News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Gulag

Jag var barn i Gulag

14-11-18

IMG_6988

På måndagskvällen gästades Kopparberg av en man som berättade om sin uppväxt i Gulag, som var Sovjetunionens fängelser för oliktänkande. Mannen heter Julian Better och han berättade om sin bakgrund och sina upplevelser under barndomen.

Föräldrarna var polsk-judiska kommunister och flydde till Moskva undan förföljelserna i Polen på 1930-talet.

I Moskva möttes de med misstänksamhet och fick ett ogästvänligt bemötande, och fick trängas med många andra i en lägenhet.

Utlandskommunisterna sågs av Stalin som andra klassens medborgare och förföljdes av NKVD som senare blev KGB.

Julian Better berättade att eftersom inga privatpersoner hade egna bilar vid den här tiden så spreds en skräck varje gång man hörde billjud på gatan.

Polska kommunister arresterades på order från Polen och Julians far arresterades och fördes bort. Efter en summarisk rättegång blev han, som många andra, avrättad med ett nackskott och slängd i en massgrav.

Modern sålde alla värdesaker som symaskin och skrivmaskin och satte in pengarna på ett konto kort innan hon också arresterades och sattes i fängelse i Moskva, där Julian föddes.

IMG_6987

Efter ett år fördes mor och son till ett Gulagläger på taigan mellan Uralbergen och Finska gränsen.

Först fick de bo ihop, men kunde sedan bara träffas då och då, och under en tid då han bodde på barnhem sågs de inte alls. Där upplevde Julian ett helvetesår med mat som var gjord av fiskrens och ibland fanns det ingen mat alls.

Julian berättade om hur han det år han som fyraåring, tillsammans med andra barn grävde i ett land utanför barnhemmet för att hitta rutten potatis som legat kvar i jorden under vintern. I bästa fall var bara det yttre ruttet och inuti kunde man finna en kärna som fortfarande var ätbar.

När Julian var sju år blev han placerad i en familj, där han fick stanna till 1945, då Stalin, efter vädjan från det polska kommunistpartiet, benådade en del fångar och bland dem Julians mor.

1953 återvände mor och son till Polen, där Julian började studera och började arbeta. Att vara jude i Polen var ändå inte så lätt, och när han själv kände sig mogen att bilda familj, beslutade makarna att lämna landet och fly till Sverige 1967

.IMG_6985

Förutom att Julian Better numera reser runt och berättar om sina barndomsupplevelser har han också, tillsammans med

IMG_6984

frilansjournalisten Ewa Wymark skrivit en bok, som heter ”Jag var barn i Gulag”.

IMG_6983

Boken utkom 2013.

Text och foto: Sture Ekmark

Kommentarerna är avstängda