News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Händelserik kväll i Bångbro FH

Händelserik kväll i Bångbro FH

14-11-11
_DSC9346

Vad kan locka mer än 400 besökare till Folkets Hus i Bångbro en vanlig måndagskväll i november? – jo först och främst Amy Diamond!

_DSC9325

Det är inte varje dag precis som Ljusnarsberg gästas av artister i världsklass, och salen var fullsatt långt innan föreställningen tog sin början – och det kom fler – och fler! Inte så konstigt kanske, när inträdesbiljetten kostade blygsamma 20 kronor!

Bakom arrangemanget stod Astma och Allergiföreningen i Bergslagen som gjorde en storsatsning som avslutning på barnallergiåret.

_DSC9419b

Anna-Lena Didic´, informatör i Astma och Allergiföreningen i Bergslagen och Örebro län, berättade om bakgrunden: Dottern Linnéa är en stor fan till Amy Diamond men när Amy uppträdde i Örebro i somras, missade Linnéa chansen att se henne.

Men då föddes tanken att varför inte fråga om Amy Diamond ville komma till Kopparberg, och eftersom Amy accepterade inbjudan var det bara att sätta igång och planera.

Och varför inte slå två flugor i en smäll när man ändå var igång?

Avslutningen av barnallergiåret kombinerades med invigning av Ljusnarsbergs nyinrättade kulturskola, och på så sätt kom Ida Blomqvist och sina körer samt Helena Engstöm med sina musiker att bidra till programmet. I tre veckor hade eleverna tränat i skolan innan det äntligen blev dags att jobba ihop sig med Amy.

_DSC9383

Men numera heter det ju kulturskola, och därför presenterade Ida en ny medarbetare – Micke Bjurström. Micke ska ha hand om teater och dramaverksamhet, men säger att han också vill utveckla alla skapande aktiviteter som skulptur mm.

_DSC9419-2c

Musikshowen växlades med andra inslag och bland annat tog Gisela Pettersson till orda. Gisela representerar förbundsstyrelsen i Astma och Allergiförbundet, och hon talade bland annat om inomhusmiljön i Sveriges skolor. Tyvärr är denna ofta direkt olämplig för barn med astma och/eller allergiska besvär och i en undersökning svarade endast 8 % av lärarna att inomhusluften hade en godkänd kvalitet. Samtidigt har antalet astmabarn ökat med 50 % på bara åtta år.

_DSC9422

Men Gisela passade också på att kalla ner Amy Diamond på golvet, där hon överlämnade ett diplom som förklarade att Amy (själv allergiker) utsetts som hedersledamot i Astma och Allergiförbundet på livstid.

IMG_6975

Ett stipendium utdelades också, och det var Rickard Didic´som fick mottaga Kopparbergarns ungdomsstipendium för sina insatser som ordförande i Unga Allergiker Bergslagen samt för att han inom och utom kulturskolan sprider glädje med sitt fiolspel.

IMG_6965

Vår medarbetare Sture Ekmark fick en liten pratstund med Amy Diamond bakom scenen, då hon bland annat berättade lite om sin karriär allt från debuten som 12-åring. Och tro det eller ej, men det är tio år sedan!

På frågan om vad framtiden har i sitt sköte, berättar hon att hon bland annat kommer att arbeta som programledare i programmet Bulldog som sänds i barnkanalen. Hon har också medverkat i en ännu inte namngiven film, som kommer att ha premiär nästa år.

_DSC9466

Efter programmets slut kunde den som så ville köpa en affisch, och få den signerad av Amy och kön dit var ännu lång när Kopparbergarns reportrar så småningom drog sig hemåt.

_DSC9369 _DSC9361 _DSC9350 _DSC9325_DSC9321

Text :Björn Öringbäck

Foto: Björn Öringbäck, Sture Ekmark

Kommentarerna är avstängda