News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Hjalmar och vår herre

Hjalmar och vår herre

19-06-21

PRESSMEDDELANDE den 18 juni 2019 FRÅN STADRA TEATER

Återigen bjuder Stadra Teater på en nyskriven pjäs med det svenska författarskapet i förgrunden. Den 5 juli ges den första av 29 föreställningar av Ylva Eggehorns pjäs HJALMAR OCH VÅR HERRE – musikteaterföreställning i två akter.

Denna gång är det en berättelse som utspelar sig i Berlin 1928. Dit kommer en själtrött och på flera sätt törstande Hjalmar Bergman in på sitt hotellrum.
I föreställningen möter publiken flera av Bergmans gestalter såsom Chefen fru Ingeborg, Clownen Jac och Joe Meng. Och därtill gör Oscar Wilde entré i andra akten. Wildes och Bergmans vänskap får växa i denna berättelse som svävar mellan dröm och verklighet.

Magnus Wetterholm, konstnärlig ledare och chef för Stadra teater:
• ”För Stadra Teater är det en stor och givande konstnärlig utmaning att till sommaren få presentera Ylva Eggehorns pjäs Hjalmar och vår Herre, skriven direkt för Stadra. Teatern har vid tre tillfällen förut, mellan åren 2006-2008, samarbetat med Ylva Eggehorn. Först i en pjäs kring Johan Henrik Kellgren och Anna Maria Lenngren, därefter i en uppsättning där Ellen Key levandegjordes och året därpå med en dramatisering av Agneta Pleijels Kungens komediant. ”

• ”Att Stadra Teater nu lockat Ylva Eggehorn, en av Sveriges stora författare, att skriva och igen kunna ta del av hennes briljanta språk är stort, roligt och mycket spännande. Denna pjäs är fylld av såväl värme, humor som förståelse för människans tillkortakommanden. Och den ger liv åt drömmar och den skapar möjligheter att leva sig in i andra. Att Eggehorn i Hjalmar och vår Herre tar fasta på Örebroregionens store författare Hjalmar Bergman och skildrar honom från många olika sidor är speciellt och givande.”

För regin svarar såsom föregående år Karin Jonzon Parrot. Hennes uppsättning 2018 av Flickan i frack var en stor framgång för Stadra Teater. Likaså återvänder Ebba Forstenberg som scenograf och Agneta von Gegerfelt som skarpare av mask och kostym.

Det är en bred ensemble som kommer att medverka med sammanlagt 15 aktörer och musiker på scenen. Även i år är välkänt musikaliskt material med i föreställningen, denna gång med blanda annat sånger från 20-talets Berlin såsom Ich bin von Kopf biss fuss auf Liebe eingestellt. Föreställningen spelas fram till 11 augusti.

Faktauppgifter:
Manus Ylva Eggehorn
Regi Karin Jonzon Parrot
Scenografi Ebba Forstenberg
Kostym och mask Agneta von Gegerfelt
Ljus Andreas Berntsson
Produktion Stadra Teater/Ideella kulturföreningen Cirkustältet

Skådespelare Bodil Carr Granlid, Sara Glaser, Rune Jakobsson, Magnus Wetterholm, Lasse Forss, Eva Haldert samt aktörer från Unga Stadra.
Musiker Anna Johansson m fl.

Info:
Renate den Hartog
Producent Stadra Teater
producent@stadrateater.se
0587- 311 305

Kommentarerna är avstängda