News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Hitachi Ludvika

Hitachi Ludvika

2022-09-01
Asea förr, -ABB sedan, -Hitachi nu 27 augusti 2022

Kan bilturen till Ludvika en lördag vara spännande? Ja, i allra högsta grad. Öppet hus hos Hitachi Energy som det heter sedan ett år tillbaka.
Mycket folk redan innan de blåste fanfar och öppnade grindarna.

Öppet hus Hitachi Ludvika 2022-08-27.
Foto Jonas Bilberg

Vi fick varsin väska med information och ett paraply.

Öppet hus Hitachi Ludvika 2022-08-27.
Foto Jonas Bilberg

Ludvika musikkår spelade för oss alla. Nu var det dags att följa markerade leder och fråga reflexklädda personer om vad som händer. Vad man än frågade om så blev det bra svar även om man inte kunde ta in all information. Allt var mycket större än jag kunde tänka mig. Konstruktioner som väger flera hundratals ton.

Öppet hus Hitachi Ludvika 2022-08-27.
Foto Jonas Bilberg

Stora provhallen som heter Uhven, uttalas uven. På engelska är det Ultra-High Voltages, alltså UHV, varför de i en namntävling fick förslaget Uhven. (Berguven är Dalarnas landskapsfågel så det är säker ett passande namn) var ungefär 60 x 40 meter och kanske 35 meter hög. Innermått. Det fanns en väldigt lång konstruktion som man skulle gissa längden på. Jag klämde i med 22222 millimeter. Jag tror att det är exakt så. ☺ Eller kan det möjligen vara fel? Då får jag nog inte veta svaret heller. Lilla provhallen hade också ett fågelnamn. Nämligen Duhvan.

Öppet hus Hitachi Ludvika 2022-08-27.
Foto Jonas Bilberg

På ett ställe var det blixtar. En till två meter långa som på avstånd verkade vara rejäla tomtebloss. Spänning var en miljon volt. Ofattbart. STRI var dimmigt. Paraplyet var nog för detta tillfälle. ☺ Klimattesthallen, där testar man produkter med systemspänningar upp till och över 800 kV (kilovolt) DC och AC (likström och växelström).

Öppet hus Hitachi Ludvika 2022-08-27.
Foto Jonas Bilberg

Modeller på bland annat Doggers bank. Elöverföring till fastlandet.

Öppet hus Hitachi Ludvika 2022-08-27.
Foto Jonas Bilberg

VR-tekniken kunde man också prova på.
När det är öppet hus i närområdet så tror man att det kommer ett antal personer som man känner igen. Inte då. Bara två personer som vi sa hej till. Kanske inte så konstigt att vi inte kände igen fler. Det var cirka 6000 personer på plats.
Efter 3,5 timmar och 7,5 km promenad enbart på markplanet var det dags att fara 4 mil hemåt. Det har varit en energigivande dag. Det är mycket enklare med energi i hemmet. Strömbrytaren är antingen av eller på. När det blinkar till en sekund så vet jag nu att det är ett kontrollerat snabbstopp men när det är tre minuters avbrott så har andra mekanismer och gaser reagerat som det var/är tänkt.
Nu var det färdiga produkter eller i tillverkning som vi fick se. Men bakom allt detta så är det forskning och utveckling. Det hade varit häftigt att få se. Men, det är nog sekretess till max. Och helt obegripligt för en annan.☺
Laddning kommer i två varianter, positiv och negativ. Hur som helst så var besöket bara positivt för oss.

https://www.hitachienergy.com/se/sv

Text: Bo Kempegård.
Foto: Fotograf för Hitachi Energy. Jonas Bilberg.
Maria S. Jansson har korrekturläst.

Kommentarerna är avstängda