News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Galleri i Hörken

Galleri i Hörken

2021-11-24
I Hörken finns ett konstgalleri.

Det är ett f.d. stall som Minna Roselli har gjort om till galleri.
Hon har tillsammans med Ljusnarsbergs Konstförening börja bygga upp en mötesplats för konstintresserade personer.
Det startade sommaren 2021 med en konstvandring i naturen. Konstverk som tålde allt från regn till stekande sol placerades ut. Lite ovanligt galleri eftersom det var öppet dygnet runt. Man hoppas på att pandemin skall avta och det går att återigen samlas för att njuta av konst.

Kopparbergarn fick en pratstund med Minna i den intima och ljusa miljön.

Minna Roselli är född i ett litet samhälle i Finland. Hennes släktgård, Roselligården, är idag testamenterad till ortens hembygdsförening. Det finns dokument som visar på att den fanns redan då 30-åriga kriget härjade. I skolan var hon tvungen att lära sig svenska. Hon tyckte inte om det för hon trodde inte att hon skulle få någon användning av det språket. Idag undervisar hon ingenjörer på Hitachi, f.d. ABB, i vardagssvenska för att de skall kunna delta i det sociala livet i Ludvika. Livet gör sina kringelkrokar så också med Minna.
Som ung flyttade hon till Stockholm. Fortsatte till Peru vidare till Spanien. Efter att mellanlandat på Gotland några år är hon nu bosatt i Hörken sedan 11 år. Hon har ett brinnande intresse för konst och har provat på många inriktningar.

Minna har många projekt på gång. Hon har tillsammans med Ljusnarsbergs Konstförening sökt projektpengar hos Kulturrådet för att starta en digital konstauktion. Konstnärer i omgivningen kommer att bjudas in. Konstverken ställs ut i Hörken på fredagar och auktionen sker på lördagar en gång i månaden. Sedan hoppas hon på att konstnär och köpare vill träffas i Hörken när konstverket skall lämnas ut. På det viset kommer en personlig kontakt att skapas och ger köparen en direkt kontakt med den som skapat en sak som man skall pryda sitt hem med. Nu hoppas Minna på ett positivt besked från Kulturrådet. När detta skrivs har Ljusnarsbergs Konstförening fått ett positivt besked från Kulturrådet.

I stallet är det idag två konstnärer som ställer ut.
Alejandro Di Rosa från Bångbro. Han målar ofta i starka färger med robusta motiv.

Alejandro arbetar också trä. Säkert har många sett hans färgstarka och vackert formade skyltar.

I galleriet finns också Anki Undhagens vackra keramik.

Allt från rustika fat till små tomtar. Hennes utställning är, åtminstone för överskådlig tid, permanent. Med ojämna tillfällen byter hon ut föremål eller kompletterar allt eftersom något föremål hittar ny ägare.

I stallet finns också början till något som Minna håller på att utveckla i egen regi. En dockteater som skall visas digitalt. Projektet heter Village Kopparberg. Alejandro Di Rosa har gjort skylten.

Hon har redan tillverkat många av skådespelarna genom tovning. Rollistan är mycket bred med både grisar och människor.

På en vägg i galleriet hänger tavlor som en gång på 1600-talet tillverkades av damer i Perno. Dessa tavlor här sedan via Finland hamnat i Hörken.

Utanför galleriet väntar serveringen på 2022 års besökare.

Så var det dags att lämna Minna och alla hennes inneboende. I stallets fönster vinkar en av dom farväl för den här gången.

Text: Thyra Lundell Foto: Bengt Lundell

 

Kommentarerna är avstängda