News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Gamla datorskärmar efterlyses till ungdomsprojekt

Gamla datorer får nytt liv

Det skruvas och mekas i källaren hemma hos Åsa och James i Kopparberg. Med hjälp av några kasserade datorer från olika företag, kablar som skänkts av privatpersoner samt en och annan hårddisk från det egna förrådet har tre datorer hittills monterats ihop, och fyra till är på gång.

Komiken Folkets Hus

– Tanken är att vi ska skapa ett litet datarum för barn och ungdomar i samarbete med Komiken i Folkets Hus, säger Åsa. Det blir inga värstingdatorer det här, men de duger till att programmera på så det går nog att hitta på nåt kul med dem. Kanske kan vi också fixa internet, då skulle vi kunna hålla små kurser i hur man skapar en enkel hemsida t ex.

Åsa har länge haft intresse av programmering, och James har jobbat som nätverkstekniker, så tillsammans kan de det mesta som behövs för att få allt att funka. Att skruva ihop en dator är inte så svårt, men ibland krävs det lite starka nypor med de här gamla maskinerna. Då får James rycka in. Sedan tar Åsa över och formaterar om hårddiskarna och lägger in Linux.

James Yuen

– Eftersom vi inte vill strula med licenser och liknande så har vi valt att använda Linux istället för Windows, berättar Åsa. Linux gör dessutom datorerna betydligt snabbare, så har man en gammal dator kan den få ett nytt liv på det sättet.

Linux

Linux är ett gratis operativsystem som utvecklades av en finsk student som hette Linus Torvalds i början av 90-talet. Sedan har det vidareutvecklats av programmerare över hela världen och det finns en mängd gratis programvaror man kan använda på en Linux-dator.

– Vi har kommit ganska långt nu, det vi saknar är skärmarna, säger Åsa. Flera av datorerna har använts till projektorer i konferensrum och hade aldrig någon skärm. Vi skulle behöva 3-4 skärmar för att få ihop 7 kompletta datorer. Jag saknar även ett par tangentbord och möss.

Åsa Rosenberg

Så om det nu är någon där hemma som har en gammal skärm på vinden så finns här användning för den. Har man andra gamla datorprylar man vill bli av med är de också välkomna. Det spelar ingen roll om en dator är defekt eftersom det går att använda delarna. Så istället för att köra sakerna till tippen kan man göra en insats både för miljön och för föreningslivet. Även hämtning kan anordnas. Det är i så fall bara att höra av sig till Åsa på 0723-202049 eller maila aasa.rosenberg@gmail.com.

– Inom någon vecka hoppas jag kunna flytta verkstaden till lokalen i Folkets Hus så att jag kan få tillbaka min källare.

 

Text och foto: Åsa Rosenberg & James Yuen

Kommentarerna är avstängda