News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Geoloco visar guld

Geoloco visar guld

14-07-03

_DSC8395

I samband med att Geoloco öppnat årets utställning med GULD-tema bjöd ägaren, Tom Hoel,  in ett antal gäster till förhandsvisning. Här tar han just emot Ewa-Leena, som kom med Blommor.

_DSC8402

I GULD-rummet kan man nu beskåda äkta guld från både Sverige, Norge och från Alaska, Kalifornien och andra ställen i världen. Mest spektakulära är förstås de klimpar av rent guld som brukar kallas nuggets, bland annat den största som hittats i Sverige och en attrapp av världens största. Men frågan är om inte den allra vackraste kommer från Norge.

_DSC8400

På en norsk ö hittades guld under 1800-talet och det resulterade i en kortare tids gruvdrift. Sedan stod gruvan öde under lång tid, men på 1900-talet när två entusiastiska amatörgeologer undersökte platsen, fann den ena (som råkade vara Tom Hoel) ett sagolikt stycke guld som i och för sig ser ut som ett smycke.

_DSC8397

Men utställningen omfattar inte bara guld, utan även autentiska föremål från Klondyketiden och andra guldrusher, gamla aktiebrev mm. I butiksdelen är det laddat med saker inför turistsäsongen, bland annat små glasflaskor med ren koppar, silver eller guld.

_DSC8409

Förutom att gästerna fick en förhandstitt på utställningen bjöds alla på mat och dryck, fika och godis och ett trevligt mingel.

_DSC8405

Årets tilltugg, minipajer och snittar, hade Jessica Gerebrand iordningställt, och det med den äran, för allt smakade förträffligt och hade en rykande åtgång.

 

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentarerna är avstängda