News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Fullsatt vid årets första föreningsträff

Fullsatt vid årets första föreningsträff

2023-02-23

Kommunen bjöd in till en föreningsträff i Tingshuset, med allehanda information. Glädjande nog hade många föreningar hörsammat inbjudan och slöt upp på tisdagskvällen i Tingshuset!

Vivi Båvner visar vilket område Leader Bergslagen jobbar i. 

Vivi Båvner som är verksamhetsledare för Leader Bergslagen fick inleda kvällen. Vivi berättade att det nu finns möjlighet att söka pengar från Leader Bergslagen till små eller större projekt, och också till förstudier till ett projekt. Både föreningar och företag kan ansöka om medel, men föreningar får ett större bidrag för ett projekt, än vad företagen får. Viktigt att tänka på vid ansökan om medel till ett projekt är att projektet ska vara till nytta för många. Det ska också helt eller delvis vara ett nytänkande. Om man som förening har en tanke på ett projekt, så kan man kontakta Vivi för mer information. Det går också bra att kontakta Mikael Haapala som är näringslivsansvarig och Heléne Sommer som är kommunikatör. 

Vad är då egentligen Leader Bergslagen? Leader är en metod som utvecklades för 30 år sedan inom EU och som bygger på samarbete, lokala initiativ och lokala förutsättningar. Leader står helt enkelt för samverkande åtgärder som verkar för att utveckla landsbygdens ekonomi. 

Vivi Båvner berättar att en ny hemsida för Leader Bergslagen lanseras i mars. Det går också bra att prenumerera på Leader Bergslagens nyhetsbrev, som kommer fyra gånger per år. Detta kan man göra genom att anmäla sin e-post till http://www.leaderbergslagen.eu/nyhetsbrev.

Näst på tur denna kväll, var Karin och Fredrik Wouda. 2013 startade de den ideella föreningen Awesome People (fantastiska människor), med huvudsäte i Örebro. Awesome People är en internationell verksamhet med Europa som arbetsfält. Verksamheten drivs med stöd från Erasmus+ som är ett EU projekt. Med projektet vill man skapa band människor emellan för att bygga broar mellan våra länder. Fokus ligger på unga människors hälsa och personliga utveckling. 

Karin och Fredrik jobbar nu mera på heltid med detta projekt. För snart ett år sedan köpte projektet ett hus på Laxbrogatan 24 i Kopparberg. Karin berättade att de har internationella ungdomsutbyten, med läger en vecka i Kopparberg. Just nu är det ungdomar från Rumänien, Slovenien och Sverige som ”har slagit läger” i huset på Laxbrogatan. Vid detta läger så får ungdomarna lära sig hur man kan starta olika projekt.  Fredrik berättade att även ungdomar från Sverige har möjlighet att åka på utbyten till andra länder. I mars kommer han att åka med några ungdomar till norra Spanien. Verksamheten jobbar med ungdomar från 13 års ålder. För de som är intresserade och vill veta mer, så går det bra att söka upp Karin eller Fredrik, i huset eller när man ser dem på byn. Man kan också hitta dem på Facebook.

Fram t.o.m. 2027 kommer de ha många träffar i Kopparberg. Detta innebär att vi som kopparbergare kommer att träffa på ungdomar från många olika länder! Karin berättade också att de gärna samarbetar med olika föreningar. Det är bara att ta kontakt!

Berit Westergren och Mikael Haapala som höll i trådarna under kvällen, avslutade också kvällen, dels med lite kommuninformation, men också med en fråga om engagemang för kommande helger. Berit berättade att Nationaldagen har kommunen ansvar för att genomföra, men Valborg och Midsommar brukar föreningar ta hand om. De föreningar som tar hand om detta, kan i samråd med kommunen få ersättning för kostnader. Natalie Peart berättade att Team Narvis skötte Valborgsfirandet föregående år. De kan tänka sig att göra detta även i år, men samarbetar gärna med fler föreningar. Föreningar som gärna hjälper till vid Valborgsmässofirandet kan gärna kontakta Natalie Peart.

Nästa föreningsmöte är preliminärt den 18 april. Föreningar kommer få mer information om denna kväll, samt om nästa möte via mail. Information kommer också att finnas på kommunens hemsida. 

Text och foto: Anna-Lena Didić

Kommentarerna är avstängda