News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Hedvigs hälsa

Hedvigs Hälsa

14-06-17
Hedvigs Hälsa. Så står det på en liten svart skylt på Stigaregatan 6, som är tvärgatan mitt emot Kronans Apotek. Men det är inte Hedvig själv som har öppnat den lilla butiken med inriktning på hälsobefrämjande produkter, utan hennes barnbarnbarn, Madeleine Cronström Irming.

_DSC8244

Madeleine, som bott drygt tre år i Kopparberg, avslöjar lite av sin Stockolmsdialekt när hon förklarar bakgrunden till butiksnamnet. Hedvig var alltså hennes mormorsmor, och lite av hennes anda är det första man möter när man kliver in. Där står ett par gamla möbler i vackra mörka träslag, och på gardinstången över dörren mot personalrummet hänger Hedvigs parasoll.

_DSC8238

När man ser sig om i lokalen finner man att hyllorna är välfyllda med ganska olika produkter, men alla har anknytning till hälsa och välbefinnande. Även om det mesta är ätbart är det inte fråga om en ren hälsokostaffär, utan där finns också till exempel hudvårdsprodukter och parfymfria alternativ. Produkter med doft, som lyxiga tvålar, förvaras i ett slutet skåp.

_DSC8234

Livsmedlen är till stor del inriktade mot produkter som särskilt vegetarianer efterfrågar, men kan naturligtvis avnjutas även av den som inte tagit steget fullt ut utan bara vill testa något annorlunda och spännande.

_DSC8225

Undertecknad, som gillar all slags mat, upptäckte en rad med kryddburkar innehållande örtsalter mm och när blicken föll på en burk med texten ”Vilda Hilda” gick det förstås inte att motstå nyfikenheten, utan ”Hilda” fick följa med hem.

_DSC8231

På skrivklaffen till Hedvigs vackra chiffonjé låg också några frestelser i form av chokladkakor, men med hustruns varnande blickar som stöd fick karaktären denna gång ta hem segern.

_DSC8233

Butiksinnehavaren, Madeleine, är själv vegan, vilket innebär att hon inte äter några animaliska produkter alls. För hennes del är det ett etiskt ställningstagande som hon kommit fram till genom insikt i hur levande varelser behandlas i ”djurfabrikerna”. Men redan från ungdomen har hon valt vegetarisk kost.

Hedvigs hälsa öppnade den 20 maj och har haft en bra start. Trots att annonseringen hittills inskränkt sig till lappar på anslagstavlorna har kunderna hittat hit. På en liten ort som denna, sprids nyheter snabbast muntligen.

Om sina planer för framtiden, berättar Madeleine att hon hoppas kunna sälja närodlade färska grönsaker, rotfrukter osv samt att hon under marknaden vill kunna sälja varm vegetarisk mat. Flera trivselinriktade detaljer i butiken står också på planeringslistan.

Till sist några av Madeleines råd till den som vill vårda sin hälsa.

– Ät rikligt med grönsaker. Dra ner på kött. Låt bilen stå. Promenera eller cykla istället. Försök att hitta stunder av avkoppling utan stress. Var snäll mot dig själv.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda