News

Translate:

Flagcounter

Flag Counter

Väder

klart.se

Arkiv

Frukt och grönsaker

Frukt och grönsaker på Stora Gården

2016-09-08

Ljusnarsbergs Trädgårdsförening har gamla anor. Redan 1942 startade Kopparbergs Fruktodlarförening.

DSCN2851_650px-1

Fruktodling blev ett sätt att fylla på skafferierna under kristiderna med ransoneringskort. Amatörpomologer utbildades för att förädla och ge råd för odling. Harald Nilsson var en av dem. Han var Fruktodlarföreningens ordförande under många år.
1955 bytte man namn till Kopparbergs Trädgårdsförening och Harald Nilsson blev dess ordförande.
På 40-talet startades det också en Fruktodlarförening i Ställdalen. Dessa två föreningar bildade 1962 Ljusnarsbergs Trädgårdsförening.
Idag är trädgårdsföreningen i högsta grad med i tiden. Det anordnas föreläsningar om odling av skilda slag. Utflykter till mål där medlemmarna får inspiration till den egna trädgården. Man byter frön och växter med varandra. Nu står den årligen återkommande Skördefesten på programmet. Boka in lördagen den 17 september. Mer om detta i slutet på artikeln.
Kopparbergarn har träffat två av Trädgårdsföreningens nuvarande styrelsemedlemmar.

DSCN2854_650px-1

Margareta Torstensson föreningens nuvarande ordförande och Christina Schaffer som valdes in i styrelelsen i våras.
Margareta och Christina har olika erfarenheter av att odla.

DSCN2858_650px-1

Margareta bor i sitt föräldrahem där trädgården redan fanns men hon och hennes make har under åren utvecklat den. Förutom grönsaker och blommor finns det en ansenlig mängd äppelträd. Många av dessa är ympade och har därmed flera sorters äpplen på varje träd. I trädgården finns också en stor mängd av plommonsorter.

DSCN2855_650px-1

På gården går hönsen fria och sprätter förnöjt efter något ätbart.

DSCN2857_650px-1

Stugan som Margaretas farmor bodde i finns kvar. Nu helt moderniserad innomhus så den går att hyra för att leva lugnt och tyst med en vidunderlig utsikt över Bångbrodalen.

Cristina tillbringade sin barndoms somrar hos sin morfar och mormor på ett litet jordbruk på Åland. Då fick hon känslan för att odlandet ger mat. Däremot hade hon svårt att förstå hur hennes mor ville ”offra” sommarmornarna med att sköta om en liten villaträdgård med blommor. De gav ju ingen mat. Men intresset för att odla för mat har följt henne. För 8 år sedan köpte hon och hennes man ett hus i Laggarbo. Där håller dom på att bygga upp en trädgård med bl.a. äppelträd. Nu har Christina också börjat se att även perenna blommor är värt att pyssla om. Bin och fjärilar behöver ju mat.

För tillfället pågår planeringen för den traditionsenliga skördefesten som trädgårdsföreningen arrangerar.
Den 17 september kommer man att finnas på Stora Gården i Kopparberg. Där kommer medlemmarna att sälja årets överskott från sina trädgårdar.
Pomolog Olle Ridelius finns på plats. Ta med äpplen från din trädgård så får du veta dess namn. Rikkenstorp eko-och permakultur odlingar har representanter på plats. Kopparbergs krukmakeri och Ljusnarsbergs hantverksförening hör också till utställarna. Man behöver inte vara medlem i föreningen för att få vara med och saluföra sina trädgårdsprodukter. Om du vill deltaga med egna produkter så ring Christina Schaffer på tel. 070-1739597.
Nu finns chansen att köpa närprodcucerade grönsaker. Ta den!

Text och foto: Thyra Lundell

Kommentarerna är avstängda