News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Gösta Berling på svag is

Gösta Berling på svag is

2020-02-19 Pressmeddelande

Stadra Teater ger Gösta Berling på svag is 22 och 23 februari. 
Detta blir det tolfte året som publiken får möta en vinterupplevelse vid Stadra.
Där marschallerna brinner i en allé med början ända från parkeringsplatsen, där den varma buljongen serveras i pausen och där eldkasarna ger en förtrollad känsla av platsen

Selma Lagerlöf och mystiken

Även i år har vi i vår titel appellerat till vinter och is, trots att själva vintern hittills lyst med sin frånvaro i Bergslagen.
Mystiken som härskar i Selma Lagerlöfs storslagna saga om prästen Gösta Berling får dock näring i vår egen vinternatt på Stadra.
Historierna om de tolv kavaljererna på Ekeby är en berättelse som oavbrutet fångar publiken och som är minst sagt dramatisk.
I Selma Lagerlöfs första verk fångar hon passionen, driften, längtan, humorn och själva kärleken på ett överrumplande sätt.

Varför Gösta Berling på Stadra

Teatern har ända sedan dess start vårdat och spelat kring det litterära arvet. 
Idag är inte berättelsen om Gösta Bergling levande för alla.
Därför kastar sig nu ensemblen ut i det Lagerlöfska landskapet för att få återberätta delar av denna magnifika berättelse.
Därtill utlovar vi en förvånade scenografi som lyser i stearinljusets sken – på scenen har vi fått upp en av Stadra gårds gamla slädar och med pelare bygger vi upp ett eget Ekeby i ett litet format.

Medverkande berättare

Medverkar gör Magnus Wetterholm, skådespelare och konstnärlig ledare av Stadra Teater samt aktörerna Lasse Forss och Eva Haldert, båda fast knutna till Stadra Teaters verksamhet och som under flera år har medverkat på Stadra Vinterscen.

Därtill framträder Barbro Järliden, fd. intendent på Värmlands museum, som hos oss även i år blivit döpt till isprinsessa. Hon framträder med flera personliga brev som adresseras Selma.

Vargtjut

När vår längtan efter våren växer sig allt starkare, så bjuds publiken åter in till ett Landet Stadra.
Om sommaren möter vi lommens längtan och under dessa två vinterkvällar får publiken höra rop från vargar som tjuter i kapp.

Var

Invid Stadra gård i Bergslagen, mitt emellan Nora och Grythyttan, ger Stadra teater de flesta av sina föreställningar.
Gården blev byggnadsminne 2007 och kan med sitt läge och med alla gamla byggnader med lätthet sätta fantasin i rörelse.

Stadra Teater

Kommentarerna är avstängda