News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Hörkens Arkiv

Hörkens arkiv

14-11-10
På arkivens dag visade Hörkens Bygdegårdsförening vad de har i sitt arkiv.
30-talet besökare, varav en ända från Töreboda, tog tillfället iakt för att förflytta sig tillbaka i tiden. Törbodabon hade sitt ursprung på Djupdalshöjden.
Kopparbergarns utsände började med att botanisera i arkivet som är inrymt i undervåningen på Bygdegården. Där fanns mycket intressant information.

DSCN1092_redigerad-1

Förutom gamla kartor fanns massor av föreningshistoria.

DSCN1088_redigerad-1

Undertecknad blev lite nostalgisk när jag hittade några pärmar med LOK:s historia. Protokoll, tidningsurklipp, motioner och annat som rörde det politiska arbetet. Blev sittande mycket längre än vad jag tänkt från början.

DSCN1093_redigerad-1

Det fanns också ett förslag som en K-konsult tagit för hur Malmtorget skulle utformas. Trots att förslaget var framtaget 1987 stämmer det förvånandsvärt bra mot hur dagens torg ser ut.

DSCN1095_redigerad-1

Så småningom gick jag en trappa upp. Där bjöds på kaffe med barkbröd.
Det visades två filmer. Den ena från 50-talet. Det var mycket vackra kläder och snygga hattar som satt på personer som var välkända av de hörkenbor som fanns i lokalen. Den andra filmen var en dokumentär som SVT gjorde när Westers affär fyllde 100 år. Det var 1998. Då var de intervjuade personerna nästa helt säkra på att få behålla sin affär. Tyvärr lades den ner ett par år senare.
Besökarna hade också möjlighet att bläddra i några album. I ett av dem fanns det skolkort från Hörkens skola.
Det är imponerande att se hur mycket historia som finns bevarad för att framtiden skall kunna få en inblick hur bygden har förändrats.

Text och Foto: Thyra Lundell   Foto: Annika Papmehl-Dufay

Kommentarerna är avstängda