News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Gränna

Mot Gränna!

2022-08-20
Lördagen den 20/8 var det så dag för en ny bussresa med krocketdamerna från Kopparberg och alla andra ressugna som vill se sig om i Sverige.

Målet för dagen var polkagrisstaden Gränna. Här syns Amalia Eriksson, polkagrisens upphovskvinna.

Drygt 30 ressugna äntrade bussen från Grängesberg i norr till Kopparberg i söder. Regnet föll så smått när vi lämnade Kopparberg, öste ner när vi passerat Löa och upphörde när vi närmade oss Örebro. Efter ett par bensträckare och lunch i Ödeshög kom vi så fram till Gränna där solen så smått började titta fram.

Brahegatan, Grännas huvud- och genomfatrsgata.

Nu kunde vi spendera våra tre timmar efter eget huvud. Några tog färjan över till Visingsö och vi andra strövade runt i Gränna. Man kunde besöka Andremuseet, en utställning över stadens son som med sina kumpaner Strindberg och Fränkel omkom under sitt försök att nå Nordpolen i vätgasballong 1897.


Utsikt över hustaken, Visingsö syns vid horisonten.


Vad kokar man här då? förmodligen inte samma sak som i Bergslagsskogarna. Resultatet av kokningen blir dessa. Alltså, polkagrisar. Vad annat kan man förvänta sig i Gränna.

Klockan 17.00 är vår Grännavistelse över och vi kliver på bussen med fickorna fulla med godis. Hemfärden går via den gamla riksvägen norrut mot Motala


Vy över Vättern vid Uppgränna och den så kallade Amerikaladan mellan Ödeshög och Vadstena.

Sista bensträckaren på hemvägen blev Stora Hammarsundet.
Ett gäng turister på cykel (från Tyskland tror vi) assisterade av en skåpbil för transport av förnödenheter och tält hade valt att övernatta på rastplatsen. Vi önskar dem en god natt!
På bergväggen hade någon form av fossiliserad fisk hamnat. Arten är för oss okänd.

Så var det dags att äntra bussen och Christer rattar ut på riksväg 50 för den sista etappen hemåt, vi passagerare kanske lite trötta, men mycket nöjda med dagen.

Text och foto: Erik Karlsson

Kommentarerna är avstängda