. Han följde dem till deras hus. Det var ett stort hus med ett underbart kök, jättelikt sovrum och badrum med jacuzzi. De tittade sig häpet omkring. Den gamle mannen frågade Sankte Per hur mycket detta skulle kosta.
– Det är gratis, svarade Sankte Per, det här år ju himmelriket.

Sen gick de ut för att inspektera golfbanan, som låg alldeles bakom huset. De skulle få privilegiet att spela där varje dag i veckan. Banan var perfekt och liknade dom bästa på jorden. Den gamle frågar:
– Vad kostar greenfeen?
– Det är gratis, ni är ju i himlen.

Sen gick dom vidare till klubbhuset. Där hade Gud dukat upp stora lunchbuffén.
-Hur mycket kostar det att äta här?
-Förstår du inte min vän, du är i himlen nu, allt är gratis, svarade Sankte Per.
-Men finns det inga lågkalorirätter, frågade den gamle lite försynt.
Sankte Per svarade:
– Det är den bästa delen av det hela. Du kan äta så mycket du vill och aldrig bli vare sig fet eller eller sjuk.
Detta är som sagt himmelriket.

Detta gjorde att den gamle mannen blev alldeles vansinnig av ilska, han kastade hatten i marken, stampade på den och skrek av vrede. Hans fru försökte lugna honom, och frågade vad som var fel.
-Hade det inte varit för din jädra hälsokost hade vi kunnat vara här redan för 10 år sen!

Hittat på nätet
Elsa Jansson

13-11-23 Ett konstigt folk.

Det var en afrikan som, från sitt hemland i Afrika, fått ett stipendium
och under drygt ett år vistades i Sverige. Sverige är för de flesta afrikaner ett helt okänt land.
När han var färdig med sina studier i Norden, var det många i hans hemland
som ville höra om detta land. Så han berättade följande.

– Det är ett mycket exotiskt land med djurälskande innevånare, började han sin berättelse. Några dagar under början av solperioden dyrkade folket med
stor iver sina fjäderfän. De smyckade sina hem med hönsfjädrar och bilder av kycklingar, de förtärde ägg av olika konsistens, och vidare klädde man
ut sina barn, och målade deras ansikten, tände eldar och smällde av raketer. Det var någon slags ond gudom de försökte skrämma bort.

Senare på året, när solen som alla innevånare dyrkade, stod högst på himlen, klädde de en stång med blommor och blad och reste den mot skyn. Sedan dansade de runt stången och sjöng sitt hemlands vemodiga sånger. Jag minns särskilt hur de härmade grodornas rörelser och ljud.

När kvällarna blev mörkare, flockade människorna sig kring enkla ljuslågor.
Nu hade de vuxna haklappar och små mössor på sig. De djur som de nu hyllade var små dyra skaldjur, som de åt tillsammans med de starka drycker som detta folk älskar.

Det hemskaste hände mig när nätterna var som allra längst. En natt öppnades min dörr och en mängd kvinnor i vita fotsida klädnader trängde in. En kvinna hade ljus kring sitt hår och allesammans sjöng om hästar och talade om katter.

I detta land var det sällan jag hörde någon tala om sin Gud.
Men jag fick vara med och se när de firade Grisen. Vid den här tiden anrättade man detta djur på många olika sätt, och när de den första dagens afton hade ätit av detta djurs bakdel, revben och fötter, då kom deras Gud!

Ja, de sa ju aldrig att det var så, men jag förstod nog.
Han liknade vår gamle medicinman med mask framför ansiktet
och underliga kläder. Han hade dyrbara gåvor med sig, och människorna blev så glada och de hyllade sin gud med att dansa runt ett träd som de klätt med ljus och kulor. De sa att han kommer en gång varje år.

Ja, detta folk är ett mycket underligt och exotiskt folk.

Ur lådan
Elsa Jansson

Webbmaster för AllaRoligaHistorier behövde ett par dagars semester,
men visste att chefen inte skulle ge honom ledigt. Han funderade länge
på vad han skulle göra och fick till slut en snilleblixt. Han skulle låtsas vara
sinnessjuk och då skulle han säkert skickas hem på grund av stress. Så
webbmastern för AllaRoligaHistorier hängde sig i taklampan och började
surra lite. Hans inte allför klyftiga kollega frågade vad han sysslade med.

-Jag låtsas vara en glödlampa så chefen ska tro att ja fått psykbryt och
skickar hem mig ett par dagar.
Efter några minuters hängande i taklampan kom chefen förbi och skrek:
– Vad i helvete gör du där uppe?
– Jag är en glödlampa.
Chefen funderade en stund och sa:
– Jag ser att du bränt ut dig helt, gå hem och vila ett par dagar!

Webbmastern för AllaRoliga Historier klättrade ner och skulle just
gå ut rummet när kollegan ställde sig upp och följde efter.

– Å vart ska du gå? frågade chefen.

Kollegan tittade på chefen och svarade:
– Jag går också hem. Jag kan ju inte jobba i mörker.

Från nätet
Elsa Jansson

13-11-07 Plånboken

Hejsan,
Jag kommer här med en sann berättelse om en liten plånbok (inte alls oansenlig men i alla fall liten) som fick en väldigt underlig resa i september med avslut en månad senare tack vara en hjälpsam man på lilla postkontoret i Kopparberg.

Historien börjar i en lägenhet i Mölndal söder om Göteborg en lördag i september i år. Svärmor (85 år) lade ner sin lilla börs i vad hon trodde sin handväska som hon alltid gjort efter att ha haft den uppe men denna gång så åkte den ner i en handväska som bara liknade sin egen nämligen min frus väska. När vi skulle åka hem till Kopparberg så fick min fru leta efter sin handväska som egentligen svärmor trodde var sin och hade ställt den inne på kammaren, efter mycket letande så fann vi väskan och gav oss iväg mot hemmet. Några mil och timmar senare (Örebro cirka) så skulle vi stanna för att handla lite och då plötsligt fann frun en okänd börs i sin väska, oj sa hon, mammas börs ligger i min väska. Vad göra? Vi kunde inte vända om, jag skickar den på posten på måndag sa hon men ringer mamma när vi kommer hem så hon inte behöver vara orolig.

Mamman meddelad och måndagen kom, frun gick på posten och skickade iväg paketet som var rekat för nästan 90 kr till Mölndal.

Tisdag den 24 september fick svärmor en avi att ett paket från Kopparberg ligger på posthanteringen på Hemköp och väntar på henne, liggetid var 10 dagar stod det också.

Svärmor tog sig ner till Hemköp för att hämta ut sin börs men där fick hon tji, hennes pass hade gått ut men det fanns ändå likheter med att det var hon som var avbildad på passet. Kassörskan gjorde ju rätt som sa att det måste vara en giltig legitimation för att hämta ut ett rekat paket. Svärmor sa då till henne att i detta rekade paket så ligger min plånbok med mitt giltiga körkort i. (känns moment 22 bekant?)Hon bad kassörskan att öppna paketet och då kunde ju allt vara löst ganska enkelt, men kassörskan sa att det får hon inte enligt gällande bestämmelser.

Svärmor sade då det gick upp för henne att paketet måste då gå tillbaka (till avsändaren eller vart?), efter kontakt med min fru så inväntade vi paketet i retur under veckan men det dök aldrig upp något.

I början på veckan efter så gick jag in på postens hemsida och började spåra paketet, hittade detta på postterminalen i Solna ???
Svärmor får en påminnelseavi att hon har ett paket att hämta ut på posten i SOLNA!!!, förtvivlad så ringer svärmor (igen) frun som kontaktar posten, 67 stycken före i kön men vi hjälper dig så fort vi kan… Det här ser konstigt ut men det fixar vi säger den vänliga rösten till min fru, fick du hennes namn frågade jag eftersom jag nu tyckte att det började gå troll i paketet.

Nu är vi plötsligt inne på den tredje veckan utan att varken svärmor eller frun har sett röken av paketet. Samtal igen till posten men nu var det ”bara” 45 stycken före, konstigt sade rösten på posthanteringen i Solna, det ser ut som om detta paket skall hämtas ut av ett företag här i Sundbyberg men kollinumret och avsändaren stämmer ju på dig säger han till min fru, inga problem nu fixar vi detta fick hon samtidigt till svar. Dagar gick och inget paket på posten i Kopparberg att hämta ut, svärmor var i upplösningstillstånd då legimitation, högkostnadskort, kontanter och bankomatkort ligger på ett postkontor i Solna och nu överväger hon att göra en polisanmälan.

Onsdag fjärde veckan så dyker det upp en avi i vår postlåda om att frun har ett paket att hämta ut på posten i Kopparberg. Hoppas verkligen att det är mammas plånbok som har hittat hit säger hon med trött röst samtidigt som hon tillägger att ”reka på posten gör jag nog aldrig om”.

Torsdag eftermiddag så traskar frun in på posten i Kopparberg, hon förklarar för posttjänstemannen att detta lilla paket har fått sig en resa utan dess like men skulle vilja ha hjälp med att det nu en gång för alla kommer rätt, det fixar jag lätt säger han (varför har man hört den frasen tidigare?)

Posten Kopparberg tyckte också att detta hade nog kunnat fixats lite smidigare men han hjälpte till med en ny rek och dagen efter så var även svärmor nöjd och glad. Svärmor skickade även ett brev till högste chefen på posten som ett klagomål på att hennes ägodel hamnat i Solna och inget hade gått åter avsändaren som den egentligen skulle, inget svar från posten än.

Posten Kopparberg är värd en guldstjärna för sitt jobb i alla fall säger min fru.

Svärmor skaffade sig en ny legitimation under tidens gång eftersom hon trodde att hon förlorat allt i och med posten bristande hantering.
—————————————————

Ni som inte har läst boken ”moment 22” av Joseph Heller från 1961, gör det. Den handlar om:

I dagligt tal har uttrycket Moment 22 blivit till att vara ett cirkelresonemang. Det kommer från boken där uttrycket får sin mest utförliga förklaring. Scenen i fråga handlar om att det enda sättet att bli frikallad från militärtjänst är att vara galen. För att slippa militärtjänstgöringen måste man ansöka om detta. Ansökan antas emellertid bero på att man är livrädd och eftersom detta är en sund reaktion är man följaktligen inte galen. Det hela blir ett cirkelresonemang, som innebär att det är omöjligt att bli frikallad.

I dagligt tal används uttrycket oftast om olika former av dödlägen i bland annat byråkrati, till exempel: ”För att få ett jobb måste du ha erfarenhet, men för att få erfarenhet måste du ha ett jobb”, eller ”för att hitta mina glasögon behöver jag mina glasögon”. Eventuellt, du blir inte berättigad ersättning från a-kassan, då du inte betalt din medlemsavgift på grund av att du inte fått några utbetalningar att betala medlemsavgiften med.

Lasse Bjelkendal
Ställberg

13-10-27 Valsöndag

Det var valsöndag, för sossarna i den lilla valkretsen på landsbygden var varenda röst viktig för att dom skulle kunna behålla mandatet. Stor var därför förvåningen när tiden för stängningsdags närmade sig i vallokalen
och en av ortens allra aktivaste sossar ännu inte kommit för att rösta.
Man ringde hem till honom och frågade frun var han höll hus.

– Han är ute och metar, sa hon.

– Metar, en sån här dag? Vet han inte vad det gäller? Vi ska vrida öronen av honom när han kommer i land.

Sossen kom inte till lokalen förrän en halvtimme efter
stängningsdags.

– Jag fick motorstopp på snurran urskuldade han sig.

– Motorstopp och motorstopp, hur fan kan man ge sig till att åka ut och meta en sån här dag? Nu kanske du äventyrar hela mandatet.

– Det tror jag inte, sa sossen och flinade. Jag hade två folkpartister och tre moderater med mig i båten.

Hittat på nätet

Elsa Jansson

13-10-20 Damen med plastsäckarna

Det var en äldre dam som gick på vägen med två svarta plastsäckar. När en polis kom och upptäckte att det rasade hundralappar ur ett hål på ena säcken visade han damen detta.

Han sa:
– Har ni så mycket pengar?

Då svarade damen:
– Du skall inte tro att jag stulit dem. Det är så, att jag bor intill en fotbollsplan och när det är fotbollsmatch skall alla karlar in i min trädgård och kissa. Då står jag där i smyg med en häcksax och springer fram och säger:
– Hundra kronor annars klipper jag.

Polisen frågar om hon har hundralappar i den andra säcken också. Damen svarar att det är inte alla som betalar.

Ur lådan
Elsa Jansson

13-09-23 Hänt i byn

För länge sedan när Sverigeloppet på cykel gick genom Kopparberg,
” Stål Farfar” var en av deltagarna.
Vid trekanten (korsningen) körde han omkull, polisen skjutsade
honom till Doktor Grogg som då hade sin mottagning i Kopparberg.
Doktor Grogg gjorde verkligen skäl för namnet, når han skulle sy
ihop det som spruckit, sa polisen:
-Var försiktig så du inte syr ihop hela arselet på gubben.

Elsa Jansson

13-09-10 PÅ HEMMET

Ja, nu är jag gammal och sitter på hemmet
och Karlsson och Svensson dom sitter breve
och Svea hon sitter på byrån i ramem
och ungarna kommer till jul, ska ni se.

Och dagarna här dom är lika som bär
och tiden står stilla fast timmarna går
och Johan han hostar och spottar i hörnen
och Tilda hon har sina sår.

Först ska vi sova och sen ska vi vakna
och så ska vi sköta vår mage galant
och så ska vi ta våra piller för värken,
jag tycker att systern här är en fjant.

Sen ska vi väva och sen ska vi knyta
en rya så ful så ingen vill ha`n
och sen ska vi sitta så snällt här och putsa
på knotor bockar, det liknar ju fan.

Och först är det månda` och sen är det tisda`
och sen är det onsda` och då är det dags
för då kommer doktorn och klämmer och frågar
och då ska man svara och vara till lags.

Och sen blir`det tosda` och då får vi ärtor
och sen får vi pannaka me, om vi vill
och det är ju gott, men jag skulle nog önska
att nån gång man finge en sup och en sill.

Och sen kommer freda´n och lörda´n och prästen.
Man kan inte säga att folk här är léa.`
Men fast vi får andakt och tårta på sönda´n
Jag önskar jag sutte på byrån med Svea.

Christer Johansson
Skinnskatteberg

Ur Omvårdaren 1/1989

Ùr lådan
Elsa jansson


13-09-02 Hänt för många år sedan i skogarna kring Yxsjöberg.

Det var höst och älgjakten skulle börja kommande måndag.
På söndagen före bestämde Karl-Erik och Algot att de skulle ro över tjärn och skjuta en älg på söndagen.

Sagt och gjort, de täckte över älgen med mycket granris.
På måndagsmorgonen rodde de hem älgen i ekan.
Då kom grannen och undrade hur det gick med jakten.
– Jo då, sa Algot. Vi har skjutit en älg!

Grannen gick fram till älgen och la handen på den och sa:
– Den är kall i kostymen redan……

13-08-30 Till eftertanke…

Om jag vill lyckas med att föra en människa mot
ett bestämt mål, måste jag först finna henne där
hon är och börja just där. Den som inte kan det
lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa
andra. För att hjälpa någon måste jag visserligen
förstå mer än vad hon gör, men först och främst
förstå det hon förstår.
Om jag inte kan det så hjälper det inte att jag kan
och vet mera. Vill jag ändå visa hur mycket jag
kan så beror det på att jag är fåfäng och
högmodig, och egentligen vill bli beundrad av den
andre istället för att hjälpa honom.
All äkta hjälpverksamhet börjar med ödmjukhet
inför den jag vill hjälpa och därmed måste jag
förstå att detta med att hjälpa inte är att vilja
härska, att vilja hjälpa.
Kan jag inte detta så kan heller inte hjälpa någon.

Sören Kirkegaard
Dansk filosof

Ur lådan
Elsa Jansson

13-08-20 HALLEYS KOMET

En överste gav följande order till sin adjutant :

” I morgon kväll ungefär klockan 20 kommer Halleys komet att
vara synlig härifrån. Detta inträffar endast gång vart 75 :e år. Ge order till alla soldater om en uppställning på kaserngården i grötställ. Jag tänker förklara detta sällsynta fenomen för dem. Om det regnar kan vi inte se kometen och männen samlas då i kasernbiografen. Jag tänker visa några bilder för dem på fenomenet. ”

Adjutanten vidarebefordrar ordern till kompaniets kapten:

”På överstens order kommer Halleys komet att visa sig klockan 20 över vårt område. Se till att soldaterna bär grötrock i händelse av regn. Uppställning efteråt i biografen, där detta sällsynta fenomen, som bara visar sig vart 75:e år ska äga rum ”

Kaptenen beordrade löjtnanten :

På överstens order blir det uppställning i grötställ i morgon kväll klockan 20.

Den berömda Halleys komet visar sig i biografen. I händelse av regn ger översten en ny order, vilket bara händer vart 75 :e år .”

Löjtnanten meddelade sergeanten :

” I morgon kl. 20 framträder översten i biografen tillsammans med Halleys komet. Ett fenomen som bara inträffar vart 75 :e år. I händelse av regn ger översten order om att kometen
visar sig bland oss i grötställ.”

Detta var vad soldaterna slutligen fick höra av sergeanten:

” Om det regnar i morgon klockan 20 kommer den berömda generalen Halley, 75 år att klädd i grötställ avskjuta en komet i kasernbiografen tillsammans med översten.

Ur lådan
Elsa Jansson

13-08-04 Hänt i Hörken

Det hände i Hörken för många år sedan när Gustav Kull
och hans fru var ute och åkte motorcykel, när de kom till
järnvägsövergången gick bommarna ner och Kull åkte under
bommen. Han klarade sig men frun blev skadad.
När polisen kom frågade de Kull varför han inte bromsade.
Kull svarade:
-Jag har sannerligen inte köpt den här för att
bromsa!
-Men din fru blev ju skadad, sa polisen.
Då svarade Kull:
-Om kärringen hade hukat sig hon med hade hon klarat sig.

Hört på byn
Elsa Jansson

13-07-26 Byråkraten

Han är en av många i en stor apparat
Får oftast sin lön av kommun eller stat
Han spelar sin roll mellan åtta och fem
men byter när han kommer
Hans jobb är för tråkigt, hans kontor är för trist
Kamraterna torra och hans chef är sadist
Hans namn gör detsamma, men han är byråkrat
någonstans i Sverige
I en pärm har han sitt liv
Har ingen lust att vara kreativ
Är ständigt på sin vakt
och gör som det är sagt
Befattningsbeskrivningen är hans religion
Det skvallra om att han, tills han går i pension,
ska göra detsamma för han är byråkrat
någonstans i Sverige

Kan människor leva till sin död på rutin ?
Vi gjorde en utredning … Ååhhh, den var fin !,,,
och fann då att även en sann byråkrat
har känslor som utnyttjas privat
Hans fru är rätt trevlig och hans barn är som barn
och frågar du grannarna så gillar dom karl´n
Så rättshaverismen har, i mänskligt klimat,i
ingen chans i Sverige
Men kontroll av personal
gör ambitionsentusiasmen sval
Och den blir gärna stel
som ej får göra fel
Han är Doktor Jekyll i sitt hem, ljuva hem
På jobbet förvandlas han till … Du vet nog vem !
Men bakom fasaden finns en sann ”kreakrat”
Det finns chans för Sverige !… Hurra !

Ur lådan
ElsaJansson

13-07-20

En gammal kvinna som bor på ett vårdhem sitter vid fönstret.
Hon börjar sakta luta till vänster. En sjuksköterska springer fram till henne och hjälper henne att sitta rakt upp igen.
Efter en liten stund börjar den gamla damen luta åt höger, och direkt springer sköterskan fram till henne för att hjälpa henne att sitta rakt igen.
Strax efter kommer den gamla damens son på besök.
Sonen frågar henne:
– Hur tycker du personalen är?
Den gamla kvinnan svarar:
– Dom är jättetrevliga, men dom låter mig inte prutta!

Hittat på FaceBook

13-07-20

VÅRT FÖRETAGS MOTTO

1. Vi känner inte till uppgiften –
men vi presterar det dubbla.

2. Hos oss kan vem som helst bli något –
vare sig man vill eller inte.

3. Vi vet aldrig vad vi vill –
men detta med all kraft.

4. Där vi är, klaffar ingenting alls –
men vi kan inte vara överallt.

5. Alla gör som dom vill, ingen gör vad han skall –
men alla bidrar till detta.

6 För att allt fler ska kunna uträtta allt mindre
måste ett minskande antal uträtta allt mera.

7. Vi arbetar hand i hand –
Vad den ena handen ej förmår låter den andra ligga.

8. Var och en befordras så länge –
tills han med säkerhet är ineffektiv.

9. Hos oss står människan i centrum –
och därmed i vägen för alla.

1 Huvudsaken är att det går framåt –
riktningen är utan betydelse.

Ur lådan

Elsa Jansson

13-07-14

DAGEN

DAGEN I DAG ÄR MÄRKLIG. DEN ÄR DIN.

DAGEN I GÅR GLED DIG UR HÄNDERNA,
DU KAN EJ FÅ ANNAT INNEHÅLL ÄN DET
DU SJÄLV GIVIT DEN.

DAGEN I MORGON HAR DU EJ NÅGOT
LÖFTE OM. DU VET EJ OM DU FÅR RÄKNA
MED ATT UPPLEVA DEN.

MEN – DAGEN IDAG HAR DU, OCH DU KAN
GE DEN DET INNEHÅLL DU SJÄLV VILL.
ANVÄND DIG AV DEN MÖJLIGHETEN.

IDAG KAN DU GÖRA EN MÄNNISKA GLAD.
IDAG KAN DU LEVA SÅ ATT NÅGON IKVÄLL
TACKAR DIG FÖR ATT DU FINNS TILL

Ur lådan
Elsa Jansson

13-07-08

Demokratisk lärodikt
Av Bengt-Erik Hedin

Vi måste lära
att lyssna till varandra

Vi måste lära oss
att förstå varandras drömmar
om hur världen skall förvandlas

Vi måste lära oss
att tala om våra drömmar
om den värld där vi skall leva

Vi måste lära oss
så att vi tillsammans
kan ta makten
över våra liv och över världen

Vi måste lära oss
så att drömmarna blir verklighet
så att människornas värld blir allas
så att människornas värld blir vår

Vi måste lära oss
att det är vi som har makten
tillsammans

Vi måste lära oss
att det är vi som har ansvaret
var och en

Elsa Jansson

13-07-04

50 VANLIGA ARGUMENT MOT FÖRÄNDRINGAR

Trots att vi har svårt att hitta alternativ har vi relativt lätt att hitta på argument mot
mot förändringar av olika slag. Allt för att försöka få litet lugn och ro och orka med
den nog så tunga vardagen.

1. Vi har redan försökt det där.
2. Det kostar för mycket.
3. Vi har för mycket att göra för att hinna med det.
4. Det är inte vårt jobb.
5. Då blir den utrustningen vi har föråldrad.
6. Vi kan väl göra en marknadsundersökning först.
7. Vår arbetsplats är för liten.
8. Facket kommer att bråka.
9. Vi har aldrig gjort det förut.
10. Det är emot våra principer.
11. Det höjer våra omkostnader.
12. Det är för mycket av skrivbordsprodukt.
13. Låt oss komma tillbaka till verkligheten.
14. Jag gillar inte idén.
15. Ni är två år före er tid.
16. Vi har inga pengar/utrustning/lokaler/personal…..
17. Man kan inte lära gamla hundar sitta.
18. God tanke men opraktisk.
19. Låt oss tänka efter detta mera.
20. Vi kommer att bli till åtlöje.
21. Låt oss fästa det på papperet.
22. Kom inte med det här igen.
23. Varifrån har ni fått det här?
24. Vi har klarat oss utan det här hittills.
25. Man kan inte vänta sig bättre av er.
26. Det har aldrig försökts förut.
27. Låt oss lägga det på is.
28. Låt oss tillsätta en kommitté.
29. Det kommer aldrig att fungera hos oss.
30. Vad ni i verkligheten säger är…..
31. Det kanske går på er avdelning men inte på vår.
32. Styrelsen kommer aldrig att gå med på det här.
33. Låt oss sova på saken.
34. Det går inte.
35. Det kommer inte att löna sig.
36. Det är omöjligt.
37. Jag hörde någon annan som prövat det här och det fungerade inte.
38. För liten förändring.
39. Måste man hänga på alla trender ?.
40. Det ger merarbete.
41. Vad ska det vara bra för ?
42. Det är lätt för dig att föreslå.
43. Vad ska jag sitta då ?.
44. Ja, ja….
45. Har ingen lust.
46. Vågar inte.
47. NEJ !
48. Vi har ingen utbildning för det här.
49. Hör du du. När du blir lika gammal som jag kommer du att förstå…
50. Du som inte har barn/är sjuk/har långa resor kan inte förstå det här.

Sammanställt av Sören Jacobsson, Barbro Bronsberg och kursdeltagare

Ur lådan Elsa Jansson.

13-07-02 Norrströms eka

Norrström bodde  nära Ljusnarn.
Några pojkar frågade Norrström om dom skulle få låna han eka.
Norrström sa:
– Visst får ni låna min eka, men det finns ingen botten i den.

Hört på byn. Elsa Jansson

13-06-30 HEMLIGA KISTAN

Det var ett par som varit gifta i 30 år. Vid bröllopet sa brudgummen
till sin nyblivna fru:
– Du får göra vad du vill utom att öppna den här kistan.

Hon gick med på det men efter alla dessa år kunde hon inte hålla sig längre utan öppnade kistan en dag när mannen inte var hemma. Hon hittade två hönsägg och 10.000 kronor i sedlar.
Hon hade inte en aning om vad det skulle betyda, så på kvällen när mannen kom hem bekände hon:
– Jag måste erkänna, jag öppnade kistan idag. Jag hittade två ägg och 10.000 kronor. Vad var det som var så hemligt med det?

Jo, jag måste också erkänna. Jag har lagt ett ägg i kistan varje gång jag varit otrogen.

Hon tänkte att det var inte så farligt med två gånger på 30 år, så hon sa:
– Du är förlåten. Men pengarna, vad menas med dom ?

– Jo, jag har sålt en del ägg också.

Ur lådan Elsa Jansson

13-06-30 Historien om fyra människor

Det här är historien om fyra människor vid
namn: Alla, Någon, Vem som helst och Ingen.

Ett viktigt jobb måste utföras och Alla var
övertygad om att Någon skulle göra det. Vem
som helst kunde ha gjort det, men Ingen gjorde
det, för att det var Allas jobb. Alla tyckte att
Vem som helst kunde göra det, men Ingen insåg
att Alla inte skulle göra det. Det hela slutade
med att Alla skyllde på Någon när Ingen gjorde
vad Vem som helst kunde ha gjort.

Ur lådan Elsa Jansson

13-06-27 VAD SER NI SYSTRAR

Vad se ni systrar, vad ser ni säg ?
Tänker ni inom er, när ni tittar på mig:
En knarrig gammal gumma, inte särskilt kvick,
osäker om vanor, med frånvarande blick,
som spiller ut maten och inte ger svar
när ni muttrar på henne som aldrig blir klar.
Som inte ser ut att märka vad ni gör
och ständigt tappar käppen och inte ser sig för,
som viljelöst låter er göra hur ni vill
med matlagning och tvättning och all som hör till.

Är det så ni tänker, när ni ser på mej, säg.
Öppna ögonen, systrar, titta på närmare på mej.

Jag ska tala om vem jag är, som sitter här så still
som gör vad ni ber mig och äter vad ni vill.
Jag är ett tioårsbarn med en far och en mor,
som älskar mej och min bror.
En sextonårsflicka flicka, smäcker och grann,
med drömmar att snart få möta en man,
en brud nästan tjugo- mitt hjärta slår volt
Vid minnet av löften jag givit och hållt
Vid tjugofem – ännu har jag egna små,
som behöver mej i hemmets lugna vrå.

En kvinna på trettio ,barn växer fort
Och hjälper varandra i smått och i stort.
Vid fyrtio är år de alla vuxna och alla flyger ut,
Men maken är kvar, och glädjen är ej slut.
Vid fyrtio kommer barnbarn och fyller var dag,
Åter har vi småttingar, min älskade och jag.

Mörka dagar faller över mig, min make är död.
Jag går mot en framtid i ensamhet och nöd.
De mina har nog att ordna med sitt,
Men minnet av åren och kärleken är mitt.

Naturen är grym, när man är gammal och krokig
får en att verka en aning tokig.
Nu är jag bara en gammal en gammal kvinna,
Som sett krafterna tyna och charmen försvinna.

Men inuti denna gamla kropp bor ännu en ung flicka.
Då och då uppfylls mitt medfarna hjärta.
Jag minns mim glädje, jag minns min smärta
och jag älskar och lever om mitt liv på nytt.
Jag tänker på åren, de alltför få som flytt
och accepterar kalla fakta, att inget kan bestå.

Om ni öppnar era ögon, systrar, så ser ni ej
bara en knarrig gammal gumma.
Kom närmare, se på mej.

På ett servicehus någon stans i Sverige fanns en gammal dam, som inte såg ut att intressera sig för omgivningen utan bara satt och stirrade ut genom fönstret.
När hon var död fann man denna dikt bland hennes papper.

Elsa Jansson

13-06-20 Dataproblem?

Supporten: Vad kan jag hjälpa till med?
Kunden: Jag håller på att skriva mitt första email och jag har skrivit
bokstaven a men hur skall jag göra för att få till den där lilla cirkeln
runtomkring?
Supporten: Är markören fortfarande där?
Kunden: Nej, jag är ensam här.

Och nästa kund kunde inte koppla upp sig.
Supporten: Är du säker på att du använt rätt lösenord?
Kunden: Ja jag såg när min arbetskamrat skrev in det.
Supporten: Kan du säga mig vad lösenordet var?
Kunden: Det var fem små stjärnor.

Supporten: Nu skall vi se hur ditt system ser ut – klicka på ”Den här datorn”.
Kunden: Men hur skall jag kunna göra det härifrån?

Kunden till Hawlett Packardsupporten: Min laserskrivare är trasig.
Supporten: Vilken modell har du?
Kunden: Det är en Hawllett Packard.
Supporten: Jo, jag förstår det. Är det en svartvit skrivare?
Kunden: Nej, den är beige.

Kunden till Tele2supporten 1995: Jag har köpt Internet och vill ha hjälp.
Supporten: Ok, hur långt har du kommit i installationen?
Kunden: Jag har packat upp lådan med Internet i.
Supporten: Ok, har du anslutit alla sladdar i datorn?
Kunden: Slagit på datorn? Jag har ingen dator jag har köpt Internet….

Ur lådan Elsa Jansson

13-06-20

Ambulansen skulle hämta en granne till mig som var sjuk. De backade in till huset och lastade i tanten.
Innan de åkte gick ambulanssjukvårdaren  över vägen för att se trafiken, Det kunde komma bilar från tre håll. Han vinkade klart åt chauffören och bilen åkte iväg.
På vägkanten stod en snopen vårdare och såg bilen bara försvinna. Vårdaren kom in till mig och ringde till larmcentralen, som ringde  chauffören och bad honom vända och hämta vårdaren.
Då sa chauffören: ”Är han inte med?”
Ambulansen kom och hämtade vårdaren och så åkte den.

Ur minnet, Elsa Jansson

13-06-14 Ingen äldrevård för mig.

För några år sedan var jag på en kryssning i Medelhavet ombord på ett
lyxfartyg.
Vid middagen la jag märke till en äldre dam som satt ensam vid räcket till
den ståtliga trappen i matsalen.
Jag noterade också att hela personalen, fartygsofficerare, servitörer,
smörgåsnissar o dyl, verkade vara mycket familjära med henne.
Jag frågade min servitör vem damen var och väntade mig att han skulle säga att hon ägde fartyget, men han sa att det enda han visste var att hon varit med ombord under de senaste fyra kryssningarna, fram och tillbaka.

Då jag avslutar middagen fångade jag hennes blick och stannade vid hennes
bord för att hälsa. Vi småpratade och jag sa: ” Jag har förstått att ni varit
med ombord de senaste fyra kryssningarna.” Hon svarade: ” Ja, det är sant.” Jag fortsatte: ” Kan ni förklara varför? ” Hon svarade: ” Det är billigare, men framför allt bättre än på äldreboende.”

Nu har jag också bestämt mig – det blir inget äldreboende för min del.
Når jag blir gammal och svag går jag ombord på ett lyxigt kryssningsfartyg.

Äldrevården kostar bedömt cirka 1000 kr per dag medan en kryssning med pensionärsrabatt kostar runt 650-700 kr per dygn.

1. Du får äta upp till 10 mål mat om dagen om du orkar och tar dig till restaurangen.
Gör du inte det finns det rumsservice, vilket dessutom innebär att du kan få frukost på sängen varje dag.

2. Kryssningsfartyg har ofta flera swimmingpooler, träningsrum med fri handduk och du bjuds på underhällning varje kväll.

3. Du har gratis tandkräm, tvål, rakhyvel och schampo.

4. Du behandlas som en gäst, inte som en patient, ger du en extra 50- lapp då och då till besättningen så gör de nästan vad som helst för att hjälpa dig.

5 . Du träffar nya människor var 7:e dag.

6. Är TV:n trasig? Behöver du byta glödlampor eller få ny madrass? Inga problem! Personalen fixar allt för att du ska trivas!

7. Nya lakan varje dag och du behöver inte ens be om det.

8. Om du ramlar och bryter en arm i ett äldreboende blir du förmodligen placerad på en sjukavdelning. Bryter du dig på kryssningsfartyg får du troligen flytta in i en finare lyxhytt under resten avresan.

9. Nu till det bästa av allt: Vill du se Sydamerika, Panamakanalen, Tahiti, Australien, New Zeland, Asien eller något annat ställe? Det finns kryssningar till ett stort antal vackra platser, så leta inte efter mig på några äldreboenden.

SÖK MIG OMORD!!

Om du dör på fartyget så langar dom kroppen över bord, inga begravningskostnader.
Så drömmer du om en lyxig ålderdom

ÅLDRINGSKRYSSA!

Ur lådan, Elsa Jansson

13-06-13

Innan jag blev pensionär arbetade jag i ett gruppboende för dementa. Gruppboendet var uppdelat under två tak. Halva delen i huvudbyggnaden och halva i annexet några meter från huvudbyggnaden.

Jag jobbade natt, ensam med sju boende. Jag fick besök under natten och hjälp om jag behövde från huvudbyggnaden. En dag hade personalen blivit bjudna på tårta. Jag fick en stor tårtbit så jag ringde hem till min son och bjöd honom på fika.

Vi hade en boende som  också hette Elsa Jansson, på dörren stod hennes namn, hennes rum låg närmast köket. När vi satt och fikade tittade min son på dörren och sa:
– Har du ett eget rum här nere?
-Nej sa jag, inte ännu, men man kan aldrig veta, kanske det kan behövas när jag blir gammal.

Elsa Jansson

13-06-10 När jag blir gammal

När jag blir gammal
ska groparna i mina lår
vara avtryck efter min älskades fingertoppar
och fårorna i mina kinder
ska skvallra om skratt och kyssar i en sommarhage.
När jag blir gammal
ska alla betrakta påsarna under mina ögon
upptäcka gnistor i min skymningsblick
och säga:
-Det syns att hon varit ung
att hon har älskat.
När jag blir gammal
ska fjällen på min hud
påminna dig om en stolt fura
med många årsringar.
När jag blir gammal ska du veta,
att även jag har levat,
att även jag har varit yngre bland de äldre
och stretat länge för att nå ikapp.
När jag blir gammal
ska man smeka min skrynkliga hud
som man smeker sitt nyfödda barn
och buga sig för min vissnande kropp,
så som man bugar sig för en drottning
och man ska ge mig rosor och mimosa
medan jag ännu lever.

Ur lådan, Elsa Jansson

13-06-10 Myggbett

Det var två samer ( Johan och Per ) som var uppe fjället på renskiljning.
Efter dagens slit så satt dom vid lägerelden och drack lite hembränt.

Efter ett tag frågar Johan:
– Per tål du myggen ?
– Jomenvisst! Jag tål mygg.

Så satt dom och diskuterade fram och tillbaka hur dom tålde myggen eller
inte. Till slut så slog dom vad omen ren, att Per skulle vara fastbunden över
natten vid en fjällbjörk alldeles naken.

Sagt och gjort, Per blev fastbunden och Johan gick och la sig i tältet för att
sova. På morgonen stack Johan ut huvudet ur tältet han såg Per hänga alldeles livlös.

Johan sa till Per:
– Vad var det jag sa, du tål ju inte myggen !
Från Per hördes ettstönande:
– Visst tål jag myggen, men det är ju den jävla renkalven som har diat hela natten.

Ur lådan, Elsa Jansson

13-06-03 Två blonda pojkar

Det var två blonda killar som jobbade för kommunen. En skulle gräva ett hål, och den andra skulle gå efter och fylla hålet.

De arbetade ursinnigt hela dagen utan rast. En grävde, den andre fyllde igen. En åskådare  var hänförd över deras hårda och ivriga arbete, men kunde för sitt liv  inte begripa vad dom höll på med.

Så han frågade killen som grävde; ” Ditt arbete är säkert mycket uppskattat, men vad handlar det om ? Du gräver ett hål och din kompis går bakom och fyller igen hålet” .

Han som grävde torkade pannan och suckade ; ” ja, normalt är vi tre som jobbar, men han som planterar träden år sjuk idag ”…

Ur lådan, Elsa Jansson

13-06-03 HÖST  

Att bli gammal är rent förbannat,
man kan väl inte säga annat.
Det är rent av helt helvetiskt,
osympatiskt, oestetiskt.
Allting hänger, torrt är skinnet,
trist är sinnet, svagt är minnet.
Munnen full av lånta  tänder,
bruna fläckar uppå händer.
Det är fel på hjärnkontoret,
fast man kanske själv ej tror det.
Själen gråter, tanken sinar,
hjärnans celler bortförtvinar-
Det är slut på erotiken,
ingen liten vän i viken
ser på en med lystna blickar.
Reumatismen pinar låret,
rakt och stripigt hänger håret.
Ögonlocken som gardiner,
ådrorna som serpentiner.
Det som förr var smilegrop
är nu en eländig hop
utav rynkor – och på haka
sitter strån man borde raka-
Fy den lede, man kan kräkas,
borde ner i avgrund vräkas,
Man kan inte säga  –
allt är rent  ut sagt förbannat.

Ur lådan, Elsa Jansson

13-05-28

Malin är säker, helt säker
varje kväll får hon besök.
TV-folket kommer ut ur rutan
och in i rummet, hos henne, bara henne, på besök.

Fel säjer doktorn, sjuk säjer systern,
tokig säjer släkten som aldrig hälsar på.
Malin är säker, helt säker, varje kväll har hon besök.

För övrigt har hon reda på sej säjer doktorn,
fullt frisk säjer systern, tokig säjer släkten som aldrig hälsar på.
Malin är säker, TV- folket kommer ut ur rutan och in i rummet,
hos henne, bara henne, på besök varje kväll.

Det enda som begränsar de äldre är ditt och mitt sätt att tänka.

Ur lådan, Elsa Jansson

13-05-24 ETT LÖNANDE LOTTERI

En smålänning åker till landet på några dagars semester. Där köper han en tjur för tusen kronor av en bonde. Han övertalas att hämta tjuren dagen därpå. Nästa morgon kommer smålänningen för att hämta tjuren, men upptäcker att den dött under natten. Han kräver pengarna tillbaka men bonden har redan spenderat pengarna han fått för tjuren. Då beslutar smålänningen sig för att ta med sig den döda tjuren hem till stan, till bondens stora förvåning. Efter en månad träffas de igen och bonden kan inte hålla sig utan frågar vad smålänningen gjort med den döda tjuren. Då säger smålänningen: Jag startade ett lotteri med tjuren som högsta vinst, sålde 500 lotter för 20 kronor styck och tjänade 8980 kronor.

”Men tjuren var ju död, är det ingen som har klagat?” undrade bonden förvånat.

”Visst, men bara vinnaren, och han fick sina 20 kronor tillbaka” svarade smålänningen..

Ur lådan, Elsa Jansson

13-05-23 Original i Kopparberg

Det har funnits många s.k. orginal i Kopparberg, men eftersom jag invandrade till Kopparberg 1952 kan jag inte berätta mycket.

Jag kommer ihåg Tion som gick på byn med sin käpp och som har fått en väg uppkalllad efter sig Tions Väg. Så minns jag några episoder från Kylans tid.

Kylan bodde på Makalös, ett hus som stod på Sandbacken men är rivet.
En kall vinterdag skulle jag besöka en arbetskamrat som också bodde på Makalös. Då kom kylan med en vedkorg och han tyckte det var så kallt då sa han:
– Kalla nätter, kastanjetter, Kylan eldar med briketter.

En vår under Lions vårmarknad, då kom en liten lastbil åkandes genom byn med en soffa på flaket. På flaket låg Kylan och en text på sidan. Nu har kylan lagt sig.

En dag skulle Kylan åka moped dåligt nykter. Han kom inte så långt  för under bron som går över järnvägen körde han omkull. Där låg han till ambulansen kom och amulanspersonalen gick fram och pratade med honom. Då sträckte Kylan upp armarna och såg lycklig ut och sa:
– Åh under Paris broar. Kylan fick följa med ambulansen för omplåstring. Någon fara var det inte.

Elsa Jansson

13-05-21 Hänt i Kopparberg

Det hände för många år sedan att ambulansen vart kallad till ett litet torp straxt utanför Kopparberg.

När den kom fram till huset kom en upprörd äldre dam ut på trappen och slog sig på knäna och sa:
-Herre Gud kommer ni pojkar, jag  som ringt efter nödslakt.

Förklaringen varför ambulansen kom var, att dottern som bodde i Stockholm ringde precis som torpets häst hade gått ner i ett djupt dike och kunde inte räddas. Hon hörde att mamman var upprörd och utan att ta reda på orsaken ringde hon efter en ambulans, då hon trodde någon av föräldrarna var svårt sjuk.

Elsa Jansson

13-05-16 Från skolans värld

Kopparbergar’ns personalstyrka har som bekant ett förflutet inom utbildningsverksamheten som universalpedagoger, dvs folkskollärare respektive småskollärare. I den befattningen gavs man behörighet att undervisa i alla ämnen, även musik, slöjd och idrott! Under mer än 40 år i yrket har man ju upplevt en och annan lustig situation som har direkt anknytning till barns spontanitet och unika sätt att uppleva verkligheten. Därför kommer det då och då att droppa in barn- och skolhistorier på ”Hört på byn”-sidan. En del är självupplevt och annat har berättats av kollegor.

Själv brukade jag på föräldramötena säga att ”om ni lovar att inte tro på allt som barnen komer hem och berättar från skolan, så lovar jag att inte tro på allt som de berättar hemifrån!

Det besparade mig antagligen en hel del besynnerliga frågor.

Ibland har man i alla fall fått veta vad de berättat hemma. Här är ett par exempel:

När Inger gick andra året av lärarutbildningen, fick hon, tillsammans med en klasskamrat, börja terminen med en praktikperiod i en första klass, under ledning av en äldre erfaren lärare. Ett av barnen i den klassen hade berättat hemma: ”Vi har två fröknar, och en gammal kärring”!

Andra upplevelser av skolstarten:

”Träbänkar! – Och det kallar dom första klass”

”Vi fick stå vid bänkarna och sen kröp ho ner bakom e stor låda (skolorgeln) å börja spela dragspel”

”Jag förstår att det är mycke en inte kan. – Det är nog nästan hälften”

”Dä ä inte mycke ho kan, fröken. Ho fråga va 2 å 2 va, å då tala ja om dä för ´na.

Och så en från vår tid i Grythyttan.

Rektor Sigurd Larhammar talade till eleverna allra första dagen i ettan, och en och annan kanske tyckte att det blev lite långrandigt. En liten hand viftade förtroendefullt i luften, och rektorn frågade:

– Vad vill du då lille vän?

– När fan får vi nån djävla rast, så vi får spela fotboll?

Björn Öringbäck

13-05-16 FADERSUNDRAN  

Vi,
Som föddes med barnmorske hjälp
utan moderskapspenning och barnbidrag
och aldrig blött i sociala blöjor men, som fick lära
att snyta oss, vara hövliga och veta hut.

Vi,
som med lappade byxbakar
och spikbeslagna sveciakängor, i skrabbiga skolhus
skrev på egna griffeltavlor och läste ärvda skolböcker
utan fria frukostar,
sexualundervisning och intelligenstestning
och absolut utan mindervärdeskomplex
och aldrig haft en aning om kuratorer,
beteenderubbning, missanpassning, konsulenter,
kontrollanter och andra socialtermer.

HUR TUSAN KUNDE VI KLARA OSS ?

Elsa Jansson

13-05-16 Hänt i Kopparberg för många år sedan

Det fanns en ung tandläkare i Kopparberg, Lertjärns Emil var hans patient,
En dag skulle tandläkaren dra ut en tand på Emil och tittade i hans mun och sa:
– Vi behöver nog dra ut den där dåliga hörntanden också.
Men då sa Emil:
–  Vet hut pöjk, den ger du fan i, den lindar jag linan kring när jag ror drag.

Nu är både Emil och tandläkaren borta.

Elsa Jansson

13-05-12 Killsnack på baren

– Oj så många ICA-damer här är i kväll.
– ICA-damer ???????? Vad menar du ????????? Har ICA personalfest  ????????
– Nej, nej, nej ! Jag menar gammalt kött i ny förpackning.

Elsa Jansson

13-05-10 Åldrandets gissel.

Ingenting är som förr, allt är längre bort när man går.
Det är dubbelt så långt till affären och jag har lagt märke till,
att det är en ny backe där, också.
Och, varorna är mycket tyngre och flera gånger dyrare än förr.
Jag har slutat springa efter bussen, den går när den går.
De där, förbaskade övergångsställena med ljussignaler, de går mycket snabbare idag, den röda gubben kommer redan då jag är halvvägs.
Det verkar som gör trapporna med mycket högre steg nu än de gjorde förr.
Har du lagt märke till, hur små bokstäverna är i tidningen?
Det är heller ingen vits, att be någon läsa högt, alla talar så lågt nu för tiden.
Det är knappt man hör vad dom säger.
Och inte ser man ju några detaljer.
Behöver man sy i en knapp, finns det ju inget öga i nålen.
Och fy, så trånga kläderna har blivit ! Särskilt runt magen och höfterna.
Folk är yngre än jag var i deras ålder.
För det andra, är folk i min egen ålder så mycket äldre än jag.
Jag stötte på en gammal skolkamrat, för en tid sen. Han hade blivit så gammal, att han inte kände igen mig.
När jag såg mej i spegeln, igår morse, såg jag att de inte gör bra speglar, som de gjorde förr.
En annan sak, har ni sett hur allting hänger ner,- kinder-hakskinn,- gäddhäng
och på fruntimmer, bröst, och karlar det där, ni vet.
Det är, kom jag på. Jordens dragningskraft.

Elsa Jansson

13-04-28 Idioter, idoler och gudar.

På 1950-talet, när jag var tonåring, bodde jag i Lindesberg och gick på samrealskolan där.

I Lindesberg bodde också konstnären Ragnar Lindén, som även arbetade som teckningslärare på skolan.

Jag tyckte om att skapa bilder, och jag tyckte om den konst som Ragnar Lindén producerade, så han blev lite av en idol för mig redan före de händelser som jag nu ska berätta om.

Motiven i Lindéns konst var oftast hämtade från Lindesberg, och i sin undervisning ville han att vi skulle utgå från verkligheten omkring oss. Därför tog han ibland med sig klassen exempelvis till parken ner mot sjön och de redan då gamla knotiga träden där, för att vi skulle studera, skissa och rita.

Nu är det ju ändå så, att tonåringar ”på grönbete” hittar på mycket annat som är skojigare än att stirra på en gammal trädstam, och det fanns väl en del som skötte sig mindre exemplariskt. Följden blev att Lindén röt till och kallade oss till sig för en uppläxning.

– Ni är ena förbannade idioter! röt han. Marsch iväg tillbaka till skolan!

Hans ord togs säkert emot på lite olika sätt, men själv tyckte jag att han hade helt rätt. Men en eller annan liten råtta pep nog hemma hos sin mor eller far efteråt.

Det gick ett par veckor innan Lindén återigen försökte få oss att se naturens skönhet och fånga den på våra papper. Det gick bra en stund, men sen urartade det hela igen.

Än en gång blev vi hopsamlade för en uppsträckning.

– Jag har fått reda på, sa Ragnar Linden sammanbitet, att några förbannade idioter, det får jag inte kalla er. Men ena förbannade halvidioter det är ni i alla fall! Marsch tillbaka till skolan.

Just i den stunden förvandlades Ragnar Lindén inför mina ögon från att vara en idol till att bli, om inte en gud, så i alla fall en förbannad halvgud.

Björn Öringbäck

13-04-26
Det hände för ca 30 år sedan.

Jag satt i väntrummet på Kopparbergs sjukstuga med min son som var sjuk, bredvid oss satt en gammal man, han hade sin sonhustru med sig, det var också fler som väntade. Sköterskan ropade in en och en, så var det den gamle mannens tur, sköterskan sa: Ja så var det prostatan.
Neej det är min svärfar sa sonhustrun.
Elsa Jansson

13-04-20

Nedanstående vers skrev Linnéa Caspersson Eksjö kosumentgille, en gång på tidiga  40-talet för en fest i sin förening i Skaraborg. Texten är lika rolig att höra än i dag.

Sladderkäringar

Nu ska jag berätta för ungefär
om det jag hört i en konsumaffär,
Där stod några käringar, tre eller fyra
och klagade över tiderna dyra.
De stötte och blötte och flådde sin nästa
och själva de tyckte sej vara de bästa,
Och käkarna gingo som vårlärkevingar.
Ä dä sanning att sockret ska stiga i priset
å skomakarns käring hon är på det viset
den stackarn hon hade ju fyra förut
ja,se karlarna vet ju aldrig nån hut.
Jag ska ha ett par kilo mjöl för nu måste jag lära mej baka,
når bagarn tar en krona för en tjugofemöreskaka,
å så behöver jag lite jäst,
Har ni sett eller hört vår nyekomne präst ?
Å han talar så ljuvligt så tårarana rinna
han år visst förlovad ned en lärarinna.
Men aldrig då jag hört på maken
att Blomgren ska gifta sej med Fia den draken,
ja, di såjer förståss han år tvingad å tana,
för han är visst far te två utå barna.
Ja, jag är då glad att jag inte är sådan-
Får jag smaka på smöret som liggar i lådan.
Å tänk målarn som köpt sej en ny apparat
Å dom har ju knappast pengar till mat,
nu ligger han väl och sover på ruset de aset
ah, får jag två hekto sirap i glaset.
Se där går den högfärdige Hedda
hon år vass i nosen som en gädda
sicken hatt, sickna skor, å ho liknar en fåna
ska dä va modernt som sitter  på na.
Nej nu får jag gå för jag ska mattorna skaka
sen ska jag tvätta, stryka och baka
å såpa alla mina golv
Å, herreminje jag tror klockan är tolv,
ja på arbete är det ju inte nån måtta.
å här har stått sen klockan va  åtta.
Ja tiden går fort bara en får prata
å där är Mari, hon är en riktig ragata,
Säj inte för nån att dä är jag som har sagt dä.
Nu har jag så   brått så jag nästan kan dö.
vi ses väl i möra, å adjö, adjö.

Inskickat av Elsa Jansson

13-04-20 Återvinningskäringen

När man blir gammal och grå vet Ni vad, händer det ofta att man tänker
att när det blir dags för en annan och dra vad gör di då av gamla änkor.

Att blott gräva ner dom och läsa en bön med så mycket skrot uti kroppen.
det vore ett dråpslag mot själva miljön snart finge di la gräva opp en.

Att återanvända ger mera profit jag tror det blir framtidsmodellen,
man plockar ner käringen bit för bit och lägger på olika ställen.

Själva peruken går till emballage för sånt som kan gå i kras
och mitt öga av porslin går i containern för färgat glas.

Mina tänder får di dela, amalganet skall för sej,
ty kvicksilver i naturen är en mycket farlig grej.

Själva gommen kan di sälja uppå hemmets höstauktion,
cillikonet blir till lager vid nån Volvoreparation.

Pacemakaern måste bort i elden smäller som själva fan,
och njuren går tillbaks till den som sålde den, det var Scan.

Den bit av tarmen som är gummi får bli latex i nåns madrass.
Pink i blåsan min av plast blir skolans bästa kalebass.

Benprotesen sa min dotter häromdagen med skratt
blir en jättefiner klösbulle att ha till våran katt.

Levern skall jag själv donera till nån anonym alkoholist,
den är full av äkta conjac så hans liv blir knappast trist.

Och min höftled liksom knäna går till återvinningen,
ser man på med lite tur så kanske käringen går igen.

När som prästen tillsist ska läsa över resten så blir hans bön,
hon var omtänksam den  tanta och tänk vad hon gjorde för miljön.

Men vid graven så får släkten svårt att ömka i sin sorg,
för käringen har blivit utlagd över halva Skaraborg.

Inskickat av Elsa Jansson